Tähtisopraano kertoo uutuuskirjassa avoimesti uransa alkuvaiheista.
Raila Kinnusen kirjoittamassa oopperalaulaja Karita Mattilasta, 55, kertovassa uutuuskirjassa Karita Mattila – Korkealta ja kovaa (Wsoy, 2016) kerrotaan tähtisopraanon ensiesiintymisestä Suomen Kansallisoopperassa.
Lappeenrannan laulukisojen parhaimmisto Mattilan johdolla pääsi Kansallisoopperaan esittämään Mozartin Figaron häitä vuonna 1983.
Sibelius-akatemiassa opiskellut Mattila voitti kisan vuonna 1981.
– Meidän ensi-illassa lauloin paikoin falskisti. Kreivittären entreen aaria Porgi, amor on tosi paha muutenkin, saati sitten avaukseksi. Lauloin ylävireisesti, ja koko osuuteni haukuttiin. Helsingin Sanomien Olavi Kauko sekä Uuden Suomen Jukka Määttänen murskasivat kreivittäreni, Mattila kertoo debyyttinsä arvosteluista.
– Arvostelut olivat kuvottavat, ei minua oltu koskaan niin haukuttu. En ollut tottunut lehtien arvosteluihin – sattui ja musersi. Olin nuori ja kokematon.
Murska-arvostelut toimivat Mattilalle herätyksenä.
– Se oli myös sellainen wake up call. Niin meni tämä likka Painonvartijoihin, vappuaattona liityin. Suivaannuin, sitä kutsutaan suomalaiseksi sisuksi – katoava luonnonvara, muuten. Että kiitos, kriitikot! Eivät ne toisetkaan nuorisojoukkueen jäsenet täydellisiä olleet, mutta minut sieltä bongattiin.
Mattila laihtui kaksikymmentä kiloa.
– Olen kuin nyrkkeilypussi: jos joku iskee, kimpoan täysillä takaisin. Ilman sitä ominaisuutta en olisi tässä.
– Tykkäsin olla vahva, tykkäsin lihaksista ja urheilijakropasta – varsinkin sellaisista kuin uimareilla. Tajusin, ettei minusta koskaan tule muotimaailman naisihanteen mukaista, olin vääränlainen. Mutta kompleksit alkoivat karista, ryhdyin harrastamaan lisää liikuntaa, vahvistuin. Itsetunto koheni, aloin luottaa itseeni.
Karita Mattila opiskeli yksinlaulua Sibelius-Akatemiassa Liisa Linko-Malmion johdolla. Myöhemmin hän jatkoi opintoja Lontoossa Vera Rózsan johdolla.
Vuonna 1983 Mattila voitti Walesin pääkaupunki Cardiffissa BBC:n järjestämän Singer of the World -laulukilpailun. Voiton myötä hänestä tuli maailmanlaajuisesti tunnettu.