Kasvaako pihallasi omenapuita? Helsingin seudun ympäristökeskus HSY muistuttaa, mitä omenoille kannattaa tehdä, jos kaikki hedelmät eivät päädy omaan käyttöön syötäväksi.
Omenat ja muut hedelmät kypsyvät parhaillaan suomalaisten puutarhoissa. HSY:ltä muistutetaan, että pihapuun ylimääräiset hedelmät kannattaa laittaa ensisijaisesti jakoon ystäville tai vaikka naapurustoon. Moni ottaa niitä mielellään vastaan.
– Helppo tapa on laittaa omenoita pihakatusi varteen tarjolle ohikulkijoita varten valmiiksi pusseissa. Hedelmiä voi tarjota myös lähiseudun asukkaille esimerkiksi Facebookissa. Pääkaupunkiseudulla toimii ainakin kaksi ryhmää, joita voit hyödyntää: Facebookissa Stadin Omenapörssi sekä vastuullista työllistymistä tukeva Omenasieppari, vinkkaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.
Minne laitetaan syömäkelvottomat omenat?
Syömäkelvottomat omenat kannattaa sen sijaan laittaa oman pihan lämpöeristettyyn kompostoriin, jos sellaisen omistaa. Hyvin toimivassa kompostorissa nouseva lämpö tappaa myös muumiotaudin, jota hedelmissä saattaa esiintyä.
Muista kaksi asiaa: Kompostoi omenat omassa kompostorissa tai laita biojäteastiaan, mutta älä täytä jäteastiaa liian painavaksi!
Helsingin seudulla omenat voi myös viedä mille tahansa HSY:n viidestä Sortti-asemasta. Vastaanoton hinta on viisi euroa kuormalta. Samassa kuormassa voi tuoda myös risuja ja pihan viherjätettä, mutta asemalla omenat, risut ja muu puutarhajäte tulee lajitella omiin keräysastioihinsa. Lisäksi mahdolliset muovipussit pitää poistaa.
Myös Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY valmistaa omenoista kompostia, kun laitat ne biojäteastiaan. Arvokkaat ravinteet saadaan takaisin luonnon kiertokulkuun, kun komposti käytetään puutarhamullan tuotantoon. Biojätteen käsittelylaitoksessa syntyy samalla biokaasua, jota hyödynnetään sähkön ja lämmön tuotannossa.
Tärkeä sääntö: Älä tee jäteastiasta liian painavaa kuljettajalle
Jos laitat omenoita kodin biojäteastiaan, laitathan niitä vain pienen erän kerrallaan. Jäteastian suosituspaino on enintään 60 kiloa, jotta jätekuljettaja saa sen siirrettyä käsivoimin. Ämpärillinen omenoita painaa noin viisi kiloa, joten runsas omenamäärä tekee jäteastiasta liian painavan. Painava kuorma voi myös rikkoa jäteastian.
Lue myös: Aimo Karppinen, 71, on poiminut jo yli 1800 ämpärillistä marjoja vanhuksille – presidentinkin ylistämä "Puolukkamannen från Raahe" heittää nyt haasteen kaikille suomalaisille
Lähde: HSY