MTV Slovakiassa: Yli puolet kansasta pitää länttä tai Ukrainaa syyllisenä sotaan – tragedia voi syventää maan kahtiajakoa lisää

Tutkimus: Alle puolet slovakialaisista pitää Venäjää syyllisenä sotaan 2:23
Tuoreen tutkimuksen mukaan useampi slovakialainen pitää syyllisenä sotaan länttä tai Ukrainaa kuin Venäjää.

Tuoreen tutkimuksen mukaan useampi slovakialainen pitää syyllisenä sotaan länttä tai Ukrainaa kuin Venäjää. Pääministerin murhayritys saattaa syventää vahvaa Slovakian vahvaa kahtiajakoa entisestään.

Slovakiaa shokeerasi toukokuun puolivälissä Euroopassa traaginen tapahtuma. Hyökkääjä ampui pääministeri Robert Ficoa useita kertoja. Neljä laukausta osui.

Fico jäi henkiin ja on hiljattain päässyt sairaalasta kotihoitoon.

Politiikka meni hetkeksi tauolle.

Parlamentin istunnot peruttiin kahdeksi viikoksi ja eurovaalikampanjat keskeytettiin.

Video näyttää, kun haavoittunutta Slovakian pääministeriä kiidätetään autoon 0:37
Video näyttää, kun haavoittunutta Slovakian pääministeriä kiidätetään autoon

Vielä hetken vallassa oleva presidentti Zuzana Čaputová ja vastakkaista poliittista leiriä edustava tuleva presidentti Peter Pellegrini pitivät harvinaisen yhteistiedotustilaisuuden, jossa he puhuivat poliittisten jännitteiden purkamisen ja kansallisen yhtenäisyyden puolesta.

– Näin jatkui ehkä neljä tai viisi päivää. Sitten poliittinen peli palasi ennalleen ja esimerkiksi parlamentissa käytetään taas ihan samanlaista retoriikkaa kuin ennenkin, sanoo Erik Láštic.

Láštic johtaa politiikan tutkimuksen laitosta Bratislavan Comenius-yliopistossa. Hän kertoo, että tutkimusten mukaan Slovakia on Puolan ja Unkarin ohella EU:n jakautuneimpia maita.

Hänen mukaansa viimeisen kymmenen vuoden aikana Slovakiassa on tapahtunut kehitys, jossa aiemmin äärimmäisenä pidetyn poliittisen retoriikan ovat omaksuneet myös valtavirran puolueet. Esimerkkejä myrkyllisestä retoriikasta löytyy sekä opposition että hallituksen puolueista, mutta useimmat niistä tulevat nykyisen hallituksen riveistä.

– Ficon puolue SMER postaa someen melkein päivittäin vastenmielisiä asioita muista puolueista ja yksittäisistä poliitikoista, Láštic kertoo MTV:n haastattelussa.

Láštic nostaa esimerkiksi vuonna 2022 Yhdysvaltojen kanssa solmitun DCA-sopimuksen. Kyseessä on puolustusyhteistyösopimus, jollaisen myös Suomi allekirjoitti vuoden 2023 joulukuussa.

– Sen pitäisi olla hyvin perusasia Nato-maissa, mutta meillä Slovakiassa sopimus politisoitiin äärimmilleen.

Tuolloin oppositiossa olleet nykyiset hallituspuolueet alkoivat mustamaalaamaan silloisia hallituspuolueiden jäseniä.

– He maksoivat mainoksia, joissa DCA-sopimusta edistäneitä hallituspuolueiden poliitikkoja kutsuttiin ”Slovakian pettureiksi”. Niitä levitettiin someen ja kaduille ympäri maata.

Samana vuonna Fico kutsui kampanjatilaisuudessa presidentti Čaputovaa ”Yhdysvaltojen huoraksi”. 

Vain 40 prosenttia pitää Venäjää ensisijaisena syyllisenä sotaan

Lášticin mukaan Slovakia on ollut altis Venäjän propagandalle, joka leviää sosiaalisen median ja tiettyjen poliitikkojen kautta. Viime vuonna suosituimmat poliittiset Facebook-postaukset Slovakiassa olivat suurelta osin Venäjä-mielisiä.

– Facebook on Slovakiassa isossa roolissa politiikassa, erityisesti vanhempien äänestäjien tavoittelussa, Láštic sanoo.

Bratislavassa toimivan GLOBSEC-ajatushautomon tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan vain 40 prosenttia slovakialaisista sanoo, että Ukrainan sodasta on ensisijaisesti vastuussa Venäjä. 

31 prosenttia pitää syyllisenä länttä, joka provosoi Venäjää. 20 prosentin mielestä vastuussa on Ukraina, joka sortaa venäjänkielistä vähemmistöä. 

Saman tutkimuksen mukaan 49 prosenttia slovakialaisista pitää Venäjää turvallisuusuhkana Slovakialle. 41 prosentin mielestä Yhdysvallat on turvallisuusuhka.

Fico levittää Venäjän propagandaa

Kansalliskonservatiivinen vasemmistopopulisti Robert Fico lupasi viime syksyn vaalikampanjassaan lopettaa aseiden lahjoittamisen ja myymisen Ukrainalle, ja toteutti lupauksensa heti ensitöikseen pääministerinä. Hän vastustaa myös EU:n Venäjälle asettamia pakotteita.

Fico on toistuvasti levittänyt Venäjän propagandaa, kuten väitettä, jonka mukaan Itä-Ukrainan sota alkoi, kun Ukrainan fasistit alkoivat murhata Donbassin venäläisväestöä. Fico on kutsunut myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyitä fasistiksi.

Neljättä kertaa pääministerinä oleva konkaripoliitikko on vienyt Slovakiaa suuntaan, jota monet asiantuntijat ja oppositio pitävät epädemokraattisena. Myös EU on ollut kehityksestä huolissaan.

– Ficon hallituksen tavoitteet johtavat monella tapaa oikeusvaltion, itsenäisen median ja kansalaisyhteiskunnan horjuttamiseen, sanoo pääoppositiopuolue PS:ää edustava Lubica Karvašová MTV:lle.

Hallitus on muun muassa hyväksynyt nopeassa aikataulussa lain, jolla lievennettiin korruptiosta annettavia tuomioita ja lakkautettiin vakavia korruptiotapauksia tutkinut virasto. Virastolla on ollut tutkinnassa useita tapauksia, jotka liittyvät Ficon puolueen kansanedustajiin tai hänen liikekumppaneihinsa.

Hallitus on lopettanut haastattelujen antamisen useille medioille ja suunnittelee maan yleisradioyhtiö RTVS:ään muutoksia, jotka antaisivat kriitikoiden maan hallitukselle päätösvaltaa sen sisältöihin.

– Parlamenttiin on tuotu myös hyvin samanlainen kansalaisjärjestöjä koskeva esitys kuin Georgiassa isoja mielenosoituksia aiheuttanut laki, eurovaaliehdokas Karvašová kertoo.

Georgiassa juuri hyväksytyn lain mukaan järjestöt, jotka saavat yli 20 prosentia rahoituksestaan ulkomailta, pitää rekisteröityä ”vieraan vallan etua ajavaksi järjestöksi”.

Slovakiassa hallituksen ajama laki pakottaisi kansalaisjärjestöt rekisteröitymään ”ulkomaista tukea saaviksi järjestöiksi”, jos ne saavat yli 5 000 euroa vuodessa ulkomailta. 

"Murhayrityksellä potentiaalia syventää kahtiajakoa"

Viranomaisten mukaan pääministeri Robert Ficoa ampunut mies on kertonut motiivikseen Ficon harjoittaman politiikan, kuten Ukrainan aseavun lopettamisen ja medianvapauden kaventamisen.

Yksittäiset hallituspuolueiden poliitikot ovat syyttäneet tapahtuneesta oppositiota ja mediaa. Lubica Karvašová kiistää, että oppositiolla olisi vastuuta tapahtuneesta.

– Tässä on kyse yksittäisestä ihmisestä, joka on päättänyt tehdä brutaalin ja täysin tuomittavan teon.

Hän kertoo puolueensa toistaiseksi pidättäytyvän suurista massatapahtumista ja mielenosoituksista turvallisuussyistä. Sosiaalisen median disinformaatiokanavissa puolue on liitetty suoraan murhayritykseen.

Erik Lášticin mukaan useat yksityiskohdat tekijän taustasta ovat yhä epäselviä ja tietoa on jaettu niukasti. Lášticin mukaan on jo olemassa merkkejä siitä, että hallitus käyttää tapahtunutta hyödyksi esimerkiksi median rajoittamiseen tähtäävän politiikkansa perustelemiseen.

Tutkija Lášticin mukaan on vielä vaikea arvioida, miten Ficon murhayritys tulee pitkällä aikavälillä vaikuttamaan poliittiseen ilmapiiriin ja slovakialaisten kahtiajakoo. Paljon on kiinni myös siitä, miten Robert Fico itse toimii, kun hän pystyy jälleen palaamaan julkisuuteen.

– Kaikki toivo ei ole menetetty, mutta murhayrityksellä on toisaalta valtavasti potentiaalia myös syventää jakoa poliittisessa kampanjoinnissa, Láštic sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat