Kärsitkö huonosta unenlaadusta? Vältä tällaisia ruokia ennen nukkumaanmenoa

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
KATSO MYÖS: Syötkö tarpeeksi hedelmiä ja vihanneksia? Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

Iltapalaksi ei kannata valita ruokaa, joka sisältää paljon sokeria ja tyydyttyneitä rasvoja, sillä ne huonontavat unenlaatua, kertoo tuore ruotsalaistutkimus.

Uniongelmat on yhdistetty kohonneeseen verenpainetaudin, diabeteksen, ylipainon, masennuksen ja sydänkohtauksen tai -pysähdyksen riskiin, kerrotaan unettomuuden Käypä hoito -suosituksessa

Välttääkseen unettomuutta ja sen aiheuttamia terveysriskejä kannattaa kiinnittää huomiota iltapalan laatuun.

Tuore tutkimus Uppsalan yliopistosta nimittäin kertoo, että pitkälle prosessoidut runsassokeriset ja -rasvaiset ruoat huonontavat yöunen laatua. Sitä vastoin tasapainoinen iltapala parantaa unenlaatua, kertoo New York Post.

Yksikään aikaisempi tutkimus ei ole selvittänyt, mitä unellemme tapahtuu, jos syömme illalla roskaruokaa tai jos syömme tasapainoisen ja terveellisen aterian, tutkimuksen kirjoittaja ja apulaisprofessori Jonathan Cedernaes Uppsalan yliopistosta kertoo tutkimustiedotteessa.

Sokeri ja rasva huonontavat unenlaatua

Tutkijat pyysivät viittätoista tervettä nuorta miestä noudattamaan terveellistä ruokavaliota ja epäterveellistä ruokavaliota satunnaisessa järjestyksessä yhden viikon ajan. Jokainen ateria sisälsi suunnilleen saman määrän kilokaloreita.

Pizza, sokeroidut murot, lihapullat ja suklaavohvelit olivat epäterveelliseksi luokitellun ruokavalion pääpilareita. Terveellisempi ruokavalio sisälsi makeuttamatonta jogurttia, mysliä, lohta ja kasviksia.

Epäterveellinen ruokavalio sisälsi lähes tuplamäärän rasvaa (44 prosenttia) verrattuna terveelliseen ruokavalioon (23 prosenttia). Sokeria epäterveellinen ruoka sisälsi 17 prosenttia ja terveellinen 9 prosenttia.

Osallistujien unta mitattiin unilaboratoriossa polysomnografialla. 

Polysomnografia rekisteröi aivojen sähköistä toimintaa, silmänliikkeitä, purentalihasten aktiviteettia, nenän ja suun hengitysilmavirtausta, rintakehän ja pallean hengitysliikkeitä, kuorsausta, veren happikylläisyyttä, sydämen rytmiä ja syketaajuutta sekä jalkojen lihasaktiviteettia ja nukkumisasentoa, kertoo TAYS.

Näin epäterveellinen iltapala vaikuttaa aivoihin

Obesity-julkaisussa raportoidut tulokset osoittavat, että miehet nukkuivat lähelle saman ajan riippumatta syömästään ruoasta. Myös eri univaiheiden pituus oli sama aterian laadusta riippumatta.

Kuitenkin, epäterveellisen iltapalan jälkeen, miesten aivoissa oli vähemmän hitaan aallon toimintaa syvän unen vaiheessa kuin terveellisen iltapalan jälkeen.

Hitaan aallon aivotoiminta kertoo siitä, kuinka palauttavaa uni on. Insuliiniherkkyys ja kasvuhormonien eritys on myös yhdistetty hitaan aallon aivotoiminnan uneen.

Mielenkiintoista oli, että aivoissa oli vähemmän hitaan aallon aktiivisuutta, kun osallistujat olivat syöneet roskaruokaa verrattuna öihin, jolloin he olivat syöneet terveellisempää ruokaa ennen nukkumaan menoa. Toisin sanoen epäterveellinen ruoka johti matalampaan syvään uneen, Cedernaes sanoo.

Vielä ei tiedetä, mikä ruokien ainesosa vaikutti uneen

Tutkimuksen kirjoittajat huomauttavat, että heidän tutkimuksensa oli rajoittunut vain osallistujiin, jotka olivat fyysisesti terveitä nuoria miehiä. Osallistujilla ei ollut ylipainoa tai ongelmia painon kanssa. 

Myös tutkimusotanta oli varsin pieni, vain viisitoista miestä.

Tällä hetkellä emme vielä tiedä, mitkä epäterveellisemmän ruokavalion ainesosat huononsivat syvää unta. Lisäksi tutkimusjaksomme oli melko lyhyt ja ruokavalion sokeri- ja rasvapitoisuus olisi voinut olla vieläkin suurempi. 

On mahdollista, että vieläkin epäterveellisempi ruokavalio olisi vaikuttanut uneen vieläkin voimakkaammin, Cedernaes summaa.

Lue myös:

    Uusimmat