Osaatko riidellä kumppanisi kanssa? Asiantuntijat paljastavat yleisimmät kompastuskivet

Monelle parisuhteessa olevalle erimielisyydet ovat arkipäivää. Yahoo.com julkaisi artikkelin, jossa käydään läpi asiantuntijoiden neuvoja riitelyyn.

Huutoa, kiukuttelua tai mykkäkoulu. Kuulostaako tutulta?

Erityisesti pitkässä parisuhteessa jopa pieni ”harha-askel” voi saada aikaan kunnon sanallisen rähinän. Koronan myötä kotona vietetyn ajan lisääntyminen kumppanin kanssa luo myös mahdollisuuden kärkkäille kommenteille ja riidan aiheille.

Erimielisyydet ovat terveellinen osa jokaista parisuhdetta, mutta asiantuntijat muistuttavat oikeasta tavasta riidellä.

– Riitelyn sekä väkivaltaisena ja tuhoisana olemisen välillä on suuri ero, neuropsykologi ja Columbian yliopiston tiedekunnan jäsen, tohtori Sanam Hafeez kertoo.

Hänen mukaansa ihmiset eivät ole usein tietoisia siitä, että tietyillä teoilla tai niiden puutteella on seurauksia, jotka voivat johtaa vihaan, loukatuksi tulemisen tunteeseen tai hämmennykseen. 

– Tämän vuoksi ilman puhdistaminen rationaalisesti on elintärkeää, Hafeez täsmentää.

"Hyvin riitely" ei ole helppo taito kehittää ja se vaatii paljon harjoittelua sekä itsensä hillintää. Taidon oppiminen on kuitenkin mahdollista. 

Valitse taistelusi viisaasti

Kaikesta huomauttaminen ei ole sen arvoista. Vaikka kumppanin tapa jättää vessanpöntön kansi ylös voi ärsyttää, se voi olla toiselle iskostunut tapa, josta on vaikea päästä irti. Tällöin asiasta riitely on energian tuhlaamista. Hyvä muistisääntö ennen huomauttamista on kysyä itseltään, vaikuttaako asia aidosti omiin tunteisiin tai mielenterveyteen.

– Jutellessani pariskuntien kanssa opastan heitä keskittymään ongelmiin, jotka vaikuttavat aidosti heidän elämäänsä luottamuksen, turvallisuuden tunteen, talouden tai lasten kasvattamisen suhteen, Hafeez kertoo.

Hän muistuttaa, että edes ystävyyssuhteissa kukaan ei ole täydellinen.

– Jos ystävän hyvät puolet voittavat huonot, meidän pitää joskus hyväksyä ihmiset sellaisina kuin he ovat, eikä sellaisena kuin haluaisimme heidän olevan.

Älä tuo esiin vanhoja ongelmia

Erimielisyyden aiheeseen keskittyminen auttaa pääsemään riidasta yli paljon nopeammin ja tehokkaammin. Houkutusta tuoda vanhoja ongelmia esiin pitäisi välttää.

– Esimerkiksi kiusauksena voisi olla sanoa ”et ollut minulle mukava eilisiltana” tai ”teit tämän saman asian viime vuonna lomalla”. Keskity yhteen ongelmaan kerrallaan ja nykyiseen tilanteeseen, psykologi ja New Yorkin yliopiston Steinhardtin humanististen tieteiden dosentti Renee Exelbert täsmentää.

Priorisoi empatiaa

Riitelyn ainoa syy pitäisi olla kommunikointi toiselle siitä, miksi tunnet sen hetkisiä tunteitasi. Tilannetta ei ikinä edistä toisen aliarviointi, loukkaaminen tai vaikuttaminen negatiivisesti hänen itsetuntoonsa.

Jos olo tuntuu äärimmäisen vihaiselta, kannattaa ottaa vartin tai jopa muutaman tunnin hengähdystauko. Tämä edesauttaa sitä, että ei tule sanoneeksi toiselle loukkaavia asioita. Kokeile sen sijaan empatiaa.

– Esimerkiksi lauseesta ”ymmärrän, miksi tunnet noin” voi olla riitatilanteissa todella suuri apu, Exelbert väläyttää.

Empatiaa voi myös osoittaa kumppanilleen sanattomalla viestinnällä, kuten ilmeillä tai pitämällä kädestä.

Ota tavoitteeksi löytää sopu, eikä voitto

Riidan keskellä tärkeimmäksi asiaksi voi nousta tarve todistaa olevansa oikeassa. On hyväksyttävää ilmaista tulleensa esimerkiksi loukatuksi, mutta pyrkimystä ”voittajaksi” pitäisi välttää.

– Kysy itseltäsi, onko tärkeämpää olla oikeassa vai olla kiltti toiselle osapuolelle ja kuulla hänen näkemyksiään, Exelbert neuvoo.

Hänen mukaansa riidan osapuolet kykenevät tällöin helpommin huomaamaan, mistä konflikti alkoi.

– Jo pieni yhteys riidan aikana voi muuttaa pariskuntien pohjimmaista tapaa riidellä.

Molempien näkökulmien oikeellisuuden tunnistaminen osoittaa toisen kunnioittamista. Tämä luo inhimillisyyttä keskellä konfliktia ja antaa mahdollisuuden käydä keskustelua helpommin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Yahoo.com.

Lue myös:

    Uusimmat