Käsidesien määrä on kasvanut koronakeväänä. Huuhteiden liikakäytöstä ei ole haittaa, jos niitä käyttää oikein.
Käsihuuhteiden, kansankielessä käsidesien, määrä markkinoilla kasvoi räjähdysmäisesti kevään aikana koronaepidemian käynnistyttyä Suomessa.
– Ennen koronaa niiden määrä oli viidentoista paikkeilla. Nyt se on lähemmäs kolmesataa, sanoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Hannu T. Mattila.
Tässä luvussa ovat mukana myös apteekkien itse valmistamat käsihuuhteet, joista moni on jo poistunut myynnistä. Mattila arvioi kuitenkin, että kauppojen hyllyille alkuvuoden jälkeen tulleita uusia tuotemerkkejä on yli kaksisataa.
– Kemikaali-ilmoituksia uusista tuotteista tulee edelleen joitakin, mutta ne ovat jo vähentyneet.
Markkinoille tulevista tuotteista pitää tehdä ilmoitus Tukesin ylläpitämään rekisteriin, josta niiden tiedot voi tarkistaa.
Kun tuotteiden määrä markkinoilla lisääntyy hetkessä liki 20-kertaiseksi, niiden tuotantoa ja laatua on kuitenkin mahdotonta valvoa tehokkaasti, eikä Tukes tällä hetkellä tarkasta niitä etukäteen. Kuluttajan on siis itse oltava tarkkana.
Laatu ja oikea käyttötapa ratkaisevat
Jos käsihuuhdetta käyttää oikein, sen käyttö on riskitöntä runsainakin määrinä.
– Terveydenhuollon parissa tätä on tutkittu eniten, eikä määrän ole huomattu vaikuttaneen negatiivisesti, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Dinah Arifulla.
Käsihuuhteiden riskit liittyvät niiden käyttämiseen väärin. Desinfiointiainetta pitäisi pyöritellä käsissä 20–30 sekuntia, kunnes se haihtuu.
– Usein näkee, että otetaan vain pari tippaa, tai pyyhitään kädet esimerkiksi vaatteisiin, kun ne jäävät kosteiksi.
Vajavainen käyttö vähentää käsidesin hyötyä ja voi aiheuttaa virheellisen turvallisuuden tunteen, mikä helpottaa mikrobien leviämistä. Toinenkin riski on kuitenkin olemassa.
– Käsihuuhteen laatu on tärkeä. Etanolipitoisuuden pitäisi olla yli 70 prosenttia.
Arifulla muistuttaa, että suojavälineiden väärinkäyttö voi jopa lisätä tartunnan riskiä. Koronatartunnan välttäväkin voi onnistua hankkimaan itselleen jonkin muun tartuntataudin.