Kiinnostus Ukrainan sodan etenemiseen sai kolme suomalaismiestä tarttumaan tuumasta toimeen. Syntyi avoin tilannekarttapalvelu, josta näkee sotajoukkojen liikkeet päivä päivältä.
Kartalla lukee Ukraina ja maan kaupunkien nimiä. Kuvaan on piirretty punaisia ja sinisiä nuolia sekä katkoviivoja, joiden viereen on aseteltu tekstilaatikoita.
Punaiset nuolet merkkaavat venäläisten liikkeitä Ukrainan sodassa, siniset puolestaan Ukrainan armeijan toimintaa.
Ukrainan sodan tilannetta seuraavan kartan on pannut alulle kolme suomalaista reserviläistä.
– Tämä kumpuaa meidän omasta kiinnostuksestamme tiedusteluun ja reserviläistoimintaan. Tämä on tällaista avointen lähteiden tiedustelua ja modernin konfliktin seurantaa, se on ollut ajava voima tässä projektissa, yksi kehittäjistä Emil Kastehelmi sanoo.
Alun perin kartta oli tarkoitettu vain omaan käyttöön. Kuinka ollakaan, projekti laajeni. Nyt sotavoimien liikkeitä kartalle päivittää jo kymmenen henkeä.
Videoita ja kyläläisiä lähteinä
Mistä tiedot kartalle tulevat? Lähteet ovat monet: sosiaalinen media, paikalliset Facebook- ja Telegram-ryhmät, Ukrainan kansalliset ja paikalliset mediat, tieliikenne- ja turvakamerat ja suorat verkkostriimit.
– Toki nyt sodan jatkuessa monet näistä kameroista on tuhottu, kun venäläiset itsekin tajusivat, että niistä voidaan seurata, missä he menevät ja minkälaisilla kokoonpanoilla, Kastehelmi kertoo.
Lisäksi lähteinä on myös tavallisia ihmisiä Ukrainasta.
– Ihmisiä on löytynyt kylien Telegram-kanavien kautta. Heiltä saadaan vähintäänkin suuntaa antavaa dataa, toinen perustajista John Helin sanoo.
Lähteet pyritään varmistamaan
Sodan aikana on puhuttu paljon siitä, voiko esimerkiksi sosiaalisessa mediassa julkaistuihin tietoihin ja videoihin luottaa. Karttapalvelua varten tiedot pyritään tarkistamaan.
Lue myös: Näin venäläisjoukot ovat edenneet Ukrainaan – animaatio näyttää sotilaiden liikkeet päivä päivältä 30 sekunnissa
– Jos saamme esimerkiksi kuvaa tai videoita, pyrimme geolokatoimaan sen eli videolta löytyvien maamerkkien perusteella päättelemään, mistä se löytyy kartalta. Sen avulla voidaan tarkastaa, onko kyseessä kylä, jossa väitetään olevan venäläisiä joukkoja, Helin kertoo.
Yksittäisille tärpeille pyritään myös samaan vahvistusta useammasta lähteestä.
Tietoa monelle taholle
Tällä hetkellä tietoja on vaikeampi saada, sillä paikallisissa sähkö- ja tietoverkoissa on ongelmia. Myöskään ihmiset eivät keskity sosiaalisen median päivittämiseen samalla tahdilla kuin aiempina viikkoina.
Tiistaiseen MTV Uutiset Liven haastatteluun mennessä kartalla oli ollut lähes 300 000 uniikkia kävijää. Palvelua käyttävät niin yksittäiset kansalaiset, tiedotusvälineet kuin viranomaistahot.
Kartan on jakanut Twitterissä esimerkiksi maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Antti Paronen.