– Kyllä me kätilöt valitettavasti edelleen kohdataan ympärileikattuja tyttöjä ja naisia meidän arjessa. Näin sanoo Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, joka vieraili Huomenta Suomessa aamulla.
Ympärileikattuja naisia tavataan esimerkiksi synnytyssairaaloissa ja Rytkösen mukaan asia pitäisi ottaa esille jo synnytyksen yhteydessä.
– Äidiltä ja isältä pitäisi rohkeasti kysyä, miten heidän kulttuurissaan suhtaudutaan ympärileikkaukseen ja miten vanhemmat ovat ajatelleet toimia oman tyttärensä kanssa.
– Jokaisen kätilön ja jokaisen terveydenhuollon ammattilaisen pitäisi rohkeasti katsoa kohti ja kysyä asiaa. Se on vaikea aihe ja kenties vaikea ottaa puheeksi, mutta näin pitäisi aina toimia.
Suomessa tyttöjen sukupuolielinten silpominen on rikosoikeudellisesti rangaistava teko.
– Ei näitä silpomisia Suomessa tehdä, vaan perhe vie lapsen ulkomaille leikattavaksi, hän jatkaa.
Rytkösen mukaan paljon on kuitenkin tapahtunut hyvää kehitystä. Tietoa silpomisesta on paljon tarjolla. Sitä myös jaetaan neuvoloissa ja terveyskeskuksissa.
Yhtä lailla pitää tehdä selväksi, miten Suomen laki suhtautuu silpomiseen.
– Lastensuojeluilmoitus pitää tehdä, jos lapsen edes epäillään olevan vaarassa joutua silvotuksi. Myös perheelle pitää keroa, miten me suhtaudumme Suomessa aiheeseen.
Rebecca lopetti työnsä silpojana ja perusti kahvilan
World Vision on kampanjoinut tyttöjen ympärileikkausten lopettamiseksi esimerkiksi Keniassa. Huomenta Suomessa vieraillut ohjelmajohtaja Anette Gothoni kertoo, että paras keino vaikuttaa paikallisiin, on tehdä heidän kanssaan yhetistyötä.
– Silpojan ammatti on hyvin arvostettu ja hyvin tuloja tuova. Olemmekin pyrkineet kouluttamaan näitä silpojia uuteen ammattiin.
Gothoni kertoo satoja tyttöjä leikanneesta Rebeccasta, jolle oli löytynyt uusi ammatti kahvilanpitäjänä.
Tämä on hänen veitsensä ja hän luovutti sen meille, koska ei enää tee näitä silpomisia, Gothoni kertoo studioon tuodusta välineestä.