Monessa parisuhteessa ongelmia pyritään ratkomaan mykkäkoululla. Mitä mieltä miehet ovat tästä? MTV Lifestyle selvitti asiaa.
”Silloin tällöin meillä tulee poikaystäväni kanssa riitaa ja turvaudun usein mykkäkouluun, kun taas hän haluaisi riidellä kunnolla. Mikä olisi paras tapa selvittää erimielisyydet, sillä itse en haluaisi ottaa huutomatsia hänen kanssaan. Kannattaako mykkäkoulu?”, nimimerkki Fight Club kyselee.
Näin miesraati vastasi:
”Harvemmin ne asiat puhumatta selviää.”
– Mies, 29, parisuhteessa
”Mykkäkoulu ei kannata ikinä, yksikään riita ei ole selvinnyt mykkäkoululla."
– Mies, 35, avoliitossa
"Dear Tyler,
ei kannata. Mykkäkoululla petaat vain tulevaisuuteen yhtä hemmetin isoa riitaa, jonka seurauksena ukkosikin aloittaa mykkäkoulun. Paras tapa asioiden selvittämiseen olisi tietty jonkinlainen välimalli toimintatavoistanne, mutta kyllä rehellinen huutaminen mykkänä murheiden patoamisen voittaa."
– Mies, 31, parisuhteessa
"Hei ÄfCee,
Ei ole niin sanottua hyvää tapaa riidellä. Huutamalla saa ehkä yhtä paljon edistettyä asioita kuin mykkäkoulullakin, joten kannattavuus on luultavasti samaa luokkaa. Huutamisessa tietenkin muistettava ettei henkisen väkivallan raja ylity, tämä otettava myös huomioon mykkäkoulussa. Kummallakaan tavalla ei sovita riitoja. Erimielisyydet voi selvittää puhumalla, sopimalla ja on muistettava että jommankumman syyllisyys ei ole tässä se tärkein selvitettävä asia vaan asiasta sopiminen. Kaikki riitely ei tietenkään ole pahasta, vaan riitely voi olla myös rakentavaa."
– Mies, 31, sinkku
"Mykkäkoulu ei ole kovinkaan rakentava tapa riidella, vaan enemmän sellainen Italialaistyyppinen kiihkeä huutopotkuraivari ja sitten tulista sovintoseksiä on enemmän monen miehen mieleen. Puhdistaa ilmaa tehokkaammin! Jos sinulla ei ole mitään viisasta sanottavaa, on parempi olla hiljaa – tulee pienemmät vahingot."
– Mies, 45, naimisissa
"Mykkäkoulu on lapsellisin ja idioottimaisin tapa suhtautua erimielisyyksiin ja ratkoa riitoja. Huutaminen toisiksi tyhmin. Välimallejakin löytyy. Täytyy vain opetella ratkomaan riidat liikaa kiihtymättä."
– Mies, 36, naimisissa
”Joskus ihmettelen kuinka ihmiset kykenevät ratkaisemaan riitansa, jos kykenevät ollenkaan. Molemmissa tavoissa on huonot puolet. Sinä olet hiljaa ja annat lumipallon vain vyöryä rinnettä alas kasvattaen kokoaan sekä pahentaen tilannetta. Toinen ei kykene sen enempää keskusteluun vaan turvautuu hiljentämään tilanteen volyymilla, niinhän tehdään aina, kun halutaan vaikkapa kuunnella musiikkia. Peitetään muu melu toisella melulla. Olisiko mitenkään mahdollista, että hän laskisi ääntään ja sinä nostaisit ääntäsi ja löytäisitte sen kultaisen keskitien, jossa kumpikaan ei huuda tai ole hiljaa vaan kykenee käsittelemään asian kuin aikuiset?
Se on ainoa järkevä tapa ratkoa asiat, muuten jatkossa tulee ongelmia.”
– Mies, 33, sinkku
”Mykkäkoulu on lapsellista touhuja ja se ei kannata koskaan. Riitely tekee välillä ihan hyvää. Siten ne ongelmat tulee ratkottua heti, eikä kenenkään tarvitse jäädä miettimään yksikseen ongelmiaan. Ei tietenkään tarvitse huutaa, mutta ainakaan mykkäkoulu ei kannata. Käykää asiat läpi kuin aikuiset.”
– Mies, 26, parisuhteessa
”Harva meistä osaa toisen pään sisään katsoa, eli jos pidät mykkäkoulua, niin mikään asia ei selviä. Huutokilpailukaan ei auta, koska siinä yleensä sivuutetaan suutuspäissään asioita, jolloin alkuperäiset riidan aiheet yleensä unohtuu. Mykkäkoulua voi tietysti hetken pitää, jotta tilanne rauhoittuu, mutta on se riidan aihe muutenkin selvitettävä. Selvittämättömät asiat seuraa muuten siihen seuraavaan konfliktiin, jolloin jälleen kerran helposti sivuutetaan se uuden riidan aihe, kun palataan vanhoihin asioihin. Riitely ja asioiden selvittely kuuluu parisuhteeseen, mykkäkoulu ei.”
– Mies, 36, parisuhteessa
lomake