Eilisessä kansanäänestyksessä Kreikka äänesti ylivoimaisesti "ei" EU:n asettamille säästöohjelmille. Kreikassa äänestystulosta juhlittiin, muualla Euroopassa kummaksuttiin.
Eurooppa heräsi maanantaina uudenlaiseen tilanteeseen. Edellisillan kansanäänestyksessä kreikkalaiset kieltäytyivät visusti noudattamasta velkojien tiukkaa lainaohjelmaa.
Äänestystulos oli Kreikan hallitukselle ja Syriza-puolueelle suurvoitto. Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ylisti äänestystulosta demokratian ja oikeudenmukaisuuden voitoksi.
Vastaavaa suitsutusta nähtiin valtiovarainministeri Gianis Varoufakisilta, joka myöhemmin maanantaina erosi tehtävästään.
Oikeuden voitto vai syventyvä kuoppa?
Euroopassa Kreikan kansanjuhliin vastattiin nuivasti. Esimerkiksi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) twiittasi, että äänestämällä "ei" Kreikka käytännössä pesee kätensä kriisin ratkaisusta.
Myös Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius totesi, että Kreikan auttaminen on vaikeaa, sillä kreikkalaiset eivät halua ottaa apua vastaan ja Kreikan hallitus elää rinnakkaistodellisuudessa.
Myös Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) totesi blogissaan, että Kreikan pitää nyt itse miettiä, mitä äänestystulos itse asiassa tarkoittaa. Pallo on nyt Kreikalla.
Uusi arki, samat rutiinit
Kreikka on äänestystuloksellaan saavuttanut uudenlaisen tilanteen. Se on nyt omavaltainen päättämään, kuinka talouskriisiään hoitaa.
Kreikan seuraavan hätälainan takaisinmaksu Euroopan keskuspankille (EKP) erääntyy kahden viikon kuluttua. Siihen saakka Kreikka saanee EKP:lta edelleen hätälainaa ja istuu Euroopan neuvottelupöydissä.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti Twitterissä, että neuvotteluja jatketaan Kreikan kanssa tiistaina.
Myös Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on ilmoittanut halukkuudestaan aloittaa neuvottelut uudestaan – tällä kertaa Kreikan kannalta paremmista lähtökohdista.