Kankaanpään uusnatsit oikeudessa – terrorismiepäillyt peittelivät kasvojaan

Satakunnan käräjäoikeudessa Porissa alkaa tänään pääkäsittely niin kutsutun Kankaanpään ryhmän terrorismijutussa. 

Syytettyinä on viisi alle 30-vuotiasta miestä. Syyttäjän mukaan miesten muodostama äärioikeistoryhmä oli omaksunut aatteen, jonka mukaan valkoihoiset ihmiset ovat jollain tavalla uhattuina. 

Alun perin tutkinnan myötä syytteitä nostettiin kaikkiaan kuutta miestä vastaan. Yhden heistä kohdalla syyttäjät kuitenkin katsoivat, ettei epäilty rikos ole osa terrorismirikoksiin liittyvää kokonaisuutta.

Tiistaina käsiteltiin kahden terrorismisyytetyn sekä kolmannen miehen syytteitä. Terrorismisyytetyt peittelivät kasvojaan hupun, huivin ja aurinkolasien taakse, kun media sai kuvata heitä hetken istunnon aluksi, kolmas mies ei.

Syyttäjän mukaan siege-ideologian mukaisen ja uusnatsistisen akselerationistisen aatteen pyrkimyksenä on rotusodan nimissä tehdä terrori-iskuja ja muuta väkivaltaa sellaisia ryhmiä kohtaan, jotka koetaan vihollisina tai valkoista väestöä alempiarvoisina.

Syyttäjä sanoo, että syytetyistä kahden tavoitteena on ollut harjoitella ja valmistaa itseään esimerkiksi vastaanottokeskukseen tehtävään pommi-iskuun tai muihin aseellisiin hyökkäyksiin, jotka kohdistuvat ideologiassa viholliseksi koettuihin ryhmiin.

Ryhmään kuuluneiden hallussa oli ollut useita ampuma-aseita, yli tuhat patruunaa, kymmeniä kiloja dynamiittia ja yli sata kiloa räjähteen valmistamiseen kelpaavaa lannoitetta, syytteissä listataan.

Väkivaltaa vähemmistöjä kohtaan

Miehet ovat syyttäjän mukaan myös toteuttaneet väkivallantekoja. Joulukuussa 2019 syytetyistä kaksi hyökkäsi syytteen mukaan yllättäen kahden transsukupuolisen ihmisen kimppuun. Syyttäjän mukaan toista uhreista lyötiin ja potkittiin pään alueelle, toiseen kohdistunut väkivalta oli lievempää.

Syyttäjä katsoo, että väkivallan motiivina oli uhrien sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti ja että rangaistuksia tulisi siitä syystä koventaa.

Haastehakemuksen mukaan kaksikko pahoinpiteli tilanteessa myös sivullisen, joka puuttui väkivallantekoon.

Viime vuoden elokuussa kaksi syytetyistä pahoinpiteli syyttäjän mukaan yöllä kadulla kohtaamansa juutalaismiehen. Syyttäjän mukaan toinen syytetyistä oli ensin tehnyt natsitervehdyksen sekä ampumista ja kurkunleikkaamista jäljitteleviä eleitä. Tämän jälkeen uhria lyötiin syyttäjän mukaan nyrkillä kasvoihin ja potkittiin pään ja niskan alueelle.

Syyttäjän mukaan väkivallanteolla oli rasistinen motiivi ja kaksikon rangaistuksia vaaditaan kovennettavan sen perusteella.

Syytetyt ovat kiistäneet syytteet pääosin. Oikeudenkäynnille on varattu käsittelypäiviä lokakuun toiselle viikolle asti.

Korjattu aiempaa juttua kello 16.39: Terrorismirikoksiin liittyvässä kokonaisuudessa syytettyjä on viisi, ei kuusi, kuten aiemmin kerroimme. Täsmennetty, että nimenomaan terrorismirikoksista syytetyt kaksi miestä peittelivät kasvojaan.

Lue myös:

    Uusimmat