Suomessa vieraileva tunnettu Venäjä-journalisti Catherine Belton on kirjoittanut kriitikoiden ylistämän teoksen "Putinin sisäpiirissä", jossa hän avaa Venäjän presidentin vallankäyttöä kulissien takana. Belton varoittaa nyt Venäjän voimakkaista poliittisista ja taloudellisista vaikutusyrityksistä lännessä – myös Suomessa. Belton esittää haastattelussamme myös suorasanaista kritiikkiä entiselle pääministerille Esko Aholle tämän läheisistä Venäjä-suhteista.
"Uraauurtava selvitys joka seuraa rahan virtoja". (The Guardian)
"Tärkein kirja joka modernista Venäjästä on kirjoitettu." (The Times)
Financial Timesille työskentelevän Catherine Beltonin ylistetty dokumenttikirja Putinin sisäpiiri on herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota ja valittu muun muassa Financial Timesin sekä The Economist -lehden vuoden kirjaksi. Kirja on saanut voimakasta kiitosta Suomessakin.
– Epäilemättä tärkeimpiä nykyistä Venäjää koskevista analyyseista. Beltonin erittäin yksityiskohtainen ja analyyttinen kerronta ei jätä sijaa jossittelulle, kuvailee suomenkielisessä painoksessa maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Katri Pynnönniemi.
Kirjassaan Belton kuvailee laajasti muun muassa Yhdysvaltain vaalihäirintää sekä ääriliikkeiden tukemista Euroopassa ja Venäjän osuutta niissä. Suomikaan ei ole tässä mikään lintukoto.
Suomesta ja Suomen Venäjä-suhteista Belton maalaa haastattelussamme huolestuttavan kuvan.
"Eikö hän toimi tässä Venäjän äänitorvena?"
Catherine Beltonin mukaan Venäjä pyrkii monin tavoin vaikuttamaan Länsi-Eurooppaan muun muassa poliittisella ja taloudellisella paineella. Myös Suomea hän varoittaa suorasanaisesti Venäjän vaikuttamisyrityksistä.
Haastattelussamme Pohjoismaihinkin perehtynyt Belton nostaa oma-aloitteisesti esiin entisen pääministerin Esko Ahon toiminnan Venäjän valtionyhtiöissä.
– Teillä on Suomessa entinen pääministeri joka on mukana presidenttipelissäkin. Hänellä on läheiset suhteet Venäjän johtoon, hän on Sperbankin johtokunnassa. Hän näyttää oleva läheinen myös intialaisen liikemiehen kanssa, joka järjestelee Rosatomin sopimuksia, Belton kuvailee.
– Voimmekin kysyä, onko tämä entinen pääministeri kenties liiankin läheinen Venäjän kanssa?
Belton oudoksuu erityisesti Ahon näkemyksiä 90-luvun Hornet-kaupoista, joista Aho julkaisi äskettäin kirjan "Vuosisadan asekauppa". Hornet-kauppojen on katsottu lähentäneen Suomea puolustuksellisesti Yhdysvaltoihin.
Tästä entinen pääministeri Aho on eri mieltä. Hänen mielestään Hornetien valinta ei lähettänyt turvallisuuspoliittisia viestejä.
Belton pitää Ahon näkemyksiä hyvin erikoisina.
– Miksi hän kyseenalaistaa Suomen 90-luvun hävittäjähankinnan strategisuuden? Hän sanoo, että se oli pelkkä taloudellinen ja tekninen sopimus – miksi hän väittää niin? Eikö hän tässä toimi Venäjän äänitorvena Venäjän intressien mukaisesti?
Pyysimme tähän juttuun myös Esko Ahon kommentteja, mutta Aho ei halunnut kommentoida Beltonin väitteitä millään tavalla.
Tietyillä kaksoiskansalaisilla paljon valtaa
Belton muistuttaa myös Suomessa merkittävissä asemissa olevista kaksoiskansalsisista. Muun muassa pakotteiden kohteena olevalla Rotenbergin perheellä on Suomessa merkittäviä liiketoiminta-alustoja kuten Hartwall-areena.
Suomalaisvenäläistä Gennadi Timtshenkoa Belton kuvailee Putinin parhaaksi ystäväksi öljyalalla. Myös Timtshenko on pakotteiden kohteen.
– Timtshenko on tietenkin kiistänyt KGB-yhteytensä, mutta Ranskan tiedustelupalvelu on ollut tästä toista mieltä, Belton hymähtää.
Katso laajempi versio Beltonin haastattelusta oheiselta videolta.