Korona iski hoivakoteihin, mutta se ei ollut yllätys – suojamaskeista pula, hauraita vanhuksia yritetään suojella testauksen lisäämisellä: "Asiakkaita ei voi panna lukkojen taakse"

4:55imgPanu Hälvän äiti on karanteenissa hoivakodin osastolla, josta löydettiin koronavirustartuntoja – omalle äidille ilmaantunut myös oireita: "Sitä osasi odottaa, mutta ei oman äidin kohdalla"
Julkaistu 08.04.2020 20:44(Päivitetty 08.04.2020 20:46)
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Koronatartuntoja ja -kuolemia on havaittu entistä enemmän hoivakodeissa.

Tilanne ei ole ollut yllätys viranomaisille.

– Nämä ovat tosi valitettavia tilanteita. On arveltu koko valtakunnassa, että tällaisia tilanteita tulee. Voi olla, että kaikki on kunnossa ja silti tapahtuu viruksen leviämistä. Hoivakoti on vaikea paikka, koska asiakkaat ovat niin hauraita. Asiakkaita ei voi myöskään panna lukkojen taakse, yksikön johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo.

Hoivakodeissa ei yleensä käytetä suojamaskeja, koska yleensä niin henkilökunta kuin asukkaat ovat terveitä ja ympäristö pyritään pitämään mahdollisimman kodinomaisena.

Lue myös: Kiuruveden hoivakodista traaginen esimerkki: Oireettoman asukkaan liikkuminen saattoi johtaa kahdeksan asukkaan kuolemaan – "Tulimme julkisuuteen, jotta oppisimme kaikki, mitä tämä virustaistelu on"

Nyt suojavarusteille olisi tarvetta, mikä lisää kirurgisten maskien ja hengityssuojien tarvetta. Suojia ei kuitenkaan ole kaikille toistaiseksi tarjolla.

Hoivakotien henkilökunnalla on suuri huoli suojavarusteiden saamisesta. Ilman maskeja työskentelyn pelätään levittävän koronavirusta.

Hoivakoteihin voi tulla hieman suojia Kiinasta tulleesta varustepaketista, joka todettiin kuitenkin liian huonokuntoiseksi sairaalakäyttöön.

Sosiaali- ja terveysministeriö korostaa, että suojaa luodaan muillakin toimilla

– Hyvä teho saadaan jo sillä, että noudatetaan hygieniaohjeita, pestään käsiä ja huolehditaan siivouksesta. Maskin varaan tuudittautuminen ja muiden toimien unohtaminen on vaarallisempi yhdistelmä kuin ilman maskia toimiminen, Kumpulainen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö lupaa lisäksi lisätä testausta, jotta tartunnan saaneet voidaan tehokkaammin eristää. Muita nopeita toimia ei ole tulossa.

– On erilaisia toimenpiteitä, miten näytteidenottoa voidaan lisätä, Kumpulainen lupaa.

Lue myös: Panun äiti on koronakaranteenissa hoivakodin osastolla, ihmettelee testauksen puutetta: "Sain surullisen tiedon, että kaikkien osaston asukkaiden oletetaan sairastuneen"

Lue myös: Suomen vanhainkodit voivat olla pian yhtä pahassa jamassa kuin Ruotsissa, 159 kuollutta pelkästään Tukholmassa – asiantuntija: "Myös henkilökunnan perheiden kontaktit minimiin"

Yhdysvalloissa neuvottu omiin suojiin

Yhdysvaltojen tautikeskus CDC on tehnyt jo oman ohjeistuksen yhdysvaltaisille siitä, miten he voivat tehdä itse ”räkäsuojan” suunsa ja nenänsä eteen esimerkiksi t-paidasta ja suodatinpussista.

MTV Uutisten haastattelema lääketieteen asiantuntija pitää CDC:n neuvoja hyvinä ja toivoo myös Suomen THL:n seuraavan perässä. Asiantuntija ei halua esiintyä nimellään, jotta ei aiheuttaisi lisää painetta kovassa puristuksessa olevan THL:n niskaan.

Asiantuntija muistuttaa, etteivät itse tehdyt suojat suojaa käyttäjäänsä. Ne vähentävät kuitenkin jonkin verran käyttäjänsä pisarointia ympäristöönsä, mikä suojaa muita ihmisiä ja yhteiskuntaa.

Jo pelkkä puhuminen levittää pisaroita ympäristöön. Ohuesta kankaasta ja esimerkiksi suodatinpusseista tehdyistä maskeista on hieman apua pisaroinnin vähentämiseen.

Aivastaminen ja yskiminen pitää tehdä kangasmaskin kanssa yhä hihaan, koska kangasmaski pystyy vain heikosti rajoittamaan pisarointia.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, kuinka paha tartunnan aiheuttaja ilmassa hetken leijuvat koronavirukset ovat. Tämän todentamiseen voi kulua pitkä aika.

Varsinaiset kirurginmaskit suojaavat käyttäjäänsä varsin hyvin koronavirukselta. Terveydenhuollon asiantuntijat ovat korostaneet sitä, että oireilevien ihmisten olisi syytä käyttää kirurgin maskeja mennessään koronatestiin.

Lue myös: Tässäkö apu suojavarustekriisiin? Puolustusvoimat selvittää, voiko kertakäyttöisiä hengityssuojaimia puhdistaa

Kotimaista tuotantoa käyntiin

Suomessa on työ- ja elinkeinoministeriön mukaan käynnistymässä viimeistään toukokuun puolella suojavarusteiden oma tuotanto.

Tuotanto on herättänyt ainakin joidenkin yritysten kiinnostuksen.

Teknologian tutkimuskeskus VTT auttaa yrityksiä valitsemaan sopivia suodatinmateriaaleja.

– Kiinnostuneilla yrityksillä ei ole ollut valmiina linjastoa suojavarusteiden valmistukseen. Sellaisen rakentaminen vie oman aikansa. Tuotannon halutaan olevan kannattavaa myös poikkeusolojen jälkeen, kertoo johtava tutkija Ilpo Kulmala VTT:stä.

VTT myös testaa suojavarusteiden toimivuuden sen jälkeen, kun niitä saadaan valmistettua.

– Testit ovat nopeita. Sen tekeminen onnistuu päivässä, Kulmala kertoo.

Lue myös: TEM: Terveydenhuollon tarpeet pystytään mahdollisesti suurilta osin kattamaan kotimaisella tuotannolla – Suomeen tulossa uusia tuotantolaitteita suojavarusteiden valmistukseen

Lue myös: Iisalmen Sanomat: Itä-Suomen avi otti valvontaansa Attendon hoivakodin, jossa kahdeksan vanhusta kuoli koronaan

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus