Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Omenasta on nyt ylitarjontaa – kausiherkku säilyy myös mehuna

2:45img
KATSO VIDEO: Mehupuristamoilla on nyht ruuhkaa runsaan omenasadon vuoksi.
Julkaistu 13.08.2024 20:03
Toimittajan kuva
Sari Korpela

sari.korpela@mtv.fi

Monen kotipuutarhurin omenapuut notkuvat suuren omenasadon vuoksi. Omenia riittää ainakin Etelä-Suomessa yltäkylläisesti jaettavaksi ja jatkojalostettavaksi. 

Yksi herkullinen vaihtoehto omenoiden jatkojalostukseen on niiden mehustaminen. Monet niin sanotut tuoremehuasemat ovat jo ruuhkautuneet runsaan omenasadon vuoksi.

– Omenoita on tänä vuonna tullut ovista ja ikkunoista. Ja todella aikaisessa vaiheessa tänä vuonna. Viime vuonna aloitettiin elokuussa ja tänä vuonna jo heinäkuussa, eli noin kaksi viikkoa viime vuotta aikaisemmin, kertoo Matti Hakala Omamehu-mehupuristamosta.

Tänä vuonna omenat ovat olleet hyvin mehukkaita. Mehustamoon kannattaa tuoda vähintään 20 kiloa omenaa kerrallaan, Hakalan mukaan siitä saadaan puristettua mehua noin 12–15 litraa, riippuen omenan laadusta.

– Kun ne rupeavat putoamaan puista, se on merkki siitä, että omenat ovat kypsiä. Jotkut haluavat tuoda myös raakaa omenaa, se tietysti vaikuttaa mehun makuun. Pikkusen kovemmasta omenasta saadaan parhaimmat mehuprosentit, vinkkaa Hakala.

Omenamehu säilyy jopa vuoden

Mehupuristamoissa tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja mehun säilymiseen. Osa haluaa mehunsa kotiin sellaisenaan, osa haluaa siihen pienen C-vitamiinilisän ja toiset pastöroinnin.

– Jos sitä ei pastöroida, vaan pelkästään raakapuristetaan, silloin se ei säily kuin muutaman päivän, jos sitä ei pakasta. Jos mehu pastöroidaan, se säilyy ainakin vuoden päivät sellaisessa hanapussissa huoneenlämmössä, kertoo Hakala.

Osa haluaa mehuunsa myös C-vitamiinilisän eli askorbiinihapon, se vaikuttaa myös mehun ulkonäköön.

– Näin ainakin uskotaan, että se parantaa säilyvyyttä. Mutta se vaikuttaa myös siihen väriin, siitä mehusta tulee vähän vaaleampi ja keltaisempi, kertoo Hakala.

Useat mehustamot vastaanottavat satokauden aikana myös päärynöitä. Jos satoa jää kuitenkin vielä reippaasti yli tarpeen, pääkaupunkiseudulla HSY kerää Sortti-asemillaan omenien ja muiden hedelmien vastaanoton. Heinäkuun loppupuolella alkanut keräys on tuottanut jo 35 000 kiloa. 

– Viime vuonna kaiken kaikkiaan 235 000 kiloa, eli ollaan varmaan ihan samassa vauhdissa, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Katso alla olevalta videolta, miksi omenaylijäämät pitää viedä jäteasemille:

7:37img

Mitä tulee huomioida, jos kotona kompostoi puutarhan hedelmiä?

Tuoreimmat aiheesta

Hedelmät