Kannabiksen laillistamiseen pyrkivä kansalaisaloite etenee eduskuntaan – raja ylittyi kansainvälisenä kannabispäivänä

Kannabiksen laillistamista, sääntelyä ja verottamista ajava kansalaisaloite on kerännyt 50  000 kannatusilmoitusta. Rajapyykki tuli täyteen kansainvälisenä "kannabispäivänä".

Vaadittavat 50 000 kannatusilmoitusta keränneet kansalaisaloitteet etenevät eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteen tekijät ehdottavat, että kannabiksen käyttö, hallussapito, omatarveviljely, valmistus ja myynti sallitaan ikärajoin. Kannabikselle halutaan asettaa vero, jolla korvataan yhteiskunnalle kannabiksesta aiheutuvat haitat.

Aloitteella halutaan myös poistaa kannabiksen käyttömerkinnät sekä vähäisestä kasvatuksesta ja myynnistä aiheutuneet rikosrekisterimerkinnät sekä muut vastaavat merkinnät.

Kansalaisaloitteen perusteluissa nähdään, että käyttö- ja rikosmerkinnät syrjäyttävät ja voivat vaikeuttaa hoitoon pääsyä.

Laillistamisen nähdään ehkäisevän haittoja

Kansalaisaloitteen perusteluissa sanotaan, että kannabiksen sääntely luo keinot ehkäistä kannabiksen käyttöä ja sen haittoja. Sääntely tarkoittaisi esimerkiksi myynnin ikärajaa, haittaveroa, tuotteiden kontrollointia ja valvontaa. Myös markkinointia haluttaisiin rajoittaa.

Perusteluissa nähdään, ettei kannabiksen käytön laittomuus tue alaikäisten päihteiden käytön ehkäisemistä.

– Alaikäisen voi olla helpompaa ostaa kannabista kuin esimerkiksi alkoholia, sillä katu- tai internetkauppiailla ei ole ikärajoja, perusteluissa kirjoitetaan.

Aloitteen perusteluiden mukaan kannabiksen laittomuus luo kynnyksen siihen, että nuori saisi apua päihdeongelmaansa.

Kannatusilmoitusten kerääminen aloitettiin tasan kuusi kuukautta sitten 20. lokakuuta. Kansalaisaloitteiden kannatusilmoitukset on kerättävä kuuden kuukauden kuluessa aloitteen päiväyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat