Orpo: Katujengi-ilmiö on jo Suomessa – hallitus kaavailee useita keinoja

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitus valmistelee toimia katujengi-ilmiön ja nuorten väkivaltarikollisuuden kitkemiseksi.

MTV:n Uutisextrassa vierailleen pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Ruotsin katujengi-ilmiö on jo Suomessa. Orpon mukaan Suomessa on syytä olla "erittäin huolissaan" sekä katujengi-ilmiöstä että nuorten väkivaltarikollisuudesta. 

– Meidän täytyy olla erittäin huolissamme nuorison pahoinvoinnista. Näemme uskomatonta väkivaltaa nuorten keskuudessa. 

– Toinen on katujengi-ilmiö. Näemme Ruotsissa, mihin se on pahimmillaan mennyt: väkivaltaan ja surmatekoihin. Meillä on jo samaa ilmiötä Suomessa, Orpo sanoo.

Poliisin mukaan katujengit ja alaikäisten väkivaltarikollisuus ovat osin kaksi eri ilmiötä. Katujengeihin kuuluu pääasiassa täysi-ikäisiä henkilöitä, joista suuri osa on maahanmuuttajataustaisia. Katujengit leimautuvat kaupunginosiin, ja harjoittavat usein väkivalta- ja huumerikollisuutta.

Samalla alaikäisten väkivaltarikokset ovat viime vuosina yleistyneet. Poliisin mukaan ilmiöt ruokkivat toisiaan, sillä alaikäisillä rikoksentekijöillä on riski päätyä mukaan katujengeihin.

"Sekä kovia että pehmeitä keinoja"

Orpon mukaan hallitus valmistelee oikeusministeriön ja sisäministeriön johdolla laajan joukon toimenpiteitä katujengi-ilmiön ja nuorten väkivaltarikollisuuteen kitkemiseksi. Osa toimenpiteistä on kirjattu jo hallitusohjelmaan.

– Sinne tulee sekä kovia että pehmeitä keinoja. Teemme todella laajan pakettiin, ja katsomme tarkkaan, mikä Ruotsissa on toiminut.

Hallitus aikoo muun muassa korottaa törkeän ampuma-aserikoksen vähimmäisrangaistusta, ja kiristää sen tunnusmerkistöä.

Lisäksi hallitus aikoo muun muassa korottaa rangaistuksia vaarallisen esineen hallussapidosta ja säätää rikoksen koventamisperusteeksi sen, jos rikos liittyy katujengin toimintaan.

Pehmeisiin keinoihin kuuluvat muun muassa rikollisuutta ennaltaehkäisevän ankkuri- ja exit-toiminnan laajentaminen.

– Nuorella, joka tällaiseen ajautuu, on pahasti asiat elämässä pielessä. Hän näkee jotain parempaa siinä, että hän on jengissä mukana. Kyllä hänet pitää saada irti ja huolehtia siitä, että jokaisella nuorella – olkoon maahanmuuttaja tai syntyperäinen suomalainen – on tulevaisuudenuskoa ja näkymää, Orpo sanoo.

"Kaikki keinot arvioitavana"

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) on väläyttänyt rikosoikeudellisen vastuun alaikärajan laskemista nykyisestä 15 vuodesta. Näin puututtaisiin ilmiöön, jossa täysi-ikäiset värväävät rikoksentekijöiksi lapsia, jotka eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa. 

Asiasta ei ole kirjausta hallitusohjelmassa, mutta Orpo ei tyrmää ajatusta.

– Kaikki keinot ovat arviotavina, hän sanoo.

Orpon koko haastattelu on katsottavissa MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat