Putinin hallinto jatkoa KGB:lle ja sen tavoitteet ovat selvät, sanoo Alpo Rusi – "Haluaa murtaa nykyisen järjestelmän Kiinan kanssa"

Yli neljäkymmentä vuotta kiertävänä suurlähettiläänä toimineesta Alpo Rusista Putinin hallinto on jatkumoa turvallisuuspoliisi KGB:n johtamalle Neuvostoliitolle. 

Vuosi oli 1995. Suomi oli juuri liittynyt Euroopan unioniin. Silloinen tasavallan presidentti Martti Ahtisaari halusi tehdä vierailun Venäjälle. Tarkoituksena oli ilmoittaa, että hyvien suhteiden rakentamista Suomen ja Venäjän välillä jatkettaisiin. Ulkoasianneuvos Alpo Rusi toimi tuolloin Ahtisaaren neuvonantajana ja matkusti presidentin mukana tapaamiseen.

– Tulimme lentokentälle Pietariin ja siellä oli Vladimir V. Putin -niminen mies vastassa.

Rusin kertoman mukaan delegaation päästyä tapaamispaikalle, Rusi oli pyytänyt Putinia viemään hänen salkkunsa naulakkoon säilöön. Putin toimi vielä tuolloin Pietarissa apulaispormestarina ja ulkoasiainsuhteiden hoitajana.

Rusi muistelee, että Putin oli tyypillinen isäntänsä eli Pietarin pormestari Anatoli Sobtshakin neuvonantaja.

– Kävi välillä kuiskailemassa Sobtshakille.

Jäätävää katsetta tai kylmäävää tunnetta Rusille ei Putinista jäänyt.

Sobtshakin täytyi olla Putinille merkityksellinen henkilö, siinäkin mielessä, että Sobtshak nosti entisen KGB-upseerin hänen ensimmäiseen poliittiseen virkaansa. Sobtshakin merkityksellisyyttä Putinille osoittanee myös se, että Putinin nähtiin – eräitä harvoja kertoja – itkevän Sobtshakin hautajaisissa helmikuussa 2000. 

Putinin tavoitteet ovat olleet selkeästi esillä

Venäjän kolme viikkoa sitten aloittama hyökkäys Ukrainaan ei yllättänyt Rusia.

– Putinin tavoitteet on löydettävissä hänen pitämistään puheistaan ja teoistaan.

Rusin mukaan Putin haluaa palauttaa suurvalta-aseman Venäjälle. Ukrainaan aloitettu hyökkäys on eräs osoitus siitä.

Rusi sanoo, että Venäjän hyökkäys on kuin harhainen sotaretki. Yksi järki järjettömässä sodassa Rusin mukaan kuitenkin on, mikäli asiaa yrittää ajatella Venäjän näkökulmasta.

Rusi on verrannut Kiinan presidentti Xi Jinpingin ja Putinin pitämien puheiden sisältöjä. Rusista molempien johtajien tavoitteena on murtaa nykyinen kansainvälinen järjestelmä.

– Sen tavoitteen Putin toi vahvasti esiin eilisessä järjettömässä puheessaan.

Katso videolta otteita Putinin keskiviikkoisesta, aggressiivissävyisestä puheesta. 

Rusi sanoo, että monista asiakirjoista käy ilmi, että Putin on inhonnut monia pieniä maita. Hänelle pienet maat ovat olleet pelinappuloita, joiden on pitänyt palvella häntä. Rusi jättää kuitenkin mainitsematta mistä maista ja mistä asiakirjoista on kyse.

– Putin on sanonut, ettei hän keskustele Lähi-idän asioista teidän kanssanne, vaan ne ovat asioita, joita hän ratkoo ainoastaan Yhdysvaltojen kanssa.

Rusin mukaan Putinin ryhmä on jatkumoa KGB:n johtamalle Neuvostoliitolle. Eräät Venäjä-tutkijat ovat sanoneet, että Venäjällä voi tapahtua muutoksia nopeallakin aikataululla. Rusin mukaan sillä yleensä tarkoitetaan vallan äkillistä vaihtumista.  

– Ja näinhän on tapahtunut: tsaari, [Mihail] Gorbatshov, [Nikita] Hrushtshov, [Josif] Stalin… Rusi luettelee.

Rusin näkemys tulevasta on se, että jos Venäjän ja Kiinan suunnitelmat maailman järjestyksen murtamisesta eivät toteudu suunnitellulla tavalla, niin Putinille käy samalla tavalla kuin Hrushtshoville.

Nikita Hrushtshov syrjäytettiin vallasta lokakuussa 1964.

Lue myös:

    Uusimmat