Miten rauhoittua, kun kumppanin kanssa on riitaa? Näin neuvoo lukijaraati: "Välillä on toiminut ja välillä ei"

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Jos tulee riitaa parisuhteessa, mikä olisi hyvä rauhoittumiskeino? Onko antaa vinkkejä riitelyn välttämiseen tai ainakin niiden ratkomiseen?" kysyy nimimerkki Minni.

Näin raati vastasi

"Riitoja ei voi välttää, niitä tulee ja menee, ja on tervettä riidellä. Lasketaan kymmeneen, kun tuntuu menevän hermo."
– Nainen, 30, sinkku

"Riitelyä ei tarvitse välttää. Suhde on terve, jos joskus riitelee. Poistu hetkeksi riitatilanteesta rauhoittumaan. Onnistuu niin parhaiten. Palaa rauhoittuneena takaisin ja voitte sitten jutella asian läpi. Muistakaa keskustella riita läpi rauhoittuneena."
– Nainen, 22, naimisissa

"Muistuttakaa toisianne siitä, kuinka tärkeä ja rakas hän on sinulle ja kuinka arvostat häntä ja sitä, mitä hän tekee suhteenne eteen. Kiität, kun on kiitoksen paikka. Kuuntele. Ole läsnä. Osta välillä jotain mukavaa toiselle ja yllätä hänet."
– Nainen, 37, sinkku

"Ohje siitä, että 'asiat riitelevät, ihmiset eivät' on ainakin korni. Jos riidan syynä on vaikka työnteko, on kornia, että tällaisen välttämättömyyden saneleman pakon takia tarvitsee vielä pahoittaa toisen mieli." 
– Mies, 46, parisuhteessa

"Riitelyä nyt ei kannata varsinaisesti välttää, ihan joka pikkuasiasta sanomista kylläkin. Kannattaa sopia kumppanin kanssa, että molemmat yrittäisivät pysyä rauhallisina ja kuunnella toisten näkökannat. Jos ei meinaa onnistua, niin pieni aikalisä."
– Nainen, 29, avoliitossa

"Minulle neuvottiin ottamaan aikalisä, jos riitely menee huutamiseksi. Välillä on toiminut ja välillä ei. Täytyy myös kuunnella oikeasti, mitä toisella sanottavaa. Riitelyssä ei ole voittajaa."
– Nainen, 43, avioliitossa

"Riippuu riitelyn aiheesta, syystä, ihmistyypistä ja muutenkin tilanteesta. Jos riitelette jatkuvasti, ainoa hyvä ja toivottavasti pysyvä keino tilanteen ratkaisemiseen on eroaminen. Pienemmät riidat ratkeaa keskustelemalla, kunhan on ensin rauhoittunut."
– Nainen, 40, naimisissa    

"Se, että asettuu oikeasti vastapuolen saappaisiin. Kaikki riidat loppuu heti siihen, kun tulee ymmärrys, miten ja miksi toinen tekee tai toimii tietyllä tavalla. Lisäksi kyky katsoa omaa toimintaa on tärkeä."
– Mies, 51, naimisissa    

"Opetelkaa riitelemään oikein, esimerkiksi terapiassa voi opetella. Hyvä keino on vaikka laskea kymmeneen tai poistua, mutta palata heti, kun on rauhoittunut ja puida asia läpi. Mitään vanhoja mokia ei kannata vetää mukaan."
– Nainen, 32, naimisissa

"Riitely vältetään helposti, kun jätetään syyttely pois. Sen sijaan, että kertoo, mitä kaikkea toinen tekee väärin, pitäisi kertoa, miksi hänen tekonsa sinua harmittavat. Puhut vain omasta puolestasi ja rakentavalla sävyllä. Rauhoitu ottamalla omaa aikaa hetki."
– Nainen, 32, naimisissa    

"Kuunnelkaa toisianne, ymmärtäkää toistenne näkemykset, asettukaa toistenne asemaan: miksi asia on sinulle tärkeä ja kumppanillesi ei? Ja sama toisin päin."
– Nainen, 27, avoliitossa 

"Älä opettele välttelemään riitoja ainakaan sen kustannuksella, että oma mielipiteesi jää sanomatta. Molemmille tulee parempi olo, kun on saanut sanottua mielen päällä olleet asiat eikä jää kaivelemaan. Suosittelen ajoissa puhumista asiasta kuin asiasta."
– Nainen, 31, eronnut

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

 

Entä miten vastaisit tähän?

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat