Kansainvälinen lehdistö Suomen vaaleista: Sipilä, leikkaukset, Nato, perussuomalaiset

Vaalitulos
Julkaistu 20.04.2015 09:09

MTV UUTISET – STT

Kansainvälinen lehdistö on arvioinut Suomen eilisiä eduskuntavaaleja varsin maltillisesti. Eniten huomiota on kiinnitetty vaalivoittaja Juha Sipilän henkilöön.

Ruotsalainen Dagens Nyheter mainitsee puolustuspolitiikan yhdeksi Suomen tulevan hallituksen keskeisistä kysymyksistä.

Lehti muistuttaa, että vaalivoittaja keskustalla on ulkopolitiikan suhteen vanhoillinen siipi, joka haluaa pysytellä niin sanotulla Paasikiven-Kekkosen linjalla ja pyrkiä välttämään kiistoja Venäjän kanssa.

Lehti arvioi, että vanhoillinen siipi tulkitsee Nato-keskustelun ja pohdinnat pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä turhiksi provokaatioiksi.

Ruotsalaislehti Expressenin politiikantoimittaja Eric Erfors kirjoittaa lehden blogissa, että pääministeriksi todennäköisesti nousevan Juha Sipilän tulee ehdottomasti jättää perussuomalaiset ulos hallituksesta.

Erforsin mukaan Sipilä pettäisi vaalilupauksen energisestä hallituksesta, jos hän ottaa perussuomalaiset hallitukseen. 

"It-miljonääri haluaa jäädyttää ja leikata"    

Muuten kansainvälisessä mediassa on keskitytty vaalituloksen kuvailuun ja voittajapuolue keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän esittelyyn. 

Qatarilainen al-Jazeera-uutiskanava luonnehtii edellistä koalitiohallitusta sisäisten kiistojen halvaannuttamaksi. Kanavan mukaan it-miljonääri Sipilä kampanjoi voimakkaasti taloustietämyksellään ja on luvannut luoda 200 000 yksityisen sektorin työpaikkaa kymmenessä vuodessa.

Brittiläisen Guardianin mukaan keskustan lääkkeet Suomen heikkoon kilpailukykyyn ovat palkkojen jäädyttäminen ja menoleikkaukset.

Lehti kertoo, että keskusta saattaa tarvita hallituksen muodostamiseen perussuomalaisia. Tämä saattaa koventaa Suomen suhtautumista Kreikan apupakettiin.

Venäjällä Russia Today -uutiskanava on kiinnittänyt huomiota Suomen eduskuntavaaleissa menestyneiden puolueiden Nato-kantoihin. Russia Today kirjoittaa Suomen vaaleja koskevassa uutisessaan, että sekä keskusta että perussuomalaiset vastustavat Suomen Nato-jäsenyyttä.

RT toteaa myös, että suurista puolueista kokoomus on ainoa, joka kannattaa sekä Nato-jäsenyyttä että läheisempiä siteitä EU:n kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015