Kännykänräplääjäkuskit erittäin vaarallisia liikenteessä

Pakettiauton kuljettaja kertoi saaneensa hieman ennen turmaa kännykkäänsä tekstiviestin, jonka lukeminen häiritsi keskittymistä.
Kuvan kuljettajan ei tiedetä aiheuttaneen vaaraa liikenteessä.
Julkaistu 13.01.2016 10:08

MTV LIFESTYLE

Valtaosa kuljettajista välttää matkapuhelimen käyttöä pimeällä ajaessaan, mutta ne jotka räpläävät kännykkää, ovat moninkertaisessa vaarassa.

Liikenneturva muistuttaa, että ajaessa tärkeintä on keskittyä käsillä olevaan liikennetilanteeseen.

Liikenneturva toteutti vuoden pimeimpään aikaan joulukuussa 2015 kyselyn, jossa kysyttiin, onko kuljettaja viimeisen viikon aikana käyttänyt matkapuhelinta ajaessaan. Joka kolmas kertoi käyttäneensä sitä puheluihin, kun taas viestittelystä raportoi joka kymmenes. Neljä prosenttia selaili internetiä ja kaksi prosenttia kertoi ottaneensa valokuvia tai videoita ajaessaan.

– Laaja tutkimusnäyttö on osoittanut ajonaikaisen matkapuhelimen käytön lisäävän onnettomuuteen joutumisen riskiä moninkertaiseksi. Talvella pimeys tai lumipyry haittaavat havaintojen tekoa muutenkin ja liukkaus kasvattaa jarrutusmatkaa. Mikäli samaan aikaan katse on älypuhelimen näytöllä ja ajatus viestittelyssä, kuljettaja kasaa itselleen otolliset olosuhteet onnettomuuden synnylle, suunnittelija Petri Jääskeläinen Liikenneturvasta ruotii.

Tekstiviestin kirjoittaminen ajaessa on erittäin vaarallinen toimenpide.

Tekstiviestin kirjoittaminen ajaessa on vaarallista.

Pimeä vähentää kännykänräpläystä ajaessa

Onnettomuustutkijat puhuvat usein onnettomuuteen johtavasta riskien kasautumisesta. Tällä tarkoitetaan sitä, ettei onnettomuuden taustalta pysty välttämättä erottamaan vain yhtä syytä, vaan onnettomuuden aiheuttaa useamman syyn yhteisvaikutus.

– Kuljettajalla on suurin päätäntävalta siihen, mitä riskejä ottaa ajaessaan. Kuljettajan onkin hyvä tiedostaa eri riskien merkitys ja ymmärtää myös niiden mahdollinen yhteisvaikutus, Jääskeläinen korostaa.

Joulukuussa tehdyssä kyselyssä selvitettiin myös pimeyden aiheuttamaa muutosta ajokäyttäytymisessä. Kuusi kymmenestä autoilijasta välttää matkapuhelimen käytön aiheuttaman riskin kokonaan, eikä käytä kännykkää ollenkaan pimeällä ajaessaan. Joka viides kertoo vähentävänsä puhelimen käyttöä pimeän aikaan valoisaan aikaan verrattuna.

Osalla vastaajista pimeydellä ei ole vaikutusta ajonaikaiseen kännykänkäyttöön. Viidennes kertoo käyttävänsä matkapuhelinta saman verran kuin valoisaan aikaan ajaessaan.

Tuoreimmat aiheesta

Autot