Veroasiantuntijan mukaan paras keino kitkeä veronkiertoa on julkinen keskustelu ja automaattinen tietojenvaihto maiden välillä.
Suomessa on väliyhteisölaki, jonka mukaan Suomessa asuva verovelvollinen voi omistaa yhtiön ihan missä päin maailmaan tahansa.
Jos yhtiö sattuu olemaan alhaisemman verotuksen, verokeitaassa, tämän yhtiön tulo pitää ilmoittaa Suomessa veronalaisena tulona, oli sitä jaettu tai ei, KPMG:n veroasiantuntija Timo Torkkel sanoi Huomenta Suomessa.
– Verotuksellisesti voi omistaa ja perustaa yhtiön verokeitaaseen, mutta silloin se pitää ilmoittaa lakien mukaisesti Suomessa.
Veroasiantuntijan mukaan julkinen keskustelu ja julkinen ilmapiiri siitä, miten veroparatiiseissa olevat yhtiön nähdään, on tehokkainta ennaltaehkäisyä. Pidetäänkö niitä yleisesti hyväksyttävinä vai ei.
– Luulen, että se on omalla tavalla aika tehokas tapa. Toinen tapa on tietojen vaihto ja niiden kulkeutuminen maasta toiseen. Parasta olisi, jos päästäisiin automaattiseen tietojen vaihtoon, niin se on erittäin tehokas keino.
EU:n ja OECD-maiden välille on suunnitteilla automaattinen tietojenvaihto vuodelle 2017.
– Suurempi osa jää kiinni. Merkittävä parannus on tulossa.
Torkkel sanoo, että yritysten osalta verolaki rohkaisee maksamaan verot Suomeen.
– Yksityisten ihmisten verosuunnittelumahdollisuudet ovat paljon vähäisempiä. Kyllähän se yksityishenkilön verotus aika kova on.
Pystyykö tavallinen palkansaaja suunnittelemaan verojaan vai onko se varakkaiden etuoikeus?
– Jos tavallinen palkansaaja ryhtyy yrittäjäksi, niin silloin yritys kannattaa ilman muuta laittaa (verosuunnitteluun). Jos tavallinen palkansaaja jatkaa tavallisena palkansaajana, niin ei kannata.