Kasvosokeus on ajanut 28-vuotiaan Myan noloihin tilanteisiin, mutta myös ainutlaatuisiin hetkiin: "Siinä rakastuu uudestaan, kun niitä kasvoja tutkii"

kasvosokeus-(003)
Julkaistu 26.04.2020 17:49
Toimittajan kuva

Sanna Ketola

sanna.ketola@mtv.fi

Kiteeläinen Mya, 28, ei tunnista toisia ihmisiä kasvojen perusteella. Syntymästä asti hän on tunnistanut ihmisiä kasvonpiirteiden sijaan esimerkiksi hiustyylistä ja kävelytyylistä.

Mya on ollut useasti epämukavassa tilanteessa. Aluksi tuntemattomilta vaikuttavat henkilöt saattavat keskustella hänelle pitkän aikaa ennen kuin hän itse tajuaa kenestä on kyse.

Mya pysyttelee keskusteluissa kohteliaasti mukana, mutta samalla miettii, kenen kanssa keskustelee. Hän muistaa eräänkin kerran, kuinka joutui noloon tilanteeseen kannustaessaan ystäväänsä urheilukilpailuissa. 

– Joku tyyppi tuli puhumaan minulle tuttavallisesti. Vastasin hänelle, sillä ajattelin meidän tuntevan jostakin. Jossain vaiheessa minun oli pakko kysyä, että kuka hän on. 

Selvisi, että kyseessä oli Myan ystävän puoliso, jonka hän oli tavannut monta kertaa aiemminkin.

– Epäilen, että vastapuoli loukkaantui siitä, että en tunnistanut häntä. 

Lue myös: Sikainfluenssarokotteesta sairastunut Hanna, 24, hakee yhä kunnon korvauksia: "Tämä yhteiskunta on antanut ymmärtää, että olisi parempi, että katoaisin ja pysyisin hiljaa kotona"

Käsi ojossa tuttuja vastaan

Mya kertoo, että hän on useita kertoja esittäytynyt tutulle henkilölle, koska ei ole muistanut, kuka on kyseessä.

– Olen mennyt käsi ojossa ihmisen luokse ja sanonut, että hauska tutustua. Siihen puolisoni on todennut päälle, että olet tavannut henkilön jo ainakin kahdeksan kertaa.

Mikäli tämä tuntuu kiusalliselta vastapuolesta, niin Mya kertoo sen olevan kiusallista myös hänelle itselleen.

– Pelkään, että loukkaan ihmisiä sillä, etten tunne heitä. Jos joku moikkaa mua, niin pyrin moikkaamaan heti takaisin.

Myös tämän vuoksi Mya on tottunut välttelemään katsekontaktia ihmisten kanssa.

– Otan fokuksen esimerkiksi seinään, jotta ei tule tilannetta, että joku miettisi, miksi en huomioinut häntä.

"En ajatellut, että se on mikään oikea juttu"

Mya kuuli tarkemmin kasvosokeudesta eli prosopagnosiasta viime syksynä, kun ystävä vinkkasi hänelle uutisjutun aiheesta. Kasvosokeus tarkoittaa, että ihminen ei tunnista henkilöä kasvonpiirteiden perusteella.

– En ole ajatellut, että se on mikään oikea juttu. Olen vain luullut, että olen huono muistamaan toisten ihmisten kasvoja.

Helsingin yliopiston psykologian ja logopedian osaston akatemiatutkija Viljami Salmela kertoo, että täysin tarkkaa syytä kasvosokeudelle ei tiedetä.

– Aivoissa on alueita, jotka ovat erikoistuneet prosessoimaan kasvojen visuaalista informaatiota. Jos tällä alueella on vaurio, niin kasvojen hahmottamisessa voi olla ongelmia.

Kasvosokeus voidaan Salmelan mukaan jakaa kolmeen eri luokkaan: synnynnäiseen, kehitykselliseen ja tapaturmasta tai vauriosta johtuvaan kasvosokeuteen.

– Sokeus on huono sana kuvaamaan asiaa. Kasvosokeutta voisi verrata vaikka värisokeuteen, jossa värien erottelu on vaikeaa. Värisokea näkee kyllä värejä, mutta eri tavalla kuin normaalin värinäön omaava. Värisokealle värien erottelu on siis vain vaikeaa. Sama tapa toimii kasvosokeudessa eli ihminen näkee kyllä kasvot, mutta kasvojen erottelu on vaikeaa.

Salmelan mukaan kasvosokeutta on noin 2 – 2,5 prosentilla väestöstä.

Sokeus on myös Myan mielestä huono termi kuvaamaan asiaa. Hän kertoo mieltävänsä kasvosokeuden samankaltaiseksi kuin vaikkapa vasenkätisyyden tai lukihäiriön.

– Aiemmin luulin, että kaikilla on tämä sama ongelma. Olen olettanut, että muutkin ovat samanlaisia.

Puoliso on nähnyt tilanteita läheltä

Myan puoliso kertoo, että kasvosokeuteen on arjessa jo totuttu. Kuitenkin suhteen alkuaikoina hämmentäviä tilanteita on tullut vastaan.

– Sitä mietti, mistä johtuu, että sai esitellä samoja ihmisiä uudelleen ja uudelleen. Varsinkin kun esittelin Myaa kavereilleni, niin ajattelin, miten hän ei voi muistaa ystäviäni. He olivat mulle tärkeitä ihmisiä.

Puoliso kuvailee itsellään olevan hyvä valokuva- ja kasvomuisti, ja esimerkiksi ihmisvilinästä tuttujen kasvojen tunnistaminen käy nopeasti.

Myan kasvosokeus onkin vaatinut puolisolta välillä pitkää pinnaa. Hänkään kun ei ollut kuullut kasvosokeudesta aiemmin.

– En ole ajatellut, että kyseessä olisi jokin hahmottamisjuttu.

Ei tunnistanut idoliaan

Kun Myalta kysyy, mitä kohtaamista hän eritoten harmittelee, vastaus tulee nopeasti.

– Yksi ihminen, jota en ikinä tule unohtamaan, on Paula Vesala. Olin ystäväni kanssa kerran Helsingissä ja kaverini sanoi, että Vesala käveli ohitsemme. Hän ihmetteli, kuinka en tunnistanut Vesalaa, sillä fanitan häntä aika paljon.

– Kävelin onneni ohi tämän asian takia, Mya naurahtaa.

Lue myös: Kampaajan virhe tuhosi Robynin elämän: ”En voi enää koskaan nauttia aurinkoisista päivistä ilman, että päädyn sairaalaan

"Siinä rakastuu joka kerta uudelleen"

Siinä, missä kasvojen tunnistaminen luo haasteita, niin kasvosokea tunnistaa henkilön usein muista ulkonäöllisistä asioista.

Hiustyyli, luomi kasvoissa tai kävelytyyli ovat tekijöitä, joihin Mya kiinnittää huomiota toisissa ihmisissä.

Nainen löytää kasvosokeudesta tosin myös hyviä puolia.

– Puolisoni tunnistan erilaisista eleistä, koska olemme viettäneet niin paljon aikaa yhdessä. Ilmeet, eleet ja kävelytyyli ovat jo tuttuja.

– Siinä tosin rakastuu joka kerta uudestaan, kun niitä kasvoja tutkii. Niissä on joka kerta jotain uutta.

Tuoreimmat aiheesta

Henkilöt