Karu totuus kasvomaskeista: Liian moni käsittää oleellisen asian väärin – "Sen hajoaminen on kiusallisesti oikeastaan nollassa"

6:29imgHeititkö purkan maahan viisi vuotta sitten, kun Suomen nuoret voittivat maailmanmestaruuden jääkiekossa Venäjää vastaan? Katso yllä olevalta videolta esimerkkejä siitä, kuinka kauan yleisillä lumen alta löytyneillä roskilla kestää maatua.
Julkaistu 18.03.2021 07:10
Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Koirankakat, hengityssuojaimet, tupakan natsat ja purukumit… Näitä paljastuu nyt sulavan lumen alta. Vaan kauanko kestää ennen kuin ne ovat maatuneet?

Joka vuosi sulavan lumen alta paljastuu haisevia koiran jätöksiä, purukumeja, tupakan natsoja ja tänä vuonna uutuutena kasvomaskeja. Viiden jälkeen -ohjelma selvitti, kuinka kauan näillä asioilla menee maatumiseen.

Helsingin yliopiston professori Heikki Setälän mukaan pahin kaikista lumen alta paljastuvista roskista on luultavasti kertakäyttöinen kasvomaski.

 – Sen hajoaminen on kiusallisesti oikeastaan nollassa, Setälä huomauttaa.

Ikävä totuus on se, että liian moni luulee kertakäyttöisten maskien olevan paperia, joka maatuu luonnossa. Näin ei kuitenkaan ole. Maskit ovat valmistettu polypropeenista, joka on öljypohjainen ihmisen muovaama synteettinen tuote. Laboratoriossa siitä on tehty kestäviä ja kevyitä muovituotteita ihmisten elämää helpottamaan arjessa.

 – Kun ne joutuvat luontoon, niin ne ovat siellä yhtä lailla kestäviä kuin muussakin arkikäytössä, Setälä toteaa

Ajan kanssa maski hapertuu pois silmistä ja katoaa myös mielestä. Hapertuminen ei kuitenkaan tarkoita, että muovi olisi kadonnut mihinkään. Hapertuessaan se muuttuu mikromuoviksi, joka leviää laajalle ympäristöön. Ajan kanssa mikromuovi hapertuu entisestään ja muuttuu nanomuoviksi.

 – Jos se maski painaa vaikka 10 grammaa, niin sadan vuoden päästä se sama maski painaa edelleen 10 grammaa, se on vaan pirstaloitunut ja jakaantunut suuremmalle alueelle, Setälä kertoo.

Lue lisää: Maahan heitetyt kertakäyttömaskit eivät koskaan katoa kokonaan: "Päätyvät lopulta ihmiseen ruokakalojen kautta"

Nanomuovit voivat matkata takaisin ihmisen elimistöön

Jos Mikael Agricola olisi 500 vuotta sitten käyttänyt polypropeenista valmistettua kasvomaskia ja heittänyt sen jorpakkoon, olisi se vasta nyt hapertunut, mutta ei maatunut.

Yllä olevalla videolla Setälä selittää konkreettisella esimerkillä, kuinka luontoon joutunut hapertunut muovi voi lopulta päätyä takaisin myös ihmisen elimistöön.

Aivan kuin kasvomaski, on myös maahan heitetyn tupakantumpin hajoaminen harmillisen hidasta.

Heititkö purkan maahan viisi vuotta sitten, kun Suomen nuoret voittivat maailmanmestaruuden jääkiekossa Venäjää vastaan? Tiedätkö kauan sillä purkalla kestää maatua? Katso yllä olevalta videolta esimerkkejä siitä, kuinka kauan yleisillä lumen alta löytyneillä roskilla kestää maatua.

Koirankakka on eloperäistä ainetta

Lenkkipoluilta löytyvät koirien jätökset herättävät joka vuosi myös kiivasta keskustelua. Toisin kuin muovit, on koirankakka eloperäistä ainetta ja se kyllä maatuu. Koirankakan maatuminen vaatii tosin oikeanlaiset olosuhteet ja hiukan aikaa.

Katso myös kuinka MTV Uutiset ratsasi tienvierustat Helsingissä, Espoossa ja Tampereella. Näin paljon lumen alta kurkkivaa koirankakkaa eri kaupungeista löytyi.

2:36img

Lue myös: Jätätkö sinäkin koirankakat keräämättä? Espoolaisen eläinlääkärin muistutus torppaa tekosyyt: "Itse kyllä rämpisin ihan ojan pohjallekin..."

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Tuoreimmat aiheesta

Roskaaminen