Eduskuntaan luovutettavien eli yli 50 000 nimeä keränneiden kansalaisaloitteiden määrä on kaksinkertaistunut vuodessa. Kansalaisaloitteita on luovutettu tänä vuonna eduskuntaan 12 kappaletta. MTV Uutisten haastattelema valtio-opin professori toivoo hallitukselta vakavampaa suhtautumista kansalaisaloitteisiin.
Lentoverosta tehty kansalaisaloite keräsi yli 50-tuhannen allekirjoittajan rajan loppukirin viime hetkillä.
Janne Kilpinen on yksi lentoveroaloitteen alullepanijoista. Hän on tyytyväinen, että aiheesta on saatu herätettyä keskustelua.
– Vihdoinkin lentämisen päästöt ovat nousseet otsikoihin ja puheenaiheisiin, niin että yhtäkkiä koko maa puhuu siitä, Kilpinen sanoo MTV Uutisissa.
"Poliitikoiden tulisi kunnioittaa aloitteita"
Valtio-opin professori Hanna Wass korostaa kansalaisaloitteiden merkitystä.
– Kansalaisaloite on itse asiassa osallistumiserojen aika reipas tasaaja eli sellaisetkin ryhmät, jotka eivät vaikka äänestämisen kautta osallistu, ovat allekirjoittaneet kansalaisaloitteita, kuten nuoret. Ja siihen tulisi poliitikoiden suhtautua suurella nöyryydellä ja kunnioituksella, koska kansalaiset eivät ole hölmöjä höynäytettäviä, Wass sanoo.
Kannabisaloite tyrmättiin heti alkuun
Pääministeri Antti Rinne on ehtinyt jo kertoa, ettei hallitus aio tuoda kannabisaloitetta puoltavaa esitystä eduskuntaan.
– Sen tyrmääminen jo heti alkuun ei ole hyvä signaali. Se on lannistavaa tulevaisuuden näkökulmasta. Jos ihmiset lähtevät keräämään allekirjoituksia ja viesti on se, että ihan sama teettekö kymmenen tai kaksikymmentä aloitetta, niin ne eivät etene mihinkään, niin tämä on kyllä aika kylmä suihku, Wass toteaa.
Wass esittää, että valiokuntien asiantuntijakuulemiset olisivat kaikille avoimia, esimerkiksi netin välityksellä, aina kun käsittelyssä on kansalaisaloite.
– Jos ihmiset kokevat, että aloite on saanut reilun ja vakavan käsittelyn, niin se ei ole yhtä musertavaa luottamuksen kannalta, vaikka se ei johtaisikaan tavoiteltuun lopputulokseen.