Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmi ei näe Therese Johaugin tämänpäivästen dopinguutisten antaneen mitään mullistavaa.
Dopingkäsittelyssä kerrottiin, että Johaugin dopingnäytteestä löytyi kolestoboli-steroidia 13 nanogrammaa millilitrassa. Norjan antidopinglaboratorion asiantuntijan mukaan määrä on vähäinen. Johaug sanoi jo syksyllä, että sai ainetta käyttämästään voiteesta.
– Edelleen tähänastisen tiedon mukaan on ilman muuta mahdollista, että Johaug on antanut positiivisen näytteen sen takia, että hän on sivellyt huuliinsa lääkevoidetta, Syväsalmi sanoo.
Norjan laboratorion edustajan mukaan suun kautta tai pistoksena annosteltuna klostebolin pitoisuus olisi ollut suurempi. Edelleen on silti epäselvää, paljonko ennen näytteenottoa Johaug on ainetta kehoonsa saanut. Silti hänen selityksensä on mahdollisesti totta.
– Sinällään pitoisuudella ei ole merkitystä, on se vähän tai ei. Antidopingsäännöstössä se on joko kyllä tai ei, Syväsalmi muistuttaa.
"Pitkään on kestänyt"
Syväsalmea mietityttää ennen kaikkea Norjan viranomaisten toiminta koko tapauksessa.
– Se kävi ilmi kuulusteluissa, että tiedon saattaminen Johaugille Norjan antidopingtoimikunnan toimesta kesti aika pitkään ja päätös väliaikaisesta kilpailukiellosta kesti pitkään. Meillä tämä olisi tapahtunut muutamassa päivässä eikä muutamassa viikossa, Syväsalmi toteaa.
– Täytyy myös ottaa huomioon, että urheilijankin kannalta tämä on myös aika hankalaa. Hänen sanktionsa päättyy lähes kuukautta myöhemmin kuin mitä se olisi päättynyt, jos väliaikainen kilpailukielto olisi asetettu heti, hän sanoo.
Johaug on tällä hetkellä väliaikaisessa kilpailukiellossa ja Norjan antidopingtoimikunnan esitys lopullisen kilpailukiellon kestoksi on 14 kuukautta. Syväsalmen mukaan ehdotuksessa haiskahtaa se, että on haettu kilpailukieltoa, josta Kansainvälinen Hiihtoliitto tai Kansainvälinen antidopingtoimikunta eivät valittaisi.
– Ehkä on ajateltu, että vuosi tuntuisi liian vähältä. Ehkä on ajateltu, että 14 kuukautta olisi sellainen, josta ei valiteta. Toisaalta se on myös aika, joka mahdollistaa Johaugin osallistumisen olympialaisiin. Näitä punnitaan. Jos taustalla ei ole tuottamuksellisuutta, lähtökohtaisesti kilpailukiellon pitäisi olla kaksi vuotta. Sen tahallisuuden tai tuottamuksellisuuden astetta nyt pohditaan, Syväsalmi summaa.
Johaug antoi positiivisen näytteen syyskuussa, eikä asiassa ole vieläkään saatu lopullista päätöstä. Syväsalmen mielestä pitkä selvittely kertoo omaa tarinaansa.
– Norjalaiset sanovat, että he haluavat selvittää asiat äärettömän tarkkaan ja oikein. Minä voin sanoa, että toinen puoli selitystä on se, että tämä on äärettömän hankalaa norjalaisille, erityisesti hiihdon osalta. Tätä voi verrata Martin Johnsrud Sundbyn astmalääkeasiaan: norjalaiset selittävät vieläkin, ettei kahden kuukauden kilpailukielto ollut dopingrangaistus, vaan joku muu. Se oli dopingrangaistus, ei ole mitään muita rangaistuksia, Syväsalmi ihmettelee.
– Nämä osoittavat, kuinka vaikeaa heille on tunnistaa ja tunnustaa, mitä on tapahtunut.
Johaugin dopingkäsittely jatkuu huomenna.