SDP:n Rinne Isis-leirillä olevista suomalaisista: "Suomen kansalainen on oikeutettu palaamaan, riippumatta siitä, mitä ulkomailla on tapahtunut"

LK Yle eurovaalitentti 23.5.2019
Ylen eurovaalitentin osallistujat, vasemmalta oikealle: RKP:n Anna-Maja Henriksson, kokoomuksen Petteri Orpo, perusssuomalaisten Jussi Halla-aho, kristillisdemokraattien Sari Essayah, juontajat Robert Sundman ja Heli Suominen, vihreiden Pekka Haavisto, SDP:n Antti Rinne, keskustan Juha Sipilä ja vasemmistoliiton Li Andersson.Lehtikuva
Julkaistu 23.05.2019 22:53

MTV UUTISET – STT

Ylen EU-vaalitentissä puitiin hallitusneuvotteluja.

Sunnuntain eurovaalipäivän lähestyessä suurimpien puolueiden puheenjohtajat ovat kokoontuneet jo lukuisiin vaalitentteihin.

Torstai-iltana Ylen vaalitentissä keskityttiin aluksi tiiviisti kotimaan asioihin, kun kahdeksan puheenjohtajaa pääsi kertomaan arvioitaan hallitusneuvotteluiden sote-hallintosovusta.

Nyt näyttää siltä, että keskustan hellimää 18 maakunnan mallia edistetään myös seuraavassa hallituksessa.

Neuvottelujen vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi aiemmin päivällä, että sote-uudistusta on tarkoitus lähteä rakentamaan 18 itsehallinnollisen maakunnan varaan.

Ylen tentissä Rinne sanoi, että keskeinen ero aiempaan on se, että palvelut pääosin järjestää ja tuottaa julkinen toimija.

Keskustan puheenjohtaja ja hallituksensa soten kaatumisen takia eroon johtanut Juha Sipilä ei vastannut suoraan, kun häneltä kysyttiin tyytyväisyydestä maakuntien paluuseen. Hän korosti neuvottelujen olevan edelleen kesken.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan hallitusneuvotteluissa käsitellyn mallin suurin ero aiempaan on se, että yksityistäminen on jätetty kokonaan sivuun.

– Se meni kokoomuksen kanssa oppositioon.

Oppositioon näillä näkymin suuntaavan perussuomalaisten Jussi Halla-aho pääsi kehumaan ennustajankykyjään.

– Ennustin (hallitusneuvottelujen alkaessa), että keskusta saa 18 maakuntaa ja pari siltarumpua.

"Tarvitaan jonkinnäköinen kansainvälinen tuomioistuin"

Tentin aluksi puheenjohtajilta vaadittiin kannanottoja Ylen uutiseen, jonka mukaan Koillis-Syyriassa sijaitsevalla Al-Holin Isis-leirillä on 44 suomalaista, 11 naista ja heidän 33 lastaan.

Rinteen mukaan Suomen kansalainen on oikeutettu palaamaan riippumatta siitä, mitä ulkomailla on tapahtunut.

– Tarvitaan jonkinnäköinen kansainvälinen tuomioistuin, jota Ruotsi muun muassa on esittänyt. Selvitetään ihmisten taustoja ja se, onko syyllistytty rikokseen.

Kansainvälisen tuomioistuimen tarpeesta vallitsi puheenjohtajien keskuudessa jonkinlainen konsensus.

Esimerkiksi Sipilä, Halla-aho ja kokoomuksen Petteri Orpo kiirehtivät kuitenkin toteamaan, että aikuisille lähtö Syyriaan on ollut oma valinta eikä heitä toivoteta avosylin takaisin. Lapsille riitti myötätuntoa.

Halla-ahon mukaan minkään oikeuslaitoksen tulee olemaan hyvin vaikeaa näyttää toteen mahdollisia rikoksia.

Tuoreimmat aiheesta

Eurovaalit