85 metrin syvyydestä Suomenlahden suulta on löytynyt 1600-luvulta peräisin oleva hylky, joka on lähes koskemattomassa kunnossa. Sen tarina on kuitenkin täysi mysteeri.
Ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikaisten hylkyjen dokumentointiin Suomenlahdella erikoistunut Badewanne-sukellusryhmä oli heinäkuun puolivälissä tutkimassa Suomenlahden suuta, sillä he uskoivat sieltä löytyvän ensimmäisen maailmansodan aikaisen miinanraivaajan.
Jotakin 85 metrin syvyydestä löytyikin, mutta se ei ollut miinanraivaaja vaan paljon harvinaisempi löytö.
– Kun tulimme alas, niin se olikin pieni yllätys, mikä siellä odotti. Tämä alus oli ollut pohjassa paljon pidempään kuin miinanraivaajat, sukellusryhmän perustaja Juha Flinkman kertoo.
Kyseinen alus on arvioiden mukaan 1600-luvun alankomaalainen flöitti eli fluit-alus.
Lue myös: Vironlahden pohjassa lepää Suomen vanhin hylky – sukeltaja löysi sen sattumalta: "Emme oikeastaan tiedä hylyn alkuperästä yhtään mitään"
Flöitti oli aikanaan hyvin yleinen laiva. Kyseessä oli kolmimastoinen ja tilavarunkoinen alus, jossa ei ollut lainkaan tykkejä, jotta se voisi kuljettaa mahdollisimman paljon rahtia.
– Siinä oli nerokasta suunnittelua ja innovaatiota takilan rakenteessa, joten sitä pystyi operoimaan pienemmällä miehistöllä. Pienempi miehistö tarkoitti tietenkin suurempia tuloja, Flinkman kertoo.
– Vaikka nämä ovat olleet aikanaan kovin yleisiä, niin löytö on todella harvinainen. Näitä ei ole säilynyt hylkyinäkään kovin montaa, ja kaiken lisäksi tämä on todella hyvässä kunnossa, hän jatkaa.
Konkarisukeltajankin leukaloksahti
Flinkman kertoo sukeltaneensa todella paljon, todella pitkään ja nähneensä todella paljon erilaisia hylkyjä. Hän jopa kertoo juuri ennen löytöä marisseensa sukellustiimilleen kyllästyneensä konttaamaan meren syvyyksissä katselemassa erilaisia romuja.
Mies ei ollut ensimmäisessä tiimissä, joka sukelsi etsimään miinanraivaajaa, vaan odotti omaa vuoroaan.
– Yksi sukeltajista tuli sanomaan, että nyt kannattaa kyllä lähteä sukeltamaan, Flinkman kertoo, ja niin hän lähti.
– Painelin alas, ja muutaman kerran piti tunkea happiletkua takaisin suuhun, kun se meinasi tippua pois, koska leuka oli niin alhaalla. Tajusin, että nyt oli kova juttu! kokenut sukeltaja kertoo ällistyksestään.
– Kyllä pitää todeta, että tämä meni helposti heittämällä elämäni top viitoseen, oli se niin vaikuttava näky.
Lähdes täydellisessä kunnossa
Flöitti on pysynyt merenpohjassa erittäin hyvässä, lähes täydellisessä, kunnossa. Se lepää merenpohjassa vaakasuorassa, ja suurin osa sen takilasta lojuu pohjassa aluksen ympärillä.
Joitain pieniä vaurioita se on kärsinyt välivesitroolista, joka näyttää pyyhkäisseen laivan yli ja aiheuttaneen joitain vaurioita keulavannakseen, peräkannelle ja peräpeilin yläosaan. Jopa peräpeilin koristeiden vahingoittuneet osat, kuten voimamiehiä esittävä Hoekmen-veistos, ovat tallessa merenpohjassa laivan peräpuolella.
– Runkolaudat eivät ole romahtaneet, kylkilaudat ovat kunnossa ja alus on ihan muodossaan. Ruumakin on ehjä ja täynnä, Flinkman kertoo.
Lue myös: Yli 80 vuotta kateissa ollut natsi-Saksan sotalaiva löytyi merenpohjasta Norjassa – hakaristeille koristeltu alus oli todellinen pelote: ”Pelottavin alus hyökkäysrintamassa”
Vaikka ruuma on täynnä ja ehjä, sen lasti on toistaiseksi mysteeri.
– Siihen on satanut niin paljon sedimenttiä päälle, että ei voi nähdä mitä lastina on. Pitäisi keksiä menetelmä, jolla sedimenttiä saisi pois ruuman luukusta, Flinkman selittää.
Historia on täysi mysteeri
Jos lasti selviäisi, voisi myös aluksen tarinan saada helpommin selville.
– Laivan historiasta ei ole mitään tietoa. Tuolloinhan laivoja ei esimerkiksi nimetty ollenkaan. Periaatteessa tarinan voisi selvittää arkistoja kaivamalla.
Flinkman kertoo, että laivan on todennäköisesti pitänyt tulla Suomenlahdelle Tanskan salmien ja Juutinrauman tullin läpi. Sen arkistoista voisi selvittää, mikä laiva on tullut tänne puolelle, mutta ei ole koskaan palannut. Jos lasti selviää, niin siitäkin pitäisi olla tarkat merkinnät tullissa.
– On kuitenkin mahdollista, että laivan historia ei koskaan selviä, hän toteaa.
Lue myös: Lontoon lähistöllä makaa jokisuussa 1 500 tonnin ammuslasti, jonka pelätään aiheuttavan massiivisen räjähdyksen – viranomaiset eivät ole uskaltaneet edes koskea hylkyyn
Meri ja merenpohja ovatkin melkoisia aarreaittoja.
– Tämä osoittaa sen, että vaikka aika paljon tuolla ollaan tutkittu ja sukellettu, niin aina sieltä vaan tulee vastaan mitä ihmeellisempiä asioita, Flinkman sanoo.
– Kyllä tuo Itämeri sellainen laivakellari on, että sieltä löytyy mitä ihmeellisempiä juttuja.