Singaporen Changin lentokentällä kokeillaan kasvojentunnistusteknologian käyttöönottoa. Tarkoituksena on vauhdittaa lentokentällä asiointia, kertovat Reuters ja BBC.
Katso yllä olevalta videolta, miltä näyttää Finnairin yhdessä uusimmista koneista, Airbus A350:ssa.
Singaporessa aiotaan laajentaa älyteknologian käyttöä. Changin lentokentällä kokeillaan kasvojentunnistusteknologiaa, jonka toivotaan auttavan löytämään ihmisiä, jotka ovat ohittaneet viimeisen kuulutuksen lennolle.
Nyt Changi työskentelee useiden eri yhtiöiden kanssa saadakseen kasvojentunnistusteknologian käyttöön seuraavan vuoden aikana.
Kasvojentunnistusteknologialla varusteltujen kameroiden kiinnittäminen ympäri lentokenttää ja matkustajien kasvojen skannaaminen heidän tunnistamisekseen on kuitenkin herättänyt huolta yksityisyydensuojasta.
Changin lentokentän mukaan kyse ei ole matkustajien valvonnasta, vaan tarkoituksena on korjata oikeita ongelmia. Kentän edustajan mukaan heillä on paljon kadonneita matkustajia, jotka pitää pystyä paikantamaan.
"Tulevaisuudessa riittää, että näytät naamasi"
Uusimmassa Changin lentokentän terminaalissa käytetään jo kasvojentunnistusteknologiaa itsepalvelutiskeillä, jossa voi muun muassa hoitaa lähtöselvityksen ja jättää laukut. Teknologia on lyhentänyt jonotusaikoja.
Lentokentällä kasvojentunnistuslaitteiden ottamia kuvia verrataan passien kuviin. Teknologiaa on tarkoitus lisätä ainakin lentokentän kolmeen muuhun terminaaliin seuraavan kymmenen vuoden aikana.
– Tänään otat passisi, näytät naamasi ja näytät lentolippusi. Mutta tulevaisuudessa riittää, että näytät naamasi. Et tarvitse passia, lentokentän edustaja Steve Lee kertoo Reutersille.
Changin lentokenttä on valittu kuusi vuotta putkeen maailman parhaimmaksi lentokentäksi konsulttitoimisto Skytraxin tekemän tutkimuksen mukaan.
Teknologiaa on kokeiltu myös muualla maailmassa
Kasvojentunnistusteknologian käyttö on auttanut muun muassa Intiassa paikantamaan kadonneita lapsia. Huhtikuussa toteutetun kokeilun ansiosta onnistuttiin löytämään lähes 3 000 lasta neljässä päivässä.
Kiinassa kasvojentunnistusteknologia auttoi löytämään rikollisen jopa 60 000 ihmisen joukosta konsertissa. Maassa uuden teknologian käyttö on viety kuitenkin hiukan pidemmälle, ja jopa julkisissa vessoissa joutuu näyttämään laitteelle naamansa ennen kuin saa vessapaperia.
Euroopassa ja Yhdysvalloissa kasvojentunnistusteknologian käyttöön ei olla suhtauduttu yhtä hyvin. Illinoisissa on esimerkiksi nostettu ryhmäkanne Facebookin käyttämää kasvojentunnistusteknologiaa vastaan.
Myös Euroopassa asiantuntijat epäilevät, onko Facebookin hyödyntämän teknologian käyttö laillista. Facebook on yrittänyt saada eurooppalaiset suostumaan kasvojentunnistusteknologian käyttöönottoon vastikään uusien tietosuoja-asetusten hyväksymisen yhteydessä.