Käyttäjät valittelevat etenkin laitteiden hidastelusta ja takkuilusta päivitysten jälkeen. Jotkut käyttäjät ovat jopa todenneet, että heidän kännykkänsä käytännössä kuoli käyttöjärjestelmän päivityksen seurauksena.
Moni saattaakin arkailla kännykkänsä käyttöjärjestelmän päivittämistä tämän takia. Mitä jos se pilaakin hyvin toimineen kännykkäni?
MTV Uutiset otti yhteyttä usean eri kännykkämerkin edustajaan ja tiedusteli onko suomalaisilta käyttäjiltä tullut palautetta siitä, että käyttöjärjestelmäpäivitys olisi vaikuttanut haitallisesti laitteen toimintaan.
Kaikilta edustajilta ei ehtinyt tulla kommenttia jutun julkaisuajankohtaan mennessä. Saimme kuitenkin vastaukset kolmen eri käyttöjärjestelmän osalta. Mikäli saamme lisää vastauksia tulemme päivittämään ne tähän juttuun:
Android
Android-käyttöjärjestelmän puolelta Asukselta kommentoidaan, että palautetta on tullut, mutta ei kovinkaan paljon, sillä yhtiön tutkimustiimi testaa päivityksiä myös vanhemmilla laitteilla ennen päivitysten julkaisua.
Samsungilta puolestaan ilmoitettiin, että asiaa ei pääkonttorin ohjeistuksen takia voida kommentoida.
LG:n mobiilituotteiden Pohjoismaiden tuoteasiantuntija Kristoffer Ejebro puolestaan toteaa, että yhtiö ei ole saanut paljonkaan valituksia ohjelmistopäivityksiin liittyen eikä yhtiö ole pitänyt tätä asiaa ongelmallisena.
-Suorituskykyä mietitään aina kun pohditaan päivitetääkö jotakin tiettyä laitemallia uudella Android-versiolla vai ei, Ejebro toteaa.
Myös Sonylta todetaan, että käyttöjärjestelmän päivityksen myötä tapahtuvasta hidastumisesta ei ole tullut merkittävästi palautetta.
-Yleisesti ottaen päivitykset saavat puhelimemme toimimaan paremmin ja niillä lisätään uusia ominaisuuksia, mutta niillä myös optimoidaan suorituskykyä, toteaa Sony Mobilen tuotepäällikkö Rikard Skogberg.
Windows Phone
Microsoftilta kerrotaan, että tällä hetkellä tiedossa ei ole päivityksiin liittyviä kännyköiden hidastuvuusongelmia.
Microsoftin viestintäpäällikkö Tomi Kuuppelomäki huomauttaa, että tuleva Windows 10 -versio on vielä keskeneräinen ja se ei vielä toimi kuin lopullinen versio. Kyseinen kokeiluversio kehotetaankin asentamaan kakkoslaitteeseen eikä pääasialliseen kännykkään.
Sailfish
Jollalta kerrotaan, että Sailfish-käyttöjärjestelmän päivitysten tapauksessa tilanne on ollut enemmänkin päinvastoin: Käyttäjiltä on tullut yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta positiivista palautetta päivitysten jälkeen.
Juhani Lassila Jollan viestinnästä kertoo, että Sailfishin tapauksessa tilanne on muutenkin hieman erilainen kuin muilla, sillä järjestelmää kehitetään ja päivitetään jatkuvasti. Lisäksi uudet päivitykset tulevat ensin edistyneiden käyttäjien kokeiltaviksi ennen kuin ne julkaistaan yleisesti kaikille käyttäjille.
-Softapäivityksiä tulee pienemmissä erissä kuukausittain, joten kerralla ei tule samanlaista rykäystä kuin vaikkapa iOS:n tapauksessa, toteaa Lassila.
Luottavaisin mielin päivittämään
Vastausten perusteella mitään suurta valitusten tulvaa kännyköiden takkuilusta pävitysten jälkeen ei siis ole ollut ainakaan Suomessa.
Tämän perusteella oman mobiililaitteensa voi kohtalaisen luottavaisen mielin päivittää uusimpaan versioonsa, kun sellaisia tulee tarjolle.
Mutta mikäli ongelmia tulisi, kannattaa lukea myös aiheeseen liittyvä juttu, jossa annetaan neuvoja mahdollisiin ongelmiin, joita käyttöjärjestelmän päivitys saattaa aiheuttaa.
Onko kännykkäsi tai tablettisi käyttöjärjestelmäpäivitys aiheuttanut laitteellesi ongelmia? Voit kirjoittaa kokemuksistasi alapuolella olevaan kommenttiosioon tai suoraan allekirjoittaneen sähköpostiin.
Juttua päivitetty 6.10.2015 klo 20 LG:n edustajan kommenteilla.
Juttua päivitetty 8.10.2015 klo 9.14 Sonyn edustajan kommenteilla.