Kansallisteatterin ensi kesänä alkava saneeraus on suururakka ja pienoinen ihme. Remontti on nimeltä mainiten kirjattu Rinteen hallituksen ohjelmaan, joka on hyvin harvinaista. Päänäyttämöä ja pientä Omapohja-estradia lukuun ottamatta kaikki muut teatterin tilat ovat finaalissa. Johtaja Mika Myllyaho oli jo päättänyt laskea esiripun viimeisen kerran ensi keväänä.
- Ilmoitin henkilökunnalle, että Pieni näyttämö, Willensauna ja kaikki niiden tekniset tilat suljetaan 2020, jos remontti ei toteudu, paljastaa Mika Myllyaho.
Vaaratilanteita on jo ollut
Vaikka näyttämö ja katsomo näyttävät romanttisen patinoituneilta, totuus on kulisseissa toinen. Käsivoimin kiskottavat lavasteköydet alkavat olla työsuojeluviranomaisen märkä uni – tai painajainen.
- Täällä on ollut jo vaaratilanteita köysien kanssa, kertoo Myllyaho
Pääsemme kapuamaan Pienen näyttämön vintille, jossa mekaaninen köysirata kiertää metallivanteiden ympäri. Laudoituksen välistä vilkkuu näyttämö, pudotusta toistakymmentä metriä. Tekniset tilat ovat ahtaita, lavasteet ja näyttelijöiden maski samassa sekamelskassa.
- Ilmastointi on saatava myös nykyaikaan. Talossa ollut jopa niin kuuma kesän jäljiltä, että olemme joutuneet siirtämään ensi-iltoja, kertoo Mika Myllyaho
- Remontin piti alkaa 2005. Kun minä tulin taloon 2010, ensimmäisiä tehtäviä oli jatkaa suunnitelmaa. Muutaman hallituksen suuntaan on lobattu, huokaa pääjohtaja Mika Myllyaho.
Johtaja on arvatenkin kovin helpottunut Antti Rinteen hallituksen kirjauksesta.
Remontti hallitusohjelmassa hyvin harvinaista
Saneerauksen rahoitus on erityinen kuvio. Projektin suunnittelee budjettia myöten valtion Senaattikiinteistöt. Yhtiön kontolla on 500 suomalaisen arvorakennuksen kunnossapito linnoista valtion virkataloihin.
Mutta tätä remonttia Senaattikiinteistöt ei rahoita, koska Kansallisteatterin kunnossapito ei kuulu sen vastuulle. Kansallisteatteri on itsenäinen osakeyhtiö ja Senaattikiinteistöt toimii konsulttina. Saneerausta johtaa yhtiön operatiivinen johtaja Juha Lemström, joka tietää täsmälleen myös Kansallisteatterin tilan.
- Nyt on korkea aika. Senaattikiinteistöt ei olisi päästänyt taloa näin huonoon kuntoon. Nyt tämä toteutuu varmasti, koska hallitus on luvannut tuen. Tällainen on poikkeuksellista. Hyvin vähän valtion saneeraushankkeita on kirjattu viime vuosina hallitusohjelmaan. Yleensä kirjaukset ovat tyyliä ”pyritään pitämään huolta arvorakennuksista”.
Kokonainen talo purettava
Saneeraus on tarkoitus aloittaa heti 2020 kevään näytäntökauden päätyttyä, jolloin Pieni näyttämö ja Willensauna suljetaan ainakin 2,5 vuodeksi. Siihen asti on aikaa tehdä mahdollisimman tarkka suunnitelma, jotta n. 60 miljoonan euron kustannusarvio ei paukkuisi yli.
1952 rakennetun Pienen näyttämön sisätilat saneerataan näyttämöltä lämpiöön suojelumääräyksiä noudattaen. Lavasteköydet liikkuvat jatkossa sähköllä ja valaistus modernisoidaan.
Pienen ja päänäyttämön yhdistävä välitalo on tarkoitus purkaa kokonaan, se olisi liian kallis saneerattavaksi. Siellä sijaitsevat Willensauna ja tekniset tilat rakennetaan kokonaan uusiksi. Ja luvassa on jopa kaksi uutta estradia.
Remontin ajaksi Oreckin Konepajalle - paluu 2023
Teatteritaiteen tekeminen ei kuitenkaan keskeydy remontin takia. 2000-luvun alussa saneerattu päänäyttämö toimii tietysti normaalisti ja Pieni näyttämö siirtyy Bruce Oreckin kohutulle Konepajalle. Willensauna voidaan pystyttää pop up-teatteriksi ainakin Ateneumiin.
- Toivottavasti talvella 2023 täällä nähdään ensi-illassa uutta eurooppalaista modernia teatteria, hymyilee johtaja Myllyaho.