Suomalaisasiantuntija happamana Johaugin tuomiosta – "Näköjään haluttiin varmistaa olympialaiset"

1:36img
Julkaistu 10.02.2017 16:16

MTV SPORT - STT

Norjalaishiihtäjä Therese Johaug on saanut 13 kuukauden kilpailukiellon dopingin takia Norjan urheilun keskusjärjestöltä. Jos päätös jää voimaan, Johaug ehtii kilpailemaan seuraaviin talviolympialaisiin, jotka pidetään Etelä-Korean Pyeongchangissa ensi vuoden helmikuussa.

– Näköjään on haluttu varmistaa, että hän pääsee olympialaisiin, Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmi kommentoi tuoreeltaan.

Kilpailukiellon lasketaan alkavan viime lokakuun 18. päivästä, jolloin Johaugin väliaikainen kilpailukielto alkoi. Norjan antidopingkomitea oli vaatinut Johaugille 14 kuukauden kilpailukieltoa.  

Johaugin mukaan käry johtui klostebolia sisältäneestä huulivoiteesta, jota hänelle määräsi maajoukkueen lääkäri Fredrik S. Bendiksen viime syksyn harjoitusleirillä Italiassa.

– Olen iloinen, että kurinpitovaliokunta ymmärsi, ettei tarkoitus ollut parantaa suorituskykyä. Olen myös iloinen, että valiokunta näki, ettei minulla ollut syytä epäillä maajoukkuelääkäriä, Johaug sanoi norjalaislehti Verdens Gangille.

– Mielestäni dopingsääntöjen pitää olla ankarat. Samalla tuntuu väärältä, että voin saada kolmentoista kuukauden kilpailukiellon huulivoiteen käytöstä. Aion käyttää lähipäivät siihen, että mietin yhdessä asianajajani kanssa, mitä teemme, Johaug jatkoi.

Johaugin kilpailukiellon pituus kiteytyy tuottamuksellisuuden arviointiin. Syväsalmen mielestä Johaugin lausunnot kertovat siitä, ettei hiihtäjä ymmärrä sitä.

– Kyse ei ole siitä, onko tarkoitus ollut parantaa suorituskykyä, sillä ei ole merkitystä. Eikä sillä, että kyse oli huulivoiteesta. Se oli steroidi ja silloin kilpailukielto on lähtökohtaisesti neljä vuotta, Syväsalmi iski.

Syväsalmi ei uskonut selitystä

Kurinpitovaliokunnan päätöksen perusteluissa todettiin, ettei Johaug toiminut niin huolellisesti kuin häneltä voidaan vaatia. Sen sijaan valiokunta katsoi, ettei hänen syyllisyytensä ollut merkittävä.

Perustelujen mukaan Johaug oli kysynyt Bendikseniltä, oliko voide turvallinen. Lautakunnan mielestä tämä varmistus oli merkittävä, sillä Johaug ei ainoastaan passiivisesti ottanut lääkettä eikä hänen voitu odottaa epäilevän pätevän lääkärin varmistusta.

Johaugin käyttämässä pakkauksessa oli näkyvä dopingvaroitus, mutta lautakunnan mukaan Johaugilla ei ollut varsinaista syytä katsoa pakkausta. Lisäksi varoitus on käytössä vain Italiassa ja oli tuntematon norjalaisille.  

Syväsalmi piti perustelua naurettavana.  

– Sitä (varoitusta) voisi verrata kansainväliseen käsimerkkiin. Stop-merkki on stop-merkki, Syväsalmi puuskahti.

Perjantaina julkistettu tuomio ei välttämättä ole viimeinen sana Johaugin tapauksessa, sillä tuomiosta voi vielä valittaa Urheilun kansainväliseen välitystuomiostuimeen CASiin. Johaugin lisäksi valitusoikeus on Kansainvälisellä hiihtoliitolla FIS:llä ja Maailman antidopingtoimistolla Wadalla. Syväsalmi epäili, ettei Johaug vihjailuistaan huolimatta valita.

– Silloin olisi se riski, että tuomio pitenee.

Entä valittaako Wada?

– En arvioi sitä, mutta se on varmaan mahdollista, Syväsalmi sanoi.

Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto