Elinkautisesta vankeudesta ensi vuoden syyskuussa vapautuva Abdiqadir Osman Hussein voidaan karkottaa Suomesta ilman, että hän viettää päivääkään vapaalla jalalla. Poliisi on jo avannut keskusteluyhteyden miehen kotimaahan Somaliaan.
Murhasta ja seksuaalirikoksista tuomitulla Husseinilla on Ulkomaalaisviraston, eli Maahanmuuttoviraston edeltäjän tekemä karkotuspäätös vuodelta 2001. MTV Uutisten haltuunsa saaman asiakirjan mukaan karkotus pannaan täytäntöön, kun Hussein vapautuu vankilasta.
ABDIQADIR OSMAN HUSSEIN
Syntyi kertomansa mukaan Somalian Mogadishussa vuonna 1974.
Saapui Suomeen toukokuussa 1990 ja haki samana päivänä turvapaikkaa.
Husseinille ei myönnetty turvapaikkaa, vaan hän sai väliaikaisen oleskeluluvan humanitaarisista syistä.
Viimeisin oleskelulupa päättyi toukokuussa 1994, eikä hänelle sen jälkeen ole myönnetty uutta oleskelulupaa.
Sai ensimmäisen rikostuomionsa tammikuussa 1994 Tampereen käräjäoikeudessa. Vankeusrangaistuksen pituus oli 2 vuotta 10 kuukautta ja se langetettiin väkisinmakaamisesta ja lapseen kohdistuvasta haureudesta. Uhri oli 13-vuotias.
Vapautui vankilasta ehdonalaiseen vuonna 1995 ja paria kuukautta myöhemmin surmasi 15-vuotiaan tytön puukottamalla Tampereella. Tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen toukokuussa 1996. Oli tuolloin naimisissa ja kahden lapsen isä.
Syyskuussa 2001 Ulkomaalaisvirasto päätti karkottaa Husseinin Suomesta. Viraston mukaan Somalian Somalimaan ja Puntmaan alueet ovat tarpeeksi turvallisia.
Hussein itse vastusti maasta karkottamista ja vetosi pitkään asumisaikaansa Suomessa. UVI kuitenkin katsoi, etteivät oleskeluaika Suomessa tai perhesiteet estäneet karkotuspäätöstä, sillä miehen rikokset olivat niin vakavia.
Vuonna 2005 Hussein päästettiin vankilomalle. Muutaman tunnin lomansa aikana hän käytti törkeästi hyväkseen 4-vuotiasta lasta. Siitä hän sai 1 vuoden ja 3 kuukauden vankeusrangaistuksen.
Pari viikkoa sitten Helsingin hovioikeus päätti vapauttaa Husseinin elinkautisesta vankeusrangaistuksesta ehdonalaiseen 1. syyskuuta 2016. Hussein ehtii istua vankilassa 19 vuotta ja 6 kuukautta.
Rikosseuraamuslaitos vastusti vapauttamista ja harkitsee, hakeeko se valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.
Normaalisti elinkautisvanki päästetään valvottuun koevapauteen ennen vankilasta vapautumistaan, mutta Rikosseuraamuslaitoksen mukaan poikkeuksia voidaan tehdä.
– Yleisellä tasolla voin sanoa, että valvotun koevapauden idea on sopeuttaa vankia yhteiskuntaan. Tilanne on kuitenkin toisenlainen, jos vankia ollaan karkottamassa, eikä hän siis ole palaamassa suomalaiseen yhteiskuntaan, Risen pääjohtaja Esa Vesterbacka sanoo.
Husseinin mahdollista karkotusta hoitaa käytännössä Helsingin poliisilaitos. Rikoskomisario Kaj Wahlman sanoo, että vapautuva vanki voidaan hakea suoraan vankilasta poliisin huostaan niin, ettei tämä ehdi olla vapaana hetkeäkään.
– Yksi mahdollisuus on tehdä säilöönotto ulkomaalaislain nojalla, jos hänen rikoshistoriansa on sellainen tai hänen epäillään vaikeuttavan karkotuksen täytäntöönpanoa. Henkilö voidaan siis ottaa vankilasta suoraan säilöön ja kuljettaa sieltä myöhemmin lentokentälle, Wahlman kuvaa.
Päätös voi vielä muuttua
Lähtökohtaisesti 14 vuotta vanha karkotuspäätös on voimassa edelleen, mutta poliisi haluaa siitä vielä varmistuksen Maahanmuuttovirastolta.
– Meillä edetään sen mukaan, että päätös on voimassa, mutta poliisilta on kuitenkin lähtenyt selvityspyyntö siitä, onko päätös edelleen ajantasainen, Wahlman sanoo.
Lisäksi on vielä epäselvää, pysyykö Helsingin hovioikeuden päätös Husseinin vapauttamisesta voimassa. Helsingin hovioikeus antoi päätöksen asiassa pari viikkoa sitten ja vapauttamista vastustanut Rikosseuraamuslaitos harkitsee parhaillaan, hakeeko se valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.
Jos kuitenkin Husseinin karkottaminen tulee ajankohtaiseksi ensi vuoden syksyllä, on Somaliasta kotoisin olevan miehen määränpää melko selvä.
– Ainoat todennäköiset vaihtoehdot ovat Somalia ja sen Somalimaan ja Puntmaan alueet. Haluamme nyt tarkkaan selvittää, mistä henkilö aivan tarkalleen ottaen on kotoisin, Wahlman sanoo.
Oman ilmoituksensa mukaan Hussein on syntynyt Somalian pääkaupungissa Mogadishussa ja Suomen viranomaiset ovatkin avanneet keskustelua Somalian viranomaisten kanssa. Keskustelujen sisältöä Wahlman ei halua kommentoida.
Vaikka sopuun päästäisiin, Somaliaan palauttaminen voi olla hankalaa maan turvallisuustilanteen takia.
– Suomesta ei ole varsinaiseen Somaliaan palautettu kuin vapaaehtoisia palaajia, Wahlman sanoo.
Sen sijaan Somalian kyljessä sijaitsevat, yksipuolisesti valtioiksi julistautuneet Somalimaa ja Puntmaa ovat emämaa Somaliaa turvallisempia alueita.
Valtioilla on mahdollisuus kieltäytytä karkotettavan vastaanottamisesta. Suomessa karkotuspäätös voidaan tehdä kieltäytyväänkin valtioon, mutta karkotuksen täytäntöönpano ei välttämättä onnistu.*
Synkkä rikostausta
Helsingin hovioikeuden päätös päästää murhasta ja seksuaalirikoksista tuomittu Hussein ehdonalaiseen vapauteen on herättänyt laajaa kritiikkiä, sillä Rikosseuraamusviraston mukaan mies on vaarallinen.
Husseinilla on poikkeuksellisen raju rikostausta ja rikokset ovat kohdistuneet lapsiin ja nuoriin. Suomessa ollessaan Hussein on murhannut yhden nuoren, raiskannut toisen ja käyttänyt törkeästi seksuaalisesti hyväkseen 4-vuotiasta lasta.
Helsingin hovioikeuden mukaan mies voidaan kuitenkin vapauttaa, koska hän on ensi vuoden syyskuussa istunut tuomiotaan harvinaisen pitkään, 19 ja puoli vuotta.
Oikeuden mukaan myös se, että Hussein on opiskellut vankila-aikanaan, eikä käytä alkoholia, puoltavat hänen vapauttamistaan.
*Juttua tarkennettu 7.5. klo 20:13. Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin Suomen viranomaiset voivat tehdä karkotuspäätöksen myös sellaiseen maahan, joka kieltäytyy ottamasta karkotettua vastaan.