Kankaanpään uusnatsien kohteena "alemmat ihmisryhmät" – syytteiden yksityiskohdat julki

Kankaanpään terrorismirikosepäilyn syytteet tulivat tänään julkisiksi, sillä asian käsittely alkoi valmisteluistunnolla Satakunnan käräjäoikeudessa Porissa. MTV Uutiset seurasi istuntoa paikan päällä.

Syyttäjä vaatii viidelle alle 30-vuotiaalle miehelle rangaistusta vyyhtiin liittyen, heistä kahta syyttäjä pitää vyyhdin päätekijöinä ja näitä kahta syytetään terrorismirikoksista. Alun perin syytettyjä oli kuusi, mutta myöhemmin syyttäjä totesi, ettei yhden henkilön rikosepäily liity tähän vyyhtiin.

Rikosnimikkeitä on yhteensä lähes 30.

Rikosnimikkeitä ovat terroristisessa tarkoituksessa tehty tahallinen räjähderikos ja kouluttautuminen terroristirikoksen tekemistä varten. Muita vyyhtiin kytkeytyviä epäiltyjä rikoksia ovat muiden muassa, kolme törkeää pahoinpitelyä ja huumausainerikos.

Epäillyt rikokset on tehty vuosina 2018–2023 Kankaanpäässä Satakunnassa.

Kohteena "alemmat ihmisryhmät"

Syyttäjän mukaan epäiltyjen tekojen kohteina olisi ollut ideologian mukaan "alempiin ihmisryhmiin" kuuluvia henkilöitä, kuten maahanmuuttajia ja seksuaalivähemmistöön kuuluvia henkilöitä. Osa epäillyistä väkivaltarikoksista kohdistui seksuaalivähemmistöjen edustajiin.

Syyttäjän mukaan syytetyt radikalisoituivat ja muodostivat ryhmän, jonka jäseninä he omaksuivat Siege-ideologian mukaisen ja uusnatsistisenäärioikeistolaisen akselerationistisen aatteen. Tässä ideologiassa valkoisen rodun katsotaan olevan uhattuna.

– Keskeisenä pyrkimyksenä on kiihdyttää yhteiskunnan tuhoavan rotusodan syttymistä suuntaamalla terrori-iskuja ja muita väkivallantekoja vihollisiksi ja valkoista väestöä alempiarvoisiksi koettuja ryhmiä, kuten maahanmuuttajia, vastaan, haastehakemuksessa kuvaillaan.

– Välittömänä tavoitteena on ollut harjoittaa, varustaa ja henkisesti valmistaa itseään osallistumaan sellaisiin väkivaltaisiin tekoihin, kuten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen räjähteillä tehtävään iskuun ja edellä mainittuihin väestöryhmiin kohdistettaviin aseellisiin hyökkäyksiin.

Poliisi on aiemmin kertonut, että miesten suunnitelmissa kohteena oli Niinisalon vastaanottokeskus.

Syyttäjän mukaan jäsenet olivat valmiita itse osallistumaan väkivallantekoihin, kuten pommi-iskun tekemiseen, jonka tarkoituksena oli jouduttaa rotusodan alkamista.

Iso määrä räjähteitä ja aseita

Syyttäjän mukaan toinen päätekijöistä hankki rotusotatarkoituksessa 39,5 kiloa dynamiittia, 1,4 kiloa räjähtävää tulilankaa, 4,7 kiloa lehtiruutia ja useita kymmeniä sähkönalleja jaaikatulilankanalleja. Lisäksi hän valmisti noin 50 grammaa ANFO-räjähdettä.

Mieheltä takavarikoitiin myös kaksi haulikkoa, käsiase ja iso määrä patruunoita.

Räjähteet oli varastettu erään yriyksen säilytyskontista.

Myös toiselta päätekijältä poliisi takavarikoi räjähteitä, räjähteiden läjhtöaineita, kolme haulikkoa ja ison määrän patruunoita.

Poliisi takavarikoi aseita myös muilta syytetyiltä.

Syytetyt oikeuden eteen syyskuussa

Oikeus ei ollut velvoittanut vastaajia olemaan paikalla valmisteluistunnossa, eikä kukaan heistä saapunut paikalle. Syytettyjä edusti heidän avustajansa.

Valmisteluistunnossa ei käsitellä varsinaisesti syytekohtia vaan valmistellaan oikeudenkäyntiä ja sen yksityiskohtia sekä varmistetaan, että asia voidaan ottaa pääkäsittelyyn.

Rikosepäilyjen pääkäsittelyn on tarkoitus alkaa syyskuussa.

Tutkinta alkoi rattijuopumuksesta

Kankaanpään terrorismiepäily syntyi, kun yksi syytetyistä ajoi autolla humalassa päin rivitalon seinää vuonna 2019 Kankaanpäässä. Kotietsinnässä poliisi löysi miehen tietokoneelta materiaalia, joka herätti sen mielenkiinnon. 

Esitutkinnan aikana selvisi, että epäiltyihin terrorismirikoksiin liittyi muitakin nuoria miehiä. Miehiltä takavarikoitiin suuri määrä ampuma-aseita ja räjähteitä. Poliisin mukaan miehet olivat suunnitelleet räjähdeiskua Niinisalon vastaanottokeskukseeen, joka sijaitsi Niinisalon varuskunnalta poistuneissa rakennuksissa sotilasalueen ulkopuolella.

Poliisin mukaan miehillä ei ollut kuitenkaan varsinaista konkreettista iskusuunnitelmaa. Poliisi epäili, että miehet opettelivat aseiden ja räjähteiden käyttöä.

Lue myös:

    Uusimmat