Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelmassa halutaan puuttua katujengien toimintaan muun muassa säätämällä niihin kuuluminen rangaistuksen koventamisperusteeksi. Myös ampuma-aserikosten rangaistuksia aiotaan koventaa.
Kirjailija Janne Huuskosen mukaan asesääntelyllä on selkeä vaikutus rikollisuuden kuvaan.
– Tutkimuksessa on havaittu, että esimerkiksi Britanniassa katujengeillä on paljon veitsiä, koska siellä aselainsäädäntö on tiukka, kun taas Yhdysvalloissa jengeillä on ampuma-aseita, Huuskonen sanoo.
Lue myös: Sisäministeri MTV:lle: Katujengit suuri uhka, väläyttää rikosvastuuta alle 15-vuotiaillekin: "Syytä palauttaa roti ja järjestys"
Nuorten rikoksentekijöiden kohtelu järjestäytyneinä rikollisina sen sijaan voi kääntyä tarkoitusta vastaan, jos se on ainoa lähestymistapa. Rikollishautomoon sulkemisen sijaan pitäisi Huuskosen mukaan tarjota aidosti houkuttavia polkuja ulos rikollisuudesta.
– Ajatellaan, että katujengiin 16–18-vuotiaana kuulunut syyllistyy rikoksiin ja saa tuomion. Hänet laitetaan sitten Riihimäen vankilaan tehostetun valvonnan osastolle JR-leiman (järjestäytynyt rikollisuus) kanssa. Näkisin, että siinä kohtaa kannattaisi ottaa näistä ihmisistä vähän erilaista otetta ja katsoa, onko koulutusmahdollisuuksia ja niin edelleen.
Suomessa poliisiammattikorkeakoulun katsauksessa pohdittiin jopa räpin sensurointia. Britanniasta lainsäädäntö mahdollistaa sensuurin ja jossa drill rap -muusikoille on langetettu tiettyjen sanojen käyttökieltoja.
Lue myös: Poliisi kirjasi yli 600 katujengeihin liittyvää rikosepäilyä runsaan vuoden aikana: "Suunta on huolestuttava"
Ajatus esiteltiin Poliisiammattikorkeakoulun tänä keväänä julkaisemassa katsauksessa, jonka pohjalta on tarkoitus valmistella kansallinen järjestäytyneen rikollisuuden torjuntastrategia. Katsauksen mukaan järjestäytyneen rikollisuuden torjunta "voi edellyttää taiteellisen ilmaisun vapauteen puuttumista". Katsausta pohjustettiin poliisin sidosryhmille järjestetyssä työpajassa, johon osallistuneiden mukaan kirjauksella viitataan ennen kaikkea katujengien suosimaan räpmusiikkiin.
Suomessa ennakkosensuuri on yksiselitteisesti perustuslailla kiellettyä, mutta tätä näkökulmaa ei katsauksessa käsitellä. Sen sijaan asiaa tarkastellaan siltä kantilta, että kieltojen "hyötyjä ja haittoja" pitää punnita huolellisesti.