Lehtisaaressa ammutun miehen äiti sai syytetyt kohahtamaan – kertoi oikeudelle synkän arvionsa pariskunnan motiiveista

Helsingin käräjäoikeus on jatkanut tänään Lehtisaaren henkirikosvyyhdin käsittelyä. Käsittelypäivä on viimeinen.

Käräjäoikeudessa on tämän päivän aikana kuultu henkirikoksen uhriksi joutuneen 27-vuotiaan miehen äitiä, Lehtisaaren surma-asunnon omistavan perijättären isää sekä 31-vuotiasta miestä, jonka syytetään osallistuneen uhrin rajuun pahoinpitelyyn viime tammikuussa. 

Tammikuun tapahtumat ajoittuvat kuun 11. päivälle. Syyttäjän mukaan 27-vuotiasta miestä rääkättiin ja pahoinpideltiin kidutuksenomaisesti, jotta hänet saataisiin luopumaan autonsa omistuksesta. 

Uhrin äiti kertoi käräjäoikeudelle, että näki poikansa saamat vammat videopuhelussa tapahtumien jälkeen. Hänen mukaansa poika oli ”tosi huonossa kunnossa".

Rajut vammat

27-vuotias ei äidin mukaan esimerkiksi pystynyt avaamaan kumpaakaan silmäänsä, sillä ne olivat muurautuneet umpeen. 

Äidin mukaan poika kertoi myös, että sai pahoinpitelyn seurauksena näkökenttäänsä näköhäiriön sekä muita pidempiaikaisia vammoja. 

Äiti kertoi pojan kuvailleen itseensä kohdistunutta väkivaltaa kidutukseksi. Pojan mukaan pahoinpitelijöinä olivat "ne lehtisaarelaiset". 

Syyttäjä vaatii teosta rangaistusta 31-vuotiaan miehen lisäksi Lehtisaaren surma-asunnon omistavalle 34-vuotiaalle perijättärelle sekä tämän 32-vuotiaalle aviomiehelle, jota syytetään myös 27-vuotiaan miehen taposta. 

Naisen ei syytetä osallistuneen tammikuun väkivallantekoihin konkreettisesti, vaan lähinnä hyväksyneen teot ja kannustaneen vieressä. 

"Myrskyisä suhde"

Äiti kertoi kuulemisessaan myös monista sellaisista asioista, jotka eivät suoraan liity oikeudessa käsiteltyihin syytteisiin, mutta joita on kuitenkin käsitelty käräjillä tapahtumien taustoittamiseksi – tai jostain muusta tärkeänä pidetystä syystä.  

Äiit muun muassa luonnehti poikansa ja tämän lesken avioliittoa. Hän kuvaili suhdetta myrskyisäksi, mutta kertoi kaksikon aina lopulta palanneen yhteen. 

Äidin mukaan kaksikko rakasti toisiaan, eivätkä hänen arvionsa mukaan pohtineet eroa tosissaan.

Nainen kertoi myös, ettei leski ollut hänen tietääkseen koskaan kohdistanut minkäänlaista vakavaa väkivaltaa hänen poikaansa. 

Äidiltä tiedusteltiin parisuhteesta ja lähisuhdeväkivallasta, sillä syytettyjen puolustuksen puolelta on useampaan kertaan oikeudenkäynnin aikana esitetty rankkoja syytöksiä etenkin leskeä vastaan. 

Lesken on muun muassa väitetty yllyttäneen ihmisiä aviomiehensä kimppuun Lehtisaaren surma-asunnolla ja pahoinpidelleen miestään itsekin muissa yhteyksissä. 

Synkkä arvio

Äiti kertoi myös, että hänen poikansa oli aiemmin korvaushoidossa. 

Poika oli kuitenkin luopunut hoidosta sen jälkeen, kun Lehtisaaren surma-asunnon omistajan aviomies oli antanut ymmärtää, että korvaushoitolääkkeiden käyttäminen olisi jollain tavalla noloa.

Äidin mukaan poika kertoi tästä hänelle itse. Hän kertoi poikansa olleen ylpeä siitä, että pyrki irti korvaushoidosta omin voimin. 

Poika koki, että Lehtisaaren pariskunta olisi asiassa hänen tukenaan.

Äiti kuitenkin kertoi pohtineensa poikansa puheita myöhemmin. 

Hän on tullut siihen tulokseen, että Lehtisaaren pariskunta suostutteli pojan luopumaan korvaushoitolääkkeistä, jotta saisi tämän tiukemmin otteeseensa ja jollain tavalla ”riippuvaiseksi” heistä.

Oikeudessa on jo aiemmin esitetty, että 27-vuotias mies pelkäsi Lehtisaaren pariskunnan 32-vuotiasta miestä ja että miehellä oli jonkinlainen henkinen valta-asema nuorempaan nähden. 

Katso MTV Uutiset Liven raportti Lehtisaaren rikospaikalta huhtikuussa:

Teatraalista elehdintää

Uhrin äidin arvio herätti kohinaa syytettyjen keskuudessa. 

27-vuotiaan miehen taposta syytetty 32-vuotias mies kääntyi katsomaan vaimoaan, Lehtisaaren surma-asunnon omistavaa 34-vuotiasta perijätärtä, ja elehti teatraalisesti ihmetystään. Myös nainen pudisteli päätään näyttävästi. 

Kyse ei ollut ensimmäisestä kerrasta, kun kaksikko osoitti hiljaisesti mieltään oikeudenkäynnin aikana. 

Läpi oikeudenkäynnin kaksikolla ja etenkin taposta syytetyllä 32-vuotiaalla miehellä on ollut tapana reagoida näyttävästi oikeussalissa ilmi tulleisiin väitteisiin, jotka eivät tunnu istuvan puolustuksen käsitykseen uhrin synkkään kohtaloon johtaneista tapahtumista. 

Lisäksi mies on kommentoinut syyttäjän ja asianomistajapuolen lausuntoja vaimolleen vaivihkaa useampaan otteeseen. Oikeussalissa mies istuu aivan vaimonsa lähettyvillä, vaikka kaksikko ei saisi keskustella.

Viime viikolla oikeuden puheenjohtaja joutui puuttumaan pariskunnan kommunikointiin. Hän kielsi pariskuntaa puhumasta. Se ei ole tepsinyt.

"Ei kenenkään lasta pitäisi tappaa"

Oikeudessa kuullun naisen poika kuoli 14. huhtikuuta, kun 32-vuotias mies ampui häntä pistoolilla päähän Lehtisaaressa sijaitsevassa arvoasunnossa. 

Mies on väittänyt, että kyse oli hätätilassa ammutusta vahingonlaukauksesta. Syyttäjän mukaan teko oli tahallinen henkirikos, tappo.

Uhrin äidin oikeudenkäyntiavustaja tiedusteli naiselta, miltä oman lapsen menettäminen tällä tavalla tuntuu. 

Seurasi pitkä hiljaisuus. 

Hetken kuluttua äiti totesi murtuneena, ettei tiedä, miten kysymykseen voisi edes vastata. 

Pahalta se tuntuu. Ei kenenkään lasta pitäisi tappaa, hän vastasi itkua pidätellen. 

Lue myös:

    Uusimmat