Helsingin käräjäoikeus käsittelee KRP:n hyllytetyn päällikön Robin Lardotin virkarikossyytteen normaaliin tapaan.
Katso videolta virkarikossyytteiden taustoja.
Lardot vaati heti käsittelyn aluksi, että syyte hylättäisiin ilmeisen perusteettomana. Jos vaatimus olisi mennyt läpi, se oli tarkoittanut, että Lardot olisi vapautunut syytteistä jo alkumetreillä.
Virkarikossyytteissä on kyse Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnan järjestämisestä ja valvonnasta. Helsingin poliisi ei rekisteröinyt vuosiin yhtään tietolähdettä. Syytteessä on kaikkiaan kahdeksan entistä ja nykyistä poliisin virkamiestä.
Lardotin syyte ajoittuu vuosille 2010–2013, jolloin hän toimi Poliisihallituksessa poliisijohtajana ja rikostorjuntayksikön päällikkönä.
Oikeus: Syytettä ei voi hylätä kesken käräjöinnin
Lardotin mukaan Helsingin poliisilaitoksen valvonta ei kuulunut hänen virkavelvollisuuksiinsa. Syyte oli hänen mukaansa myös jo vanhentunut. Lisäksi Lardot sanoo täyttäneensä virkavelvollisuutensa, koska oli antanut päivitetyn määräyksen, kun sai tietää Helsingin poliisin kiertävän velvoitteita rekisteröidä tietolähteet.
Käräjäoikeus totesi, että rikoslaissa ei ole säännöstä, jonka mukaan tuomioistuin voisi hylätä syyttäjän ajaman syytteen kesken prosessin perusteettomana. Oikeus halusi kuitenkin käsitellä Lardotin vaatimuksen, koska Lardot on pidätettynä KRP:n päällikön virasta ja käsittelyaika on pitkä.
Lardot vaati myös, että oikeus vähintäänkin käsittelisi jutun hänen osaltaan rajoitetulla näytöllä. Myös tätä Lardot perusteli näkemyksellään kohtuuttoman pitkästä käsittelyajasta. Oikeus ei suostunut myöskään tähän vaatimukseen.
Rekisterin pidolle hyvät syyt
Oikeudenkäynnissä selvitellään sitä, pitäisikö jonkun joutua rikosvastuuseen Helsingin poliisin tietolähderekisterin tietojen tyhjentämisestä ja lähteiden uupumisesta rekisteristä.
Tietolähteiden käytön rekisteröimisessä on kyse sekä rikoksesta epäillyn että viranomaisen itsensä oikeusturvasta. Valvomattomaan käyttöön liittyy esimerkiksi riski siitä, että poliisi voisi antaa lähteelleen rikoksia anteeksi.
Virkavelvollisuuden rikkomisesta syytettynä on entistä ja nykyistä korkeaa poliisia johtoa entiseen poliisiylijohtajaan Mikko Paateroon saakka. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.