Mitä tarkoittaa veroparatiisi ja voiko tavallinen kansalainen hyötyä niistä? "Kaikki raha, joka käy veroparatiiseissa ei ole rikollista"

Kaikki veroparatiiseihin talletettu raha ei kytkeydy rikollisuuteen, muistuttaa veroasiantuntija. Raha, jonka alkuperä halutaan syystä tai toisesta salata päätyy kuitenkin useimmiten veroparatiiseihin.

Kansainvälisen toimittajajärjestö ICIJ julkaisi sunnuntaina tietovuodon, joka paljastaa poliitikkojen ja muiden vaikutusvaltaisten ihmisten kytköksiä veroparatiiseihin. Tietovuoto paljastaa muun muassa tietoja Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiirin varallisuudesta ulkomailla. 

MTV:n Uutisaamussa tiistaina vierailleet veroasiantuntijat muistuttavat, että veroparatiisilla tarkoitetaan eri yhteyksissä eri asioita.  

– Veroparatiisi ei ole mikään juridinen termi vaan kansan suussa oleva termi alueille, joissa maksetaan vähän veroa. Yleensä veroparatiisilla tarkoitetaan pieniä saarivaltioita, joissa veroprosenttia on nolla, sanoo vero-oikeuden emeritusprofessori Heikki Niskakangas.

Esimerkiksi Mansaaressa perintöjä ja pääomatuloja ei veroteta lainkaan ja yritysvero on useimmissa tapauksissa nolla. Myös Jerseyn saari on tunnettu alhaisesta verotusasteestaan.

Myös monissa eurooppalaisissa valtioissa verotus on esimerkiksi Suomea huomattavasti alhaisempi.

Monacossa ei ole käytössä yksityishenkilöiden tuloveroa eikä perintöveroa. Esimerkiksi Irlannissa yritysveroprosentti on 12,5, kun Suomessa se on 20. 

– Monien mielestä veroparatiisi on paikka, jossa on alhainen veroprosentti. Jos ostaa vaikkapa Monacosta asunnon ja muuttaa sinne asumaan, kuten monet formulakuskit tekevät, silloin tuloistaan maksaa nolla prosenttia veroa. Se on varmaankin hänelle veroparatiisi, mutta mitään rikollista tai veronkiertoa ei välttämättä harjoiteta, sanoo Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

– Veronkiertomielessä veroparatiiseja ovat paikat, joissa koetetaan piilottaa tuloja tai tulojen lähdettä. Tällaista toimintaa voidaan harjoittaa esimerkiksi joillakin Karibian saarilla, Lehtinen jatkaa.

OECD:n mukaan veroparatiiseja ovat alueet, joissa on matala tai olematon veroprosentti, mahdollisuus piilottaa tuloja sekä mahdollisuus rekisteröidä ulkomainen yritys ilman todellista liiketoimintaa valtiossa.

Oleellista on rahan alkuperä

Lehtisen mukaan henkilön kytkökset veroparatiiseihin eivät välttämättä tarkoita kytköksiä rikollisuuteen.

– On tärkeää huomata, että kaikki raha, joka käy paikassa, jota kutsutaan veroparatiisiksi, ei ole rikollista lähtökohdiltaan. Veroparatiiseissa toimii myös kunniallisia pankkeja. Kuitenkin rahalla, jonka alkuperää ei haluta kertoa, on taipumus päätyä veroparatiisin. 

Lehtisen mukaan veroparatiisikytköksissä oleellista on veroparatiiseihin talletetun rahan alkuperä eli se, onko raha peräisin rikollisesta toiminnasta tai harmaan talouden toiminnasta.

Lehtisen mukaan tästä on kyse myös Pandoran papereiksi kutsutussa tietovuodossa.

– Esimerkiksi Suomessa huumerahojen kanssa ei voi mennä ja laittaa rahoja pankkiin, sillä alkuperää selvitetään Maailmassa on kuitenkin toimijoita ja pankkeja, joissa rahaa voi laittaa tilille ja siirtää monimutkaisten järjestelyjen kautta veroparatiiseihin.

– Ydinkysymys ei ole niinkään verotus, vaan rahan alkuperä. Toki verojakaan ei makseta, jos veron alkuperä on rikollista tai peräisin harmaasta taloudesta.

Veroparatiiseja on myös suitsittu

Niskakankaan mukaan veroparatiiseiksi luokiteltujen alueiden tai valtioiden toimintaa on yritetty kitkeä esimerkiksi sulkemalla niitä kansainvälisen pankkijärjestelmän ulkopuolelle.

– Jossain määrin on onnistuttu, mutta ei totaalisesti. Maailmassa on kymmeniä valtioita, joissa veroja ei makseta lainkaan. Ne ovat usein pieniä saaria ja niitä on mahdotonta laittaa kuriin. Ne eivät yksinkertaisesti tottele.

Veroparatiiseina toimivat valtiot voivat hyötyä toiminnasta esimerkiksi veloittamalla pienen osan toiminnasta tai talletetusta rahasta.

"Ei tavallisen kansalaisen verosuunnittelukeino"

Veroasiantuntijoiden mukaan yksityishenkilön ei juuri ole mahdollista hyötyä veroparatiiseista.

– Tavallinenkin ihminen voi pääomatulojen osalta hyödyntää veroparatiiseja mutta erittäin rajoitetusti, Niskakangas sanoo.

– Ei tämä ole tavallisen kansalaisen verosuunnittelukeino, Lehtinen sanoo.

Lehtinen muistuttaa, että laitonta toimintaa tai veronkiertoa ei pidä sekoittaa verosuunnitteluun, joka on laillista ja sallittua oman talouden suunnittelua.

– Kysymys on verosuunnittelun ja veronkierron erosta. Lain mukaan saa suunnitella omia verojaan ja veroja ei tarvitse maksaa yhtään enempää, kuin on lain mukainen minimi. Ja sitä minimiä saa hakea. Tämä koskee yksittäisellä ihmisellä esimerkiksi verovähennyksiä tai perintöveron suunnittelua. Myös yritykset saavat tätä tehdä ihan laillisesti.

Lue myös:

    Uusimmat