Kansa on puhunut – pitäisikö palkkatietojen olla julkisia? "Aiheuttaisi turhan paljon kateutta ja konflikteja"

8:38img
Julkaistu 12.02.2019 11:08
Toimittajan kuva

Sanna Voltti

sanna.voltti@mtv.fi

Eilen julkaistun Elinkeinoelämän keskusliiton teettämän Taloustiedon selvityksen mukaan yli kaksi kolmasosaa suomalaisista ei halua palkkatietojaan työkaveriensa nähtäville ilman omaa suostumustaan.

Kun taas Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön teettämän kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa SAK:laisista luottamushenkilöistä kannattaa palkka-avoimuutta. SAK:n selvityksen taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön palkka-avoimuushanke.

Ministeriön työryhmä selvittää talven aikana, miten lainsäädännöllä voisi lisätä palkkatasa-arvoa sukupuolten välillä Suomessa. Ministeriö uskoo, että palkkojen läpinäkyvyys vähentäisi palkkasyrjintää.

MTV Uutiset jalkautui kansan pariin kysymään mielipiteitä.

Konflikteja ja kateutta

Suurin osa MTV Uutisten haastattelemista ihmisistä oli sitä mieltä, että palkkatietojen ei kuuluisi olla julkisia, koska ne ovat jokaisen oma yksisyisasia.

– Minun mielestäni se aiheuttaisi vain turhan paljon kateutta ihmisissä, kommentoi MTV Uutisten haastattelema Vilma Jalonen.

– Ei todellakaan tarvitse olla julkisia, eikö ne ole henkilökohtaisia asioita, totesi Tero Riipinen.

– Ei minun mielestäni. Voi aiheuttaa työpaikalla konflikteja, mietti Niko Rautanen.

– Se, mitä tienaa on jokaisen oma asia. Kaikki saavat käyttää kunnon työllä ansaitsemansa omat rahansa niin kuin haluavat, Kira Tiivola kertoo.

"Kaksipiippuinen juttu"

Kantaa otettiin myös yksityisen ja julkisen puolen palkkatietoihin.

– Minun mielestäni ei tarvitse olla julkisia. Ymmärrän toki, että on tärkeää tietää, ketkä tuottaa tähän yhteiskuntaan. Toisaalta yksityisellä puolella se ei ole niin tärkeää. Julkisella puolella on tärkeää tietää, mihin verorahoja käytetään. Todella kaksipiippuinen juttu, kommentoi Theo Tyrväinen.

Palkkatietojen julkisuuden puolestapuhujia löytyi myös jokunen.

– Kyllä minun mielestäni palkkatiedot voisivat olla julkisia. Varsinkin kun kaikennäköistä pimitystä voi tehdä verojen kanssa. Kaipaan läpinäkyvyyttä, kommentoi Paula Nurmentaus.

– No miksi ei. Kai se aiheuttaa sitten jonkinlaista naapurikateutta, mietti puolestaan Kirsi Jokela.

Tuoreimmat aiheesta

Raha