Kansanedustajien työttömyysturva rajusti muita huonompi: "Ilmiselvä lapsus"

eduskuntatalo
Kansanedustajien työttömyysturvassa on tapahtunut ilmiselvä lapsus, todetaan eduskunnasta.Lehtikuva
Julkaistu 07.04.2015 19:47

MTV UUTISET - KRISTA RASTAMO

Työttömäksi vaalikauden jälkeen jäävä kansanedustaja on huomattavasti tavallista palkansaajaa huonommassa asemassa. Kansaedustajan sopeutumisraha on 600 euroa kuussa pienempi kuin ansiosidonnainen.

Tämän kuun eduskuntavaalit tuovat muutoksia kansaedustajien työttömyysturvaan. 

Eduskunnan jättävät edustajat ovat ensimmäiset, jotka jäävät ilman pitkäaikaista sopeutumiseläkettä. Heidän on tyytyminen sopeutumisrahaan, joka on 1 750 euroa kuukaudessa.

Vähintään kolme vuotta eduskunnassa istunut saa sitä enimmillään yhden vuoden ajan, maksimiaika on kolme vuotta.

Eduskunnan jättää näissä vaaleissa vapaaehtoisesti seitsemän edustajaa, jotka voisivat sopeutumisrahaa hakea. Näistä kaksi, vihreiden Satu Haapanen Oulun vaalipiiristä ja kokoomuksen Lasse Männistö Helsingistä ovat periaatteessa oikeutettuja sopeutumisrahaan. Muut viisi ovat siirtymässä eläkkeelle.

Oululainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Satu Haapanen aikoo hakea sopeutumisrahaa varmuuden vuoksi.

– Haen aktiivisesti töitä, en aio jäädä toimettomaksi. Eihän sopeutumisraha suuri ole, mutta on hyvä, että on jonkinlainen turva, jos töitä ei saa heti. Summa on riittävä, että päivästä toiseen selvitään, Haapanen sanoo.

Yhden kauden istunut kansanedustaja on siis oikeutettu korkeintaan yhden vuoden sopeuttamisrahaan. Määrältään ja kestoltaan tämä jää huomattavasti alhaisemmaksi kuin tavallisen palkansaajan ansiosidonnainen työttömyysturva. 

Kansanedustajan palkkio on nykyisin 6 355 euroa kuukaudessa alle 12 vuotta palvelleella edustajalla, ja tästä saa siis sopeutumisrahaa 1 750 euroa kuussa.

Vastaavan summan, 6 355 euroa kuussa, ansaitsevan palkansaajan ansiosidonnainen työttömyysturva nousee puolestaan vajaaseen 2 400 euroon. 

– Tässä on tapahtunut ilmiselvä lapsus. Edustaja on huonommassa asemassa kuin tavallinen palkansaaja, toteaa eduskunnan tilitoimiston päällikkö Pertti Rosila.

Kansanedustaja häviää siis työttömyysturvassa yli 600 palkkatyötä tekevään kansalaiseen verrattuna.

Väistyvä kansanedustaja Satu Haapanen ei silti lähde arvostelemaan järjestelmää. 

– Joka lähtee kansanedustajaksi ottaa myös sen riskin, että neljän vuoden päästä työt loppuvat. Se mietityttää, että sopeutumisrahaa voin saada korkeintaan vuoden, että mitä jos vuodenkaan päästä ei ole vielä löytynyt. 

Jos Haapanen olisi ollut edustaja-aikansa tavallisessa palkkatyössä, hän olisi oikeutettu 500 päivän ansiosidonnaiseen.

– Olen sitä sukupolvea, joka on tottunut pätkätöihin ja myös luottamaan siihen, että töitä löytyy.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015