Kahden lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu tshekkimies suorittanee viiden vuoden rangaistuksestaan vankilassa reilusti alle puolet. Suomi ei suostunut luovuttamaan Tshekissä seksuaalirikoksista tuomittua miestä kotimaahansa.
Tshekin kansallisen olympiajoukkueen voimisteluvalmentaja Martin Simunek tuomittiin Tshekissä vuonna 2007 kahteen lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista viiden vuoden vankeuteen. Hän ei kuitenkaan jäänyt suorittamaan rangaistustaan, vaan viranomaiset tavoittivat miehen seuraavan kerran kesällä 2016.
Simunek oli oleskellut liki kymmenen vuotta Turun seudulla, perustanut perheen suomalaisen naisen kanssa ja rakentanut talon. Viranomaiset pääsivät miehen jäljille, kun hänen tietonsa julkaistiin Euroopan etsityimpien rikollisten listalla Europolin nettisivuilla.
Helsingin käräjäoikeus ei suostunut luovuttamaan miestä takaisin Tshekkiin, sillä hänen katsottiin integroituneen suomalaiseen yhteiskuntaan. Oikeus katsoi perustelluksi, että Simunek suorittaa rangaistuksensa Suomessa.
Vankilamatematiikkaa
Toistaiseksi Simunek ei ole vielä päätynyt vankilaan, sillä hän haki käräjäoikeudelta rangaistuksensa mukauttamista, eli käytännössä lyhentämistä. Käräjäoikeus ei tähän suostunut, eikä hovioikeus myöntänyt asiassa jatkokäsittelylupaa, mutta miehen valituslupahakemus odottaa vielä korkeimman oikeuden ratkaisua.
Vaikka valituslupaa ei myönnettäisi ja Simunekin viiden vuoden vankeusrangaistus jäisi ennalleen, ensikertalaisena mies istuu tuomiostaan vankilassa todennäköisesti vain noin puolet.
– Ensikertalaisena henkilö, joka on tehnyt rikokset 21 vuotta täytettyään, pääsee ehdonalaiseen vapauteen, kun on suorittanut vankilassa puolet rangaistuksestaan, Rikosseuraamuslaitoksen täytäntöönpanoyksikön johtajan Juha Hilska selittää.
Simunekin vankilassa viettämä aikaa voi kuitenkin olla tätäkin lyhyempi.
– Kuusi kuukautta ennen ehdonalaiseen vapauteen pääsyä voi päästä valvottuun koevapauteen. Silloin vanki on vankilan ulkopuolella, mutta valvotusti.
Lisäksi vankilassa istuttavasta ajasta vähennetään aika, jonka henkilö on ollut vapautensa menettäneenä tapauksen poliisitutkinnan, syyteharkinnan ja oikeuskäsittelyn aikana.
Simunekin tapauksen asiakirjojen perusteella mies on ollut Tshekissä vapautensa menettäneenä hieman yli 4 kuukautta ja Suomessa reilun kuukauden.
On siis mahdollista, että hän viettää vankilan seinien sisällä vain noin vuoden ja seitsemän kuukautta.