Katse taivaalle: Suuri tähdenlentoparvi saapumassa massapurkauksien saattelemana

Maahan on osumassa kolme Auringon koronan massapurkausta. Ilmatieteen laitoksen mukaan revontulet ovat todennäköisiä viikonloppuna. Samaan ajankohtaan osuu myös näyttävä Perseidien tähdenlentoparvi.

Ilmatieteen laitos kertoo, että ensimmäinen massapurkaus saattaa yltää Maahan jo tänään, mutta todennäköisemmin vasta lauantain puolella. 

Seuraava massapurkaus osuu tämän jälkeen myöhemmin lauantaina. Kolmas Maata kohti lähtenyt massapurkaus saapunee viimeistään sunnuntaina. 

Ilmatieteen laitos kertoo, että massapurkausten ohella myös koronan aukon nopean aurinkotuulen virtaus saattaa vaikuttaa Maahan viikonlopun aikana.

Perseidien tähdenlentoparven huippu maanantain ja tiistain välisenä yönä

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo, että Perseidien tähdenlentoparven parasta havaintoaikaa ovat puolestaan yöt 10.–14.8. 

Kaikkein runsaimmin perseidejä näkyy Ursan mukaan maanantain ja tiistain välisenä yönä, jolloin tunnin aikana voi nähdä parhaimmillaan jopa 60 parveen kuuluvaa tähdenlentoa.

Osa perseidien meteoreista on melko kirkkaita. Niistä saattaa jäädä taivaalle hetkeksi vana, ja jotkut saattavat näyttää punertavilta. Tähdenlennot iskeytyvät ilmakehään tyypillisesti noin 60 kilometrin sekuntinopeudella.

Lue myös:

    Uusimmat