Teatterit harjoittelevat kohti syksyä, vaikka kukaan ei tiedä, mikä on turvallinen yleisömäärä – ja lisää ongelmia on tiedossa: "Ensi vuosi on vaikea"

2:10img
Julkaistu 10.07.2020 07:40
Toimittajan kuva

Kari Pyrhönen

kari.pyrhonen@mtv.fi

Suomenlinnan kesäteatteria ei edes korona nujerra. Kesäperinteen jatkuminen tosin vaati Ryhmäteatterilta nopeita liikkeitä, ja iso tuotanto vaihtui kolmen näyttelijän pieneen teokseen. Talttuuko virus ja uskaltavatko katsojat saleihin?

Ryhmäteatteri esittää tänä kesänä Helsingin Suomenlinnassa norjalaisen draamakomedian Elling. Lavalla ovat vain teatterin vakituiset näyttelijät Minna Suuronen, Santtu Karvonen ja Robin Svartström. Iso tuotanto Seitsemännen portaan enkeli siirtyi kesään 2021.

Näytöksiin otetaan yleisöä nyt alle puolet 500 paikan katsomosta. Teattereissa valmistaudutaan syksyn näytäntökauteen epävarmoin mielin.

– Tietysti olemme helpottuneita, että saimme tämän näyttämölle, huokaisee näytelmän ohjaaja ja Ryhmäteatterin johtaja Juha Kukkonen.

– Tilanne on silti ongelmallinen. Periaatteessa elokuussa yleisörajoitukset poistuvat, mutta vastuu turvaväleistä on siirretty teattereille.

Entäs syksy – saapuuko yleisö?

Ryhmäteatterin syksy onkin vielä täysin auki.

– Me olemme nopea teatteri. Kauden käynnistäminen ei ole niinkään kiinni näytelmän harjoittamisesta, vaan enemmänkin julkistamisesta ja markkinoinnista, kuvailee Kukkonen.

– Siis missä vaiheessa uskallamme kertoa ensi-iltapäivästä ja laittaa liput myyntiin. Onko riittävän turvallista, että yleisö ostaisi lippuja?

Hallituksen tuki auttoi – toistaiseksi

Hallitus on tukenut teattereita koronasulun yli kaikkiaan 9,7 miljoonalla eurolla. Ryhmäteatteri sai koronatukea 175 000 euroa ja välttyi lomautuksilta – tässä vaiheessa.

Johtaja Juha Kukkonen on huolissaan freelancereista, joilta loppuivat työt.

– Avustukset pitää teattereissa käyttää niin, että myös freelancerit saadaan takaisin töihin.

Näyttelijä Minna Suuronen ehti saada valmiiksi keväällä tv-sarjan kuvaukset. Ryhmäteatterin Usko, toivo, huijaus-näytelmän esitykset jäivät häneltäkin kesken. Kaikki loppui kuin seinään 12. maaliskuuta, vaikka työpaikka säilyi.

Lue myös: Syksy laittaa Suomen koronatilanteen koetukselle, kun ihmisten käytös muuttuu: "Olen vähän peloissani lokakuun suhteen"

Suuronen on helpottunut valtion tuesta ja siitä, että saa palata töihin Suomenlinnaan. Siltikin tulevaisuus huolettaa.

– Tämä hallitus on osoittanut arvostuksensa kulttuurille. Nämähän ovat aina poliittisia päätöksiä.

– Ajattelen niin, että koska tämä on yhteiskunnan tukemaa kulttuuria, meidän pitää tehdä teatteria, kun se suinkin on mahdollista. Mutta mitä tapahtuu syksyllä tai ensi vuonna? Eiväthän valtion rahat riitä, eikä lisää velkaa voi loppumattomiin ottaa, miettii Minna Suuronen.

Kulttuurilaitokset laatineet omat ohjeet yhdessä

Lahden kaupunginteatteri lukeutuu maamme suurimpiin teattereihin. Normaalisti heinäkuussa on vietetty lomaa. Nyt hämärässä salissa ovat alkaneet harjoitukset, koska näyttelijät aikaistivat lomiaan koronakevääseen. Täälläkään ei lomautettu ketään 450 000 euron tuen ansiosta.

– Palo näyttämölle on kova, aistii teatterinjohtaja Ilkka Laasonen, joka ohjaa Molièren klassikon Saituri. Ensi-ilta on lokakuussa.

– Olemme laatineet teattereiden, orkestereiden ja Kansallisoopperan kanssa yhteisen ohjeistuksen. Nyt näyttää siltä, että alkusyksy on ainakin mentävä varoen, turvaväleillä.

Lahden saliin mahtuu 650 katsojaa, Laasosen mukaan korkeintaan 250 paikkaa täytetään.

– Tärkeintä on tietysti se, että yleisö tuntee olonsa turvalliseksi ja luottamus säilyy.

Lahti aloittaa suunnitellulla ohjelmistolla, tarjolla on myös uusi musikaali Jekyll & Hyde ja lapsille Astrid Lindgrenin  Katto-Kassinen.

– Viime keväänä jäi menestysmusikaali Nunnia ja konnia kesken, sitä ei voida jatkaa. Uusia teoksia on valmisteltu jo pitkään, pidämme ohjelmistostamme kiinni, kertoo johtaja Ilkka Laasonen.

Ei helpota ensi vuonnakaan, vaikka tauti väistyisi

Mutta eipä hänkään maalaile ruusuista kuvaa tulevaisuudesta. Vaikka korona väistyisikin, toipumien vie aikaa. Ammattiteatterit ovat riippuvaisia julkisesta tuesta, joka tulee kunnilta ja Veikkaukselta.

– Ensi vuosi on vaikea. Kuntien talous syöksyy ja Veikkauksen tuotot putoavat. Valtion julkinen tuki on tässä tilanteessa aivan ratkaisevaa.

Saituria esittävä näyttelijä Jori Halttunen astuu harjoituksissa lavalle ja lausuu monologin:

”Onnellinen on hän, joka on onnistunut sijoittamaan omaisuutensa järkevästi ja pitää itsellään juuri sen verran kuin elämiseen tarvitsee.”

Hyvä neuvo näihin aikoihin – jos mitään säästössä sattuu olemaan.

Tuoreimmat aiheesta

Kulttuuri