Karri Kiven rooli kasvaa merkittävästi – linjaa heti: "Täytyy uskaltaa sanoa"

Mestarivalmentaja Karri Kivi on MTV Urheilun uusi jääkiekkoasiantuntija. Urallaan suuria voittoja ja karvaita pettymyksiä kokenut Kivi tuo ammattitaitonsa MTV Urheilun verkkosisältöihin ja Liiga-lähetyksiin.

54-vuotias kivi nousee näkyvään rooliin MTV:n Liiga-sisällöissä. Kivi nähdään viikoittain Liigaviikko-ohjelmassa ja lisäksi hän esittää näkemyksiään kuumista puheenaiheista MTV Urheilun verkossa. Kivi toimii myös Huomenta Suomen Kiekkoraadin vakiojäsenenä.

– Kun seuraa jääkiekkoa koko ajan ja isolla mielenkiinnolla, on mahtavaa liittyä intohimoiseen MTV:n porukkaan, Kivi tunnelmoi.

Kivi on toiminut aiemmin Liiga-lähetysten asiantuntijana. Hän jatkaa tutussa tehtävässä myös alkavalla kaudella. 

Kokenut luotsi on innoissaan kasvavasta roolistaan. Hän tekee heti kärkeen jämäkän lupauksen tulevista linjauksistaan.

– Kun on tähän työhön lähtenyt, niin silloin täytyy uskaltaa myös sanoa. Haluan olla puheideni takana. En lauo mitään, mitä en voisi sanoa jollekin kasvotusten. Siitä en lipsu, Kivi paaluttaa.

Kivi on työskennellyt päävalmentajan urallaan SM-liigassa Ässien ja Ilveksen peräsimessä. Kevät 2013 päättyi Porissa unohtumattomaan Suomen mestaruuteen. Lisäksi hän on valmentanut seurajoukkueissa KHL:ssä ja viimeisimpänä Slovakiassa. Alle 20-vuotiaiden maajoukkueen Kivi piiskasi maailmanmestariksi tammikuussa 2014.

Kivi on paneutunut alkavaan Liiga-kauteen jo useamman viikon ajan. 

– Suurimman osan (joukkueista) tässä on ehtinyt jo näkemään. Keskiviikkona olin Jyväskylässä ja tänään Hämeenlinnassa. Haluan saada hyvän kokonaiskuvan. Yleensä katson yhden pelin ja parit harjoitukset. Ne kertovat jo heti etenkin valmentajan ajattelutavasta, Kivi sanoo. 

"Sitä ei unohda ikinä"

Kivellä on takanaan myös komea ura pelaajana. Tampereella kiekko-oppinsa saanut puolustaja operoi SM-liigassa kaikkiaan 429 ottelua Ilveksen, TPS:n, Ässien ja Kärppien takalinjoilla. 

2000-luvun alussa pelihommien päätyttyä Kivi hyppäsi penkin taakse Porissa. Hän nousi apupestien kautta seuran päävalmentajaksi kaudella 2011–2012. Seuraavana vuonna joukkue juhli SM-kultaa uskomattomien vaiheiden jälkeen.

Ässät oli vuodenvaihteessa karmeassa luisussa ja pudotuspelit näyttivät jäävän haaveeksi. Kiven johdolla porilaiset nousivat kuitenkin sensaatiomaiseen Suomen mestaruuteen, joka oli Ässille ensimmäinen 35 vuoteen.

– Ihmisten mielissä se on yllätysmestaruus. Kausi oli vuoristorataa, mutta Ässillä oli pohjalla kolme yli 100 pisteen runkosarjaa. Sellaista ei ollut kuin Kärppien ja JYPin huippujengeillä. Siellä oli tahtotila ja tekeminen kohdallaan jo pidempään, Kivi muistelee kultaista vuotta. 

Mestaruus ratkesi finaalisarjassa Tapparaa vastaan kuudessa ottelussa.

– Sitä ei unohda ikinä, kun bussi kaartoi Porin keskustaan pelin jälkeen. 

Asiantuntijuudessaan Kivi korostaa hyödyntävänsä etenkin sitä, miten hän tuntee vastuuvalmentajien mielenmaisemat nousujen ja laskujen hetkillä.

Syksyllä 2019 Kivi joutui kohtaamaan työnsä rankemman puolen. Monivuotinen pesti Tampereen Ilveksen pääkäskijänä päättyi tylysti syyskuisena aamuna. Kivi sai potkut.

– Se sunnuntai, kun urheilupomo ilmoitti, että homma on tässä, niin sitten kun ajelin hallille ja yksin kopissa keräsin kamoja, niin siinä oli kyllä yksinäinen ja tyhjä olo. Jotkut haluavat varmaan keskustella, mutta itse oli kyllä sellainen olo, ettei halua nähdä ketään. Se tavaroiden hakeminen tyhjästä kopista on kyllä karmea hetki, Kivi muistelee.

"Olivat varanneet torinkin"

Valmentajan palkintokaapista löytyy myös MM-kulta. Tammikuussa 2014 Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue kaatoi altavastaajana Ruotsin Tukholmassa. Rasmus Ristolaisen jatkoerämaali hiljensi areenan kuin taikaiskusta.

Kivi allekirjoittaa puheet Daavidin ja Goljatin kohtaamisesta.

– Ruotsilla oli kyllä hurja ryhmä. Ne olivat varanneet torinkin. Aftonbladet ja Expressen olivat jo käyneet pelaajien lapsuudet läpi, että miten sieltä on tultu MM-kultaan. Ne lehdet ovat edelleen itsellä tallessa, Kivi naurahtaa.

– Se matka on ollut urani paras. Toukokuussa kun projekti alkoi, niin siihen ehti mahtua sopivasti vastoinkäymisiä.

Jääkiekon SM-liiga on uuden edessä. Sarja on kasvanut 16 joukkueen kokoon Kiekko-Espoon sisääntulon myötä. Samalla karsinnat palautettiin takaisin. Mestiksestä on siis mahdollista nousta pelaamalla Liigaan. 

Entistä isompaan asiantuntijatehtävään hyppäävä Kivi on innoissaan uuden edessä. 

– Vaikea kuvitella hienompaa paikkaa toimia, siinä on lähtötilanne, Kivi alleviivaa.

Karri Kiven asiantuntija-arviot SM-liigan runkosarjan lähtökohdista tarjoillaan MTV Urheilun verkossa loppuviikon aikana! Kauden kaikki ottelut nähtävissä MTV Katsomo + Urheilu -tilauksella.

Lue myös:

    Uusimmat