Hallitus näkee tämänhetkisen tiedon valossa Nord Stream -putkivuotojen olevan tahallisia.
Hallitus piti keskiviikkoiltana tiedotustilaisuuden ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta iltakoulun jälkeen. Tilaisuudessa olivat paikalla pääministeri Sanna Marin, ulkoministeri Pekka Haavisto, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja sisäministeri Krista Mikkonen.
Marin kertoi hallituksen käsitelleen iltakoulussa Nord Stream -putkivuotoja, valtioneuvoston periaatepäätöstä venäläisten viisumeihin liittyen sekä ajankohtaisia aiheita sisäministeriön hallinnonalalta eli Rajavartiolaitoksen suunnitelmia raja-aidan rakentamisesta Suomen itärajalle.
Marin kertoi olleensa tänään yhteydessä Ruotsin pääministeriin Magdalena Anderssoniin sekä Tanskan pääministeriin Mette Frederikseniin Nord Stream -putkivuotojen tiimoilta.
– Kerroin kollegoille, että Suomi on valmis tarjoamaan kaiken sen avun ja tuen, mitä tarvitaan tilanteen selvittämiseksi, Marin kertoo.
Marin sekä muut ministerit sanoivat tiedotustilaisuudessa, että putkivuotojen voidaan tällä hetkellä olettaa olevan tahallisia.
– Kyse on hyvin todennäköisesti tarkoituksellisesta vahingoittamisesta, sabotaasista. Tällaiseen sabotaasiin kykenee vain valtiollinen toimija. Tämä on niin laajamittaista tuhoamista, Haavisto kertoi.
Haaviston mukaan kaasuvuodot aiheuttavat ympäristövaikutuksia Itämerellä, kun palovaarallista ainetta nousee pintaan ja aiheuttaa vaaraa esimerkiksi laivaliikenteelle.
Lue myös: Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Nord Stream -räjähdyksistä: "Harrastelijoista ei voi olla kysymys"
Kaikkonen kertoi tiedotustilaisuudessa, että Nord Stream -putkivuodon myötä jännite Itämeren alueella kasvaa entisestään. Tapahtumat eivät kuitenkaan muodosta sotilaallista uhkaa Suomelle.
Kaikkosen mukaan tämänkaltaista vahingontekoa osattiin odottaa. Hän muistutti, että Suomen tulee varautua monenlaiseen laaja-alaiseen vaikuttamiseen, myös energiainfrastruktuuriin kohdistuvaan.
– Vielä ei voida varmuudella osoittaa, mikä taho tämän takana on. Tutkinta tulee todennäköisesti olemaan vaativaa ja luultavimmin viemään myös aikaa, Kaikkonen totesi.
Kaikkonen halusi nostaa esiin sen, ettei Ukrainan tilannetta pidä unohtaa tapahtumien keskellä.
– Räjähdykset sattuivat samaan aikaan Ukrainan itäisten ja eteläisten niin sanottujen kansanäänestysten kanssa. Näyttää siltä, että näitä alueita pyritään kansainvälisen oikeuden vastaisesti liittämään osaksi Venäjää. Tämä muodostaa nähdäkseni uutta eskalaatioriskiä Ukrainaan, Kaikkonen sanoi.
Päätös turismiviisumeista käsittelyyn torstaina
Haavisto kertoi tiedotustilaisuuden alussa, että periaatepäätös venäläisten turistiviisumeista tulee huomenna valtioneuvoston käsittelyyn. Päätöksen valmistelu on Haaviston mukaan pitkällä.
Virkakunta on valmistellut viime viikosta asti keinoja, joilla venäläisturismia rajoitettaisiin nykyistä jyrkemmin.
Sisäministeri Mikkonen sanoi, että jos turistiviisumien lopettaminen kasvattaisi turvapaikkahakemusten määrää itärajalla, niiden käsittelyyn osoitettaisiin lisää resursseja.
Mikkonen kertoi myös hallitukselle tänään esitellystä Rajavartiolaitoksen selvityksestä raja-aidan rakentamisesta itärajalle. Mikkosen mukaan hallituksella on nyt valmius arvioida pilottihankkeen aloittamista.
Rajavartiolaitos sanoi tällä viikolla, että 10–20 prosenttia itärajasta olisi syytä aidata. Mikkonen kertoi aidan rakentamisen kestävän kuitenkin kolmesta neljään vuotta, joten se ei olisi nopea toimi. Aita myös maksaisi satoja miljoonia euroja.