Karri Kivi ällistyi – Liigan avausviikolta paljastui hengästyttävä fakta: "Voiko pitää paikkansa?"

Vaasassa lauantaitanssit: Miro Karjalainen raivostui Jukurit-pakin ärsytyksestä 0:57
Yksi avausviikon kohahduttavista tapauksista: Miro Karjalainen ja Lucas Nordsäter laittoivat nyrkkihipaksi

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Karri Kivi perkaa Liiga-kauden avausviikon puhuttavimpia aiheita. Kivi nostaa esiin muun muassa hengästyttävän faktan murheellisesti esiintyneen HPK:n otteista. Merkittäviin sääntömuutoksiin sopeutumistakin möyhitään.

Kivi linjaa yhdeksi avausviikon ilmiöksi Lappeenrannan SaiPan. Sputnikit napsivat kolmesta ottelusta neljä pistettä. Viikkoon mahtui muun muassa vierasvoitto KooKoosta ja voittolaukaustappio samaa joukkuetta vastaan.

– Kuulin puheita, että monet tykkäsivät. Ihmisillä on sympatiat SaiPan puolella. Joukkueesta näkee, että on draivi päällä, Kivi sanoo.

Viime vuosien murheenkryyninä tunnettu lappeenrantalaisnippu avasi kautensa tiistaina KalPan vieraana. Tuloksena oli niukka 2–3-tappio. Esitys oli kuitenkin Kivestä lupauksia herättävä. 

– Todellakin. He pelasivat jo KalPaa vastaan erinomaisen pelin. Joukkueen ilme on ollut hieno ja rohkea. SaiPalla oli todella hieno viikko, Kivi kehuu. 

Kivi haluaa erikseen korostaa yhtä alkuviikon SaiPa-hetkeä. KalPaa vastaan uusi päävalmentaja Raimo Helminen hermostui kunnolla joukkueensa saamasta rangaistuksesta. 

Juttu jatkuu videoupotuksen jälkeen.

Tämä jäähytilanne kuumensi Raimo Helmisen 0:56
Tämä jäähytilanne kuumensi Raimo Helmisen

Kivi syttyy täysin SaiPan kurssia muuttamaan palkatun kiekkolegendan intohimolle.

– Raipe on siinä sielulla mukana. Helmisestä näkee, että äijä on tosissaan. Se on mahtavaa nähdä. Se on Raipen vahvuus. Kaiken kokenut, mutta silti tuollaisella innolla mukana. Se tuli tässä ekalla viikolla esille. Helmistä parhaimmillaan. 

Kiekko-Espoolle plusmerkkiä

Liigaan paluun tehnyt Kiekko-Espoo oli lähellä sukeltaa ensimmäisen viikon ilman pisteitä. Tulokasremmi kuitenkin käänsi lauantaina Turussa 0–2-tappioaseman 3–2-voitoksi. 

Kiven mielestä voiton niistäminen viikon viimeisestä kamppailusta oli todella merkittävä yksittäinen taistelu sarjaan palanneelle joukkueelle. Nyt tuskaa "pään avaamisesta" ei ehtinyt syntymään pahemmin.

 – Se oli todella tärkeää, että palkinto tuli, sillä alla oli kaksi ryhdikästä esitystä HIFK:ta vastaan.

Kivi kiinnitti huomiota Espoon päävalmentajan Jyrki Ahon lauantaisiin kommentteihin TPS-voiton jälkeen. 

– Näkihän sen Ahosta, miten iso juttu se oli. Se teki heidän viikostaan plusmerkkisen, Kivi sanoo. 

– Olen äärimmäisen ylpeä ja onnellinen siitä, että nyt Kiekko-Espoolle tuli ensimmäinen voitto. Se on äärimmäisen arvokas monelle ihmiselle, jotka ovat tehneet vuosikausia töitä tämän liigapaikan eteen, Aho sanoi lehdistötilaisuudessa lauantaina

"Voiko pitää paikkansa?"

Kehut loppuvat kuin seinään, kun puhe kääntyy HPK:n suuntaan. Hämeenlinnalaisten kolmen pelin viikko piti lopulta sisällään yhden kahden pisteen voitonkin, mutta peli on auttamattomasti vajavaista.

Kivi nostaa esiin hengästyttävän tilastofaktan: HPK:ta vastaan lauottiin Liigan tilastoinnin mukaan kolmessa ottelussa yhteensä 184 kertaa. Tilastossa on mukana kaikki, myös maalin ohi päätyneet kudit. Kolme ottelua pelanneista joukkueista luku on selvästi suurin. 

– Voiko sellaiset määrät pitää paikkansa? Kivi huudahtaa. 

HPK-maalilla Sami Rajaniemi ja Kim Saarinen ovat torjuneet Liigan tilastoinnin mukaan kaikkiaan 114 kertaa. 

– Kyllä puolustamisessa on nyt tekemistä, täytyy sanoa. Luvut kertovat jo paljon, Kivi puuskahtaa. 

Rubinia ei voi korvata

Vasta yhden matsin pelaamaan ehtinyt Porin Ässät koki lauantaina karmivan takaiskun, kun joukkueen tärkeimpänä pelaajana jo useamman kauden pidetty maalivahti Niklas Rubin loukkaantui ja jätti kaukalon kesken kaiken. 

Ruotsalaisvahti jouduttiin avustamaan jäältä loukkaantumistilanteen jälkeen.

Rubin on tuttu mies Kivellekin, kaksikko työskenteli yhdessä Ässissä kaudella 2022–2023.

– Kyllähän hän on koko Liigan arvokkain pelaaja, varsinkin nyt kun Christian Heljanko lähti muille maille. Rubin on ollut Ässille kaikki kaikessa.

– Nämä ovat kovia iskuja joukkueelle. Nyt täytyy vain muuntautua. Rubinin tasoista veskaria ei markkinoilla ole, Kivi jatkaa.

Juttu jatkuu videoupotuksen jälkeen.

Ässien ykkösvahti Niklas Rubin loukkaantuu 2:44
Ässien ykkösvahti Niklas Rubin loukkaantui lauantaina tässä tilanteessa.

Takaisku oli massiivinen, mutta samalla alkoi uusi, potentiaalinen tarina porilaisten maalilla.

Seuran U20-joukkueen Suomen mestaruuteen viime kaudella torjunut Topias Rovio, 21, heitettiin liigadebyyttiinsä 5 000 porilaiskatsojan eteen. Hän ei päästänyt taakseen ainoatakaan osumaa. 

– Rovio joutui kovaan paikkaan ja veti hienon esityksen. Näistä tarinat lähtevät sitten liikkeelle. En näe mitään estettä, etteikö hän kasvaisi liigamaalivahdiksi. 

Kivi liputtaa sankaritarinan mahdollisuudelle, varsinkin, mikäli Rubinin poissaolo venyy reippaammin. 

– Totta kai. Siellä on kokenut maalivahtikoutsi Jaakko Rosendahl, joka on näiden kanssa monet kerrat onnistunut. Siinä on hyvä savotta.

Pelaajat sopeutuneet sääntötulkintoihin

Sääntötulkintojen kiristykset puhuttivat reippaasti kauden alla. SM-liiga veti estämisen ja kiinnipitämisen osalta linjaa uuteen uskoon ennen sesongin starttia. 

Kiven oman nyrkkisäännön mukaan jääkiekkopelissä on mukana voittotaistelussa varmasti, mikäli jäähymäärän pystyy pitämään korkeintaan kolmessa. 4–5 rangaistuksella pärjää jotenkin, mutta jos penaltya tulee kuusi kakkosta tai enemmän, on joukkue ongelmissa. 

– Oli vain muutamia pelejä, joissa määrät olivat yhdellä joukkueella niin kovia. Minusta jäähymäärät eivät olleet nyt sääntömuutosten takia isommat.

Pelaajien sopeutumisesta uuteen linjaan on riittänyt puhetta. Kivi kehaisee liigapelureita nopeasta oppimisesta. 

– Joskus joukkueilla on tapa ottaa hönöjä jäähyä. Itsekin olen sellaisia jengejä valmentanut. Ne määrät on vain saatava pienemmäksi. Pelaajat näyttävät sopeutuneen siihen nopeasti. 

Jääkiekon SM-liiga jatkuu tiistaina, kun Tappara isännöi Raimo Helmisen SaiPaa Tampereella.

Lue myös:

    Uusimmat