Kreikan parlamentti on hyväksynyt kansanäänestyksen velkojien ehdottamasta lainasovusta. Äänestys pidetään ensi sunnuntaina 5. heinäkuuta.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras suositti parlamentille ennen äänestystä vahvasti kansanäänestyksen hyväksymistä.
Tsipras lisäksi sanoi, että ei-äänten voitto kansanäänestyksessä parantaisi Kreikan neuvotteluasemia lainasovun ehdoista.
Kreikan tavoite kestävästä lainaratkaisusta pysyy Tsiprasin mukaan voimassa.
Jo ennen parlamentin antamaa hyväksyntää Tsipras julisti, että Kreikka järjestää kansanäänestyksen maan lainaohjelmasta, pitävät EU-kumppanit asiasta tai eivät.
Pääministeri sanoi olevansa varma siitä, että kreikkalaiset sanovat äänestyksessä selvästi ei "uhkavaatimuksille".
– Emme ole hyväksyneet Kreikan talouden hidasta kuolemaa. Emme ole vierailijoita Euroopassa vaan tasavertainen jäsen, Tsipras muotoili.
Pääministerin mielestä Kreikan velkojien vaatimus siitä, että kansainvälinen valuuttarahasto IMF on mukana lainaohjelman ratkaisussa, tekee asiasta sopimisen vaikeammaksi.
Ennen pääministerin linjauksia oppositiojohtaja Antonis Samaras varoitti parlamentissa, että kansanäänestys työntää Kreikan ulos eurosta. Entinen pääministeri Samaras sanoi, että kansanäänestyksessä ei viime kädessä oteta kantaa lainaohjelmaan vaan siihen, käyttääkö Kreikka vastedes eurovaluuttaa.
Tusk tahtoo pitää Kreikan eurossa
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoo, että Kreikan on pysyttävä eurossa. Tusk kertoi olleensa yhteydessä Euroopan hallitusten johtoon varmistaakseen, että Kreikka ei putoa pois valuuttaunionista.
– Kreikka on ja sen tulee pysyä euroalueen jäsenenä, Tusk tviittasi sen jälkeen, kun euroalueen talousministerit olivat kieltäytyneet antamasta jatkoaikaa Kreikan erääntyville lainoille.
Euroalueen talousministerit kokoontuivat Brysselissä.
Jos Kreikka ei saa lainoille jatkoaikaa tai ei kykene maksamaan erääntyviä lainojaan, maata uhkaa maksukyvyttömyys.