Kansalaiset ilmiantavat OnlyFans-malleja verottajalle – ilmoittamatta jätettyjä tuloja jopa kymmeniä tuhansia

Somevaikuttajien ja sisällöntuottajien määrä on kasvanut Suomessa vuosi vuodelta. Palkkiot ovat myös kasvaneet. Parhaimmillaan Suomessa tienataan eroottisesta sisällöstään tunnetun OnlyFans-sivuston kautta miltei 100 000 euroa vuodessa.

Verohallinnon tietojen mukaan Suomeen veronsa maksavien sisällöntuottajien määrä OnlyFans-sivustolla on kasvussa.

Vuonna 2021 noin 1 600 asiakasta sai tuloja sisällöntuottamisesta kyseiselle sivustolle.

– Vuonna 2022 asiakasmäärä on kasvanut ja ylittänyt 2 000 asiakkaan määrän, kertoo Verohallinnon riskivastaava Kari Torssonen.

Selvästi suurimmalla osalla Verohallinnon asiakkaista OnlyFans-sivustolta saadut tulot ovat vähäisiä.

– Vuonna 2021 yli puolet asiakkaista sai tuloja alle 1 000 euroa vuodessa.

Tulot miltei 100 000 euroa

Verohallinto uutisoi maanantaina valvovansa tänä vuonna erityisesti erilaisten verkkoalusten kautta sisältöä tuottavien tuloja.

Vuonna 2021 Verohallinnon tietojen mukaan OnlyFans-alustan kautta tuloja saaneista jopa 70 prosenttia jätti saadut tulot ilmoittamatta.

– OnlyFans-sisällöntuottajien valvonnassa mahdollisten ilmoittamattomien tulojen määrät vaihtelevat paljon. Selvitettävissä tapauksissa suurimmat summat ovat useita kymmeniä tuhansia euroja ja jopa lähempänä 100 000 euroa vuodessa, Torssonen sanoo.

Torssonen kuitenkin muistuttaa, että vaikka olisi vain pienestä summasta kyse, on se muistettava ilmoittaa veroilmoituksella.

Verohallinto tekee tietopyyntöjä

Verohallinto saa tietoja eri verkkoalustoilta niiden kautta maksetuista tuloista.

Tietopyyntöjä tehdään riskiperusteisen harkinnan mukaan.

– Verohallinto pyytää alustoilta tietoja suomalaisille henkilöille ja yrityksille maksetuista suorituksista. Näitä tietoja sitten verrataan asiakkaiden antamiin veroilmoitustietoihin.

Verovalvontaan valituilta asiakkailta Verohallinto pyytää selvityksen saaduista tuloista ja toimintaan kohdistuneista menoista. Verotuspäätöksessä huomioidaan asiakkaan antama selvitys.

– Asiakkaan kannattaa olla aktiivinen, jotta tulojen lisäksi toiminnasta aiheutuneet kulut voidaan huomioida.

OnlyFans ei toki ole ainoa sivusto, jolta tietoja pyydetään.

– Lisäksi tietoja on pyydetty muun muassa lyhytaikaiseen majoitukseen, kuten Airbnb-vuokraus, vertaisvuokraukseen ja virtuaalivaluuttoihin liittyen, Torssonen luettelee.

Ilmiantoja tulee paljon

On kyse sitten suomalaisesta kateudesta tai suuresta velvollisuudentunteesta, ovat kansalaiset valppaita toisten tulojen suhteen.

Tämä näkyy myös Verohallinnossa ilmiantojen muodossa.

– Some-tulonsaajiin kohdistuneita ilmiantoja tulee merkittävä määrä. Varsinkin OnlyFans-sisällöntuottajiin kohdistuneita ilmiantoja on tullut paljon.

Lue myös:

    Uusimmat