Katseet taivaalle! "Alkuviikosta alkaa rastaiden vyöryminen"

7:19img
.Lintujen kevätmuutto on parhaimmillaan – nämä lajit ovat uhattuina ilmastonmuutoksen vuoksi
Julkaistu 16.04.2023 20:40
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Lintujen kevätmuutto on vilkkaimmillaan. Pääsiäistä edeltäneen takatalven karkottamat lajitkin ovat jo palanneet tai palaamassa takaisin. Näinä päivinä on alkamassa rastaiden massamuutto. Ilmaston lämpenemisen myötä lintujen kevätmuutto aikaistuu ja Suomen lintulajisto muuttuu pikkuhiljaa.

Raaseporissa sijaitseva Lepinjärvi eli Läppträsk on juuri vapautunut jäistä ja sen ovat huomanneet myös muuttolinnut.

– Täällä on satoja vesilintuja, muun muassa tukkasotkia, telkkiä, isokoskeloja, ensimmäiset tavit ja haapanat, kyhmy- ja laulujoutsenia useita pareja, luettelee Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomus yli-intendentti ja Luontopaneelin jäsen Aleksi Lehikoinen.

Harvinaisuuksiakin on tänä keväänä nähty, esimerkiksi tulipäähippiäinen.

– Useita havaintoja on jo tullut tulipäähippiäisestä, joka on eteläinen laji ja levittäytyy pikkuhiljaa Suomeenkin. Ensimmäiset pesimähavainnot ovat jo muutaman vuoden takaa, mutta ennusteissa on, että tämä laji levittäytyy laajemmallekin Suomessa, ennakoi Lehikoinen.

Peukaloinen, linnut

Peukaloinen on yksi niistä lajeista, jotka yleistyvät Suomessa ilmaston lämpenemisen myötä. Kuva: Esa Kurkikangas

Eteläiset lajit yleistyvät Suomessa

Ilmaston lämpenemisen myötä monet muutkin Euroopassa talvehtivat lajit siirtyvät kohti pohjoista ja esimerkiksi kaulushaikarat, mustarastas, laulurastas ja peukaloiset yleistyvät meillä. 

Tänä keväänä takatalvi on hidastanut kevätmuuttoa, mutta pitkän aikavälin tilastot kertovat, että lämpenevä ilmasto näkyy jo muuttoaikataulussa. Keskimäärin kevätmuutto aikaistuu muutaman päivän vuosikymmenessä, mutta joillakin lajeilla huomattavasti enemmän. 

– Esimerkiksi tundrahanhella ja metsähanhella se muutto on aikaistunut jopa kuukauden muutamassa vuosikymmenessä, huomauttaa Lehikoinen.

Pulmunen, linnut

Pulmunen kuuluu niihin lajeihin, joita lämpenevä ilmasto työntää kohti pohjoista. Laji voi jopa hävitä Suomesta, jos ilmasto lämpenee voimakkaasti. Kuva: Aleksi Lehikoinen

Osa pohjoisista lajeista on vaarassa hävitä

Viileässä viihtyvät lajit siirtyvät lämpenemisen tieltä keskimäärin reilun kilometrin vuodessa kohti pohjoista.Pulmunen, merisirri ja kiiruna ovat sellaisia lajeja, jotka saattavat pikkuhiljaa jopa hävitä Suomesta.

– Pohjoiset lajit ovat niitä, joista pitää olla eniten huolissaan, koska niillä ei ole mahdollisuutta siirtyä loputtomiin kohti pohjoista kylmiin olosuhteisiin. Siellä tulevat tunturien lakialueet ja Norjan rannikko vastaan. Tunturien lakien lajit kuten pulmunen tai merisirri tai kiiruna voivat olla sellaisia lajeja, jotka voisivat sadan vuoden sisään kadota Suomesta, jos ilmasto lämpenee voimakkaasti.

– Yleisesti ottaen lajit siirtyvät hitaammin kuin mitä niiden ilmastovyöhykkeiden mukaan pitäisi siirtyä. Kaikki yksilöt tuskin katoavat Suomesta, mutta voi olla, että nähdään paljon paikallisia sukupuuttoja, pohtii Lehikoinen.

Aleksi Lehikoinen, yli-intendentti, Luomus

Aleksi Lehikoinen katsastaa, mitä muuttolintuja on saapunut Lepinjärvelle.

Rastaiden muuttohuippu käsillä

Lähipäivinä on luvassa rastaiden massamuutto. Punakylki-, räkätti- ja laulurastaiden muuttohuippu on alkamassa.

– Alkuviikosta alkaa rastaiden vyöryminen, kun tuuli vähän heikkenee ja yöt vielä lämpenevät. Itse ainakin odotan, että kun rastashuippu saapuu Suomeen, sitten voi iltaisin ja aamuisin mennä kuuntelemaan konserttia ja unohtaa kaiken muun, tunnelmoi Lehikoinen.

Lintujen kevätmuutto jatkuu vielä reilun kuukauden.

Tuoreimmat aiheesta

Linnut