Absurdia, mieletöntä ja ilmeisen perusteetonta. Muun muassa näillä sanoilla keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin puolustus kuvailee syytettä virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Katso videolta virkarikossyytteiden taustoja.
Lardotin puolustukselta kuultiin maanantaiaamuna ensimmäisenä syytettynä asiaesittely jutussa, jossa muun muassa entisiä ja nykyisiä poliisipomoja on syytteessä Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan järjestämisen ja valvonnan vuoksi.
Syyttäjän mukaan Jari Aarnion johtama huumepoliisi tyhjensi viime vuosikymmenen lopulla tietolähteet rekisteristä, minkä jälkeen siellä ei vuosiin ollut yhtäkään tietolähdettä.
"Syytteessä aivan väärä henkilö"
KRP:n päällikön puolustuksen mukaan Lardot ei ole sääntelyn perusteella havainnut, mitä hän on jättänyt tekemättä. Puolustuksen mukaan "laillisuusvalvonnan uinahduksen" vuoksi syytteessä on laillisuusvalvonnan sijaan aivan väärä henkilö viereiseltä tontilta.
Laillisuusvalvonnasta vastanneen poliisiylitarkastajan syyte peruttiin vanhentuneena heinäkuussa.
Lardotin syyte ajoittuu vuosille 2010–2013, jolloin hän toimi Poliisihallituksessa poliisijohtajana ja rikostorjuntayksikön päällikkönä. Lardotin tehtävänä oli pitää asiaan liittyvä ohjeistus kunnossa, ja hän päivitti asiaa koskevaa Salpa-määräystä tammikuussa 2013.
– Ei ole luettavissa sellaisia velvoitteita, joita Lardot olisi käsityksemme mukaan selkeästi rikkonut tai laiminlyönyt, puolustus sanoi.
Lardotin puolustuksen tämä myös reagoi tietoihinsa suosittelemalla silloiselle sisäministerille Päivi Räsäselle (kd.) tutkintapyynnön tekemistä asiasta.
– Ei hänellä edes teoreettisia mahdollisuuksia ole ollut toimia tässä nopeammin, puolustus sanoi.
Lardot vaatii syytteen hylkäämistä
Syyttäjän näkemyksen mukaan Lardotilla olisi ollut konkreettisia mahdollisuuksia puuttua asiaan.
– Hän on esimerkiksi esitutkinnassa sanonut, että on puuttunut 500 poliisin tekemisiin. Ja nyt väitetään, että se olisi virkavelvollisuuden vastaista tai jopa kiusaamista, syyttäjä Harri Tiesmaa kommentoi asiaesittelyä lyhyesti.
Lardot on myös vaatinut syytteensä hylkäämistä, koska hänen mukaansa kyse on oikeudellisesta asiasta. Syyttäjän mukaan tämä ei ole mahdollista, koska kyse on näytöstä.
Oikeus aikoo käsitellä vaatimuksen mahdollisimman pikaisesti.
"Riikonen ei piilotellut Helsingin tilannetta"
Helsingin ex-poliisikomentajan Jukka Riikosen puolustus vetosi puolustuksessaan muiden syytettyjen tavoin sekavaan sääntelyyn. Lainsäädäntö ei puolustuksen mukaan ollut millään muotoa tarkkarajaista.
Lisäksi sääntelystä puuttuivat Riikosen puolustuksen mukaan esimerkiksi ohjeet sille varalle, että tietolähde olisi paljastunut.
Riikonen on aiemmin kieltänyt, että hänellä olisi ollut tietolähderekisteristä niin yksityiskohtaista tietoa, että olisi pystynyt reagoimaan. Asiaesittelyssä taas puolustuksen mukaan ainakin jotain tietoa oli liikkunut.
– Mutta se ei ole sillä tavalla ollut merkittävää, että siihen olisi reagoitu, puolustus sanoi.
Puolustus myös kiisti, että Riikonen olisi tahallaan piilotellut Helsingin tilannetta.
Riikosen puolustus kritisoi myös jutun massiivisuutta.
– Ellei tämä olisi valtakunnansyyttäjän nostama juttu, niin tällaista todistelumäärää ei hyväksyttäisi.