Kärynneen Johaugin tapauksessa farssimaisia piirteitä – tämä kaikki tiedetään

Joha
imago/Digitalsport/ All Over Press
Julkaistu 14.10.2016 13:17
Toimittajan kuva

Jouni Munukka

jouni.munukka@mtv.fi

@jmunukka

MTV Sport listaa, mitä kaikkea norjalaishiihtäjä Therese Johaugin dopinkärystä tiedetään ja mitkä kysymykset ovat erityisen kummastuttavia. Suurin ihmetys liittyy siihen, että Johaugia ei edelleenkään ole asetettu kilpailukieltoon. 

1. Olympiavoittaja ja seitsenkertainen maailmanmestari Therese Johaug valmistautui maastohiihtokauteen leireilemällä Italiassa elokuun lopussa. Leirin jälkeen hän antoi positiivisen dopingnäytteen, josta Norjan hiihtoliitto tiedotti eilen. Testin suorittu Norjan antidopingtoimisto. 

2. Johaug jäi kiinni klosteboli-nimisestä aineesta. Suomen antidopingkomitean mukaan kyseessä on heikko, synteettinen anabolinen steroidi. Aine oli suosiossa Itä-Saksassa, joka on tunnettu pahamaineisesta dopingohjelmastaan. Pienetkin pitoisuudet pystytään havaitsemaan testeissä. 

1:02img

Klostebolin hyöty urheilijalla on se, että käyttö lisää lihasten massaa ja voimaa. Aine myös vaikuttaa aineenvaihduntaan niin, että urheilija sietää kovaa harjoittelua paremmin. Norjan antidopingpomo Brihta Rokenes kuitenkin väittää, että Johaugin saama määrä klostebolia on niin pieni, että sillä ei ole vaikutusta suoritukseen.

3. Johaug väittää saaneensa kiellettyä ainetta elimistöönsä Trofodermin-lääkkeen käytöstä. Toisin kuin monessa mediassa on uutisoitu, Trofodermin ei ole huulirasva, vaan antibioottinen voide. Se edistää kudosten parantumista. Johaug on sanonut käyttäneensä voidetta pahasti rohtuneisiin huuliinsa. Hiihtäjästä on julkaistu Italian leiriltä kuva, jossa hänen alahuulensa on silminnähden huonossa kunnossa. 

Therese-Johaug-2016

4. Norjan maastohiihtojoukkueen lääkäri Fredrik S. Bendiksen oli Johaugin mukana Italian leirillä, otti täyden vastuun dopingrikkeestä ja erosi. Hän sanoo ostaneensa Johaugille voidetta paikallisesta apteekista ja vakuuttaneen hänelle, ettei se sisällä kiellettyjä aineita. Bendiksen sanoi tiedotustilaisuudessa, että kävi lääkkeen tuoteselosteen läpi, mutta ei huomannut mitään hälyttävää. 

Kummastusta on herättänyt se, että mediassa levinneessä kuvassa Trofodermin-lääkkeen pakkauksessa on symboli, joka varoittaa voiteen sisältävän dopingiksi luokiteltavia aineita. Bendiksen kommentoi ruotsalaismedialle, että hän tutki vain voidetuubia, ei pakkausta. Suomalaishiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen ihmetteli tviitissään, voiko lääkäri todella olla huomaamatta, että voide sisältää kiellettyä ainetta. 

5. Maksimirangaistus anabolisten steroidien käytöstä on neljän vuoden kilpailukielto. Maailman antidopingtoimisto Wada tuplasi maksimirangaistuksen vuoden 2015 alussa. Jos dopingin käyttö todetaan tahottomaksi, on rangaistus kaksi vuotta. Urheilun eettisen keskuksen pääsihteerin Harri Syväsalmen mukaan lääkärin virhe voi alentaa Johaugin syyntakeisuutta ja näin hänen saamansa kilpailukiellon pituutta. 

– Sitten pohditaan tuottamuksellisuuden astetta ja rangaistus voi alentua. Sitä pohtii viime kädessä urheilun välitystuomioistuin CAS, Syväsalmi sanoo.

6. Syväsalmi sanoo, että fysiologisesti Johaugin selitys siitä, että Klostebolia joutui hänen elimistöönsä lääkevoiteen kautta, on täysin uskottava. Johaug käytti rasvaa ilmeisesti jopa 11 vuorokauden ajan.

– Lääketieteellisesti on mahdollista, että se imeytyy tehokkaasti rikkinäisten huulien kautta, ja testimenetelmät ovat sellaisia, että tämmöinen aine hyvin pienissäkin määrin kyllä pystytään jäljittämään, Syväsalmi valottaa. 

Johaug2

7. Johaugin käryn ympärillä velloo melkoinen sekasotku. Kummallista on ensinnäkin se, että Norjan hiihtoliitto ei ole toistaiseksi asettanut tähteään kilpailukieltoon, vaan odottaa, että käryn yksityiskohdat selviävät.

Outoa on myös se, että Kansainvälisen hiihtoliito FIS: ei ole vieläkään saanut norjalaisilta virallista tietoa Johaugin kärystä. Pääsihteeri Sarah Lewis sanoi tänään Lahdessa, että liitto ei edes tiedä, onko näytteen A-ja B-osat tutkittu. Hän kuvailee Johaugin tapausta "toistaiseksi kansalliseksi."

Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto